Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерський облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

Бухгалтерський облік, його суть, значення, предмет та метод план

1. Сутність та роль бухгалтерського обліку в управлінні і контролі. Види господарського обліку.

2. Вимоги до обліку. Вимірники, які застосовуються в обліку.

3. Завдання бухгалтерського обліку та вимоги до нього. Принципи бухгалтерського обліку.

4. Предмет та метод бухгалтерського обліку. Групування засобів підприємства та джерела їх утворення.

  1. Сутність та роль бухгалтерського обліку в управлінні і контролі. Види господарського обліку.

Основою бухгалтерського обліку в Україні є Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 р., який визначає правові основи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. Цей Закон набрав чинності з 1 січня 2000 р., водночас з цим почалася реалізація Програми реформування бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів фінансової звітності, затвердженої постановою № 1706 Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. Поширюється цей Закон на всіх без винятку юридичних осіб (підприємства, організації, банки, бюджетні установи).

Теорія бухгалтерського обліку є наукою про завдання, предмет, метод, техніку, форми й організацію бухгалтерського обліку.

Основні завдання теорії бухгалтерського обліку полягають у розробленні загальних методологічних основ організації бухгалтерського обліку на підприємствах, в організаціях і установах; науковому узагальненні сучасної практики організації обліку і контролю; удосконаленні діючих і створенні нових прогресивних способів облікової реєстрації і форм організації бухгалтерського обліку.

Економічний бік бухгалтерського обліку дає можливість розкрити ефективність господарських процесів, юридичний — законність і доцільність їх здійснення. Таким чином, бухгалтерський облік встановлює взаємозв'язок між економікою і правом у процесі господарської діяльності. Бухгалтерський облік (практичну діяльність) можна визначити як організований цілеспрямований процес одержання і передавання інформації про факти господарської діяльності. Мета цього процесу — надання інформації користувачам для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Господарський облік — це облік господарської діяльності підприємства, суспільства, виробництва, реалізації та розподілу матеріальних благ, необхідних для задоволення матеріальних потреб. Складовими господарського обліку є оперативний, статистичний і бухгалтерський облік.

  • Оперативний облік — це спосіб спостереження контролю за окремими операціями та процесами з метою управління ними.

  • Статистичний облік — це планомірне збирання й вивчення інформації про масові кількісні та якісні явища й закономірності загального розвитку за конкретних умов, місця й часу.

  • Бухгалтерський облік — це спосіб суцільного документального спостереження й контролю за господарською та фінансовою діяльністю підприємств і організацій й відповідного відображення отриманої інформації.

Суть бухгалтерського обліку визначають такі його властивості:

• систематичне і послідовне відображення всіх господарських операцій у міру їх здійснення;

• документальне обгрунтування господарських операцій;

• застосування різних способів обробки облікової інформації — рахунків, подвійних записів, балансу та ін..

Види бухгалтерського обліку:

  • Фінансовий облік- сукупність правил та процедур які забезпечують підготовку та опрелюднення інформації про фінансові результати діяльності підприємства та його фінансовий стан .

Інформація фінансового обліку узагальнюється у основних формах звітності підприємства:

- Баланс

- Звіт про фінансові результати

- Звіт про рух грошових коштів

- Звіт про власний капітал

- Примітки до фінансової звітності

  • Управлінський облік – спосіб вивчення, накопичення та аналізу інформації яка використовується лише в середині підприємства.

  • Податковий облік – необхідний для відображення обліку, які пов’язані зі збором інформації про правильність нарахуваня, воєчасної сплати та подання звітності по податкам.