Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система (учебник) 2 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
5.26 Mб
Скачать

§ 3. Встановлена статтею 123 відповідальність

Будь-яке невиконання учасниками бюджетного процесу, покладених на них фун­кцій та повноважень, а також здійснення вказаних повноважень з перевищенням на­даних прав утворює склад бюджетного правопорушення.

За змістом ст. 123 Бюджетного кодексу України даний висновок буде правиль­ним лише щодо посадових осіб органів Державного казначейства України.

Щодо самих органів Державного казначейства України, то вони несуть відпові­дальність згідно з частиною першою ст. 123 Бюджетного кодексу України у разі вчи­нення ними бюджетних правопорушень, визначених частиною першою ст. 116 Бюд­жетного кодексу України.

Ст. 123 Бюджетного кодексу України не містить спеціальних санкцій при настанні відповідальності, передбаченої, як частиною першою, так і частиною другою. Дані сан­кції відсутні також у нормативно-правових актах Державного казначейства України.

Так, у Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету (затвердженому наказом Державного казначейства України від 25 травня 2004 р. № 89, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 10 червня 2004 р. за № 716/9315), норма, що передбачає відповідальність органів Державного казначейства України за вчинені ними бюджетні правопорушення відсутня взагалі.

Пункт 11 Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів (затвердже­ного наказом Державного казначейства України від 4 листопада 2002 р. № 205, за­реєстрованого у Міністерстві юстиції України 26 листопада 2002 р. за № 919/7207) містить таку норму: «Недотримання фінансовими органами, органами Державного казначейства України та розпорядниками коштів місцевих бюджетів норм, визначе­них Бюджетним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами, щодо порядку затвердження, внесення змін, виконання місцевих бюджетів чи звіту про ви­конання місцевих бюджетів, вважається бюджетним правопорушенням. Фінансові органи, органи Державного казначейства України та розпорядники коштів місцевих бюджетів відповідно до чинного законодавства несуть відповідальність за вчинені ни­ми бюджетні правопорушення».

Чітко не передбачена відповідальність органів Державного казначейства України і в наказі Державного казначейства України від 09.08.2004 № 136, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 30.08.2004 за № 1068/9667 «Про затвердження Поряд­ку обліку зобов'язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного каз­начейства України», а зазначена лише відповідальність розпорядників бюджетних коштів.

Згідно з п. 2.6 вказаного Порядку дані бухгалтерського обліку з виконання кош­торису на звітну дату мають відповідати аналогічним даним бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів. У п. 2.11 Порядку передбачено можли­вість органами Державного казначейства України відмови в реєстрації зобов'язань, а відповідальність органів Державного казначейства України за порушення зазначених вимог в Порядку не визначена.

Таким чином, відповідальність органів Державного казначейства України за не­виконання вимог, вказаних у частині першій ст. 123 Бюджетного кодексу України, передбачена на загальних підставах. У тому числі, до них можуть застосовуватися за­ходи впливу передбачені ст. 117 Бюджетного кодексу України.

Посадові особи органів Державного казначейства України за невиконання вимог, вказаних у частині першій ст. 123 Бюджетного кодексу України несуть відповідаль­ність дисциплінарну, адміністративну, цивільну, кримінальну (залежно від тяжкості вчиненого бюджетного правопорушення та його характеру).

Персональну відповідальність керівники органів Державного казначейства Укра­їни у разі вчинення ними правопорушень, передбачених частиною 2 статті 123 Бюд­жетного кодексу України, несуть на загальних підставах та на підставах, передбаче­них статтею 121 Бюджетного кодексу України, у тому числі за вчинення корупційних діянь у зв'язку з перевищенням службових повноважень тощо, пов'язаних з вико­нанням функцій (повноважень) органів Державного казначейства України.