Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система (учебник) 2 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
5.26 Mб
Скачать

§ 7. Повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим та відповідних місцевих рад з контролю за дотриманням бюджетного законодавства

Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві ради народних депутатів, відповідно до Конституції України, статті 114 Бюджетного кодексу України та інших нормативно-правових актів, що визначають їх повноваження та функції також здій­снюють контроль у бюджетній сфері. Концепції реформування місцевих бюджетів (схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.05.2007р. №308), зазна­чається, що місцеві бюджети є вагомою складовою бюджетної системи країни, тому здійснення Верховною Радою Автономної Республіки Крим та відповідними місце­вими радами контролю за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу, сприятиме збалансованості бюджетної системи, фінансовій безпеці в цілому.

Контрольна діяльність рад дає змогу представницьким органам безпосередньо брати участь у вирішенні основних питань у сфері бюджету. Згідно зі ст. 138 Конс­титуції України до відання Автономної Республіки Крим належить розроблення, за­твердження, виконання бюджету на основі єдиної податкової і бюджетної політики України. Повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим визначені Конституцією Автономної Республіки Крим (прийнята на 2-й сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим 21.10.1998 р.), в якій зазначається, що вона забезпечує контроль за виконанням Конституції Автономної Республіки Крим і нормативно- правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та здійснює контроль за виконанням бюджету Автономної Республіки Крим (ст. 26).

Важливим повноваженням Верховної Ради Автономної Республіки Крим з конт­ролю за дотриманням бюджетного законодавства є проведення контролю за вико­нанням рішення про бюджет Автономної Республіки Крим, який може здійснюва­тися нею самостійно, шляхом розгляду квартальних рішень і звітів про виконання місцевого бюджету, або через постійно діючий республіканський орган контролю Ра­хункову палату Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Правові основи діяль­ності, статус, функції та повноваження цієї інституції визначені у Положенні "Про Рахункову палату Верховної Ради Автономної Республіки Крим" (затверджено поста­новою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 17.03.1999р. № 393-2/99, в редакції постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 19.05.2005р. №. 1314-4/05). Рахункова палата Верховної Ради Автономної Республіки Крим при фор­муванні планів своєї роботи враховує пропозиції Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, його заступників, голів постійних комісій Верховної Ради Авто­номної Республіки Крим. Крім цього позапланові контрольні перевірки проводять­ся Рахунковою палатою Верховної Ради Автономної Республіки Крим за рішенням її колегії на підставі постанов і рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, доручень Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Отже можна конс­татувати, що Верховна Рада Автономної Республіки Крим має змогу всебічно конт­ролювати виконання рішення про місцевий бюджет.

Повноваження Рахункової палати Верховної Ради Автономної Республіки Крим поширюються на Верховну Раду Автономної Республіки Крим і її апарат, Раду мі­ністрів Автономної Республіки Крим, і його апарат, органи виконавчої влади Авто­номної Республіки Крим, підприємства, установи, організації в частині використан­ня коштів бюджету.

Завданнями Рахункової палати Верховної Ради Автономної Республіки Крим є: організація і здійснення контролю в цілому за використанням коштів бюджету Авто­номної Республіки Крим (далі бюджет АРК); здійснення контролю за дотриманням законності й своєчасністю руху коштів бюджету АРК, а також коштів республікансь­ких бюджетних фондів створених Верховною Радою Автономної Республіки Крим (далі фонди); аналіз виконання бюджету; розробка пропозицій по своєчасному і пов­ному надходженню доходів у бюджет, ефективному і цільовому використанню кош­тів бюджету АРК; аудит ефективності управління фінансовими ресурсами органами влади Автономної Республіки Крим.

Виконання бюджету контролюють і постійні комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим як за дорученням Верховної Ради Автономної Республіки Крим так і за власною ініціативою. Вони вивчають відповідні питання і за результатами їх ви­вчення та розгляду готують висновки та рекомендації (Закон України "Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим" від 10.02.1998 р. із наступними змінами та допов­неннями).

Контрольні повноваження представницьких органів місцевого самоврядування — рад за дотриманням бюджетного законодавства реалізуються під час проведення пле­нарних засідань при розгляді проекту бюджету, його затвердженні, внесенні змін до рішення про бюджет, розгляді звітів про виконання бюджету і прийнятті рішення щодо нього.

Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" (ст. 47) передбачаєть­ся створення постійних комісій рад, які відповідно до наданих повноважень, здійс­нюючи контроль за дотриманням бюджетного законодавства, вивчають, попередньо розглядають проект бюджету, готують для розгляду на засіданні відповідної місцевої ради питання, що стосуються фінансово-бюджетної діяльності ради, контролюють виконання рішень ради та її виконавчого комітету, а також здійснюють внутрішній фінансовий контроль за діяльністю місцевих державних адміністрацій у частині де­легованих радами повноважень у фінансовій сфері.

Важливу роль відіграє контроль відповідних місцевих рад саме за виконанням рі­шення про місцевий бюджет, тому на нього і звертається увага у Бюджетному кодексі України. Зокрема вони розглядають квартальні та річні звіти про виконання місцево­го бюджету після завершення бюджетного періоду. Безпосередньо звіт перевіряється комісією з питань бюджету відповідної ради, що дає змогу виявити порушення бюд­жетного законодавства, попередити їх вчинення. Заключним етапом такої перевірки є затвердження звіту про виконання бюджету на засіданні ради, або прийняття іншого рішення з цього приводу.

У структурі місцевих рад створюються фінансові управління, які відповідно до покладених на них завдань: організовують виконання місцевих бюджетів та забезпе­чують ефективне витрачання бюджетних коштів; здійснюють у межах своєї компе­тенції контроль за виконанням актів законодавства з фінансових питань; складають розпис місцевого бюджету; забезпечують фінансування заходів, що ним передбачені; ведуть облік виконання бюджету; розглядають звіти про виконання бюджетів; інфор­мують виконавчий комітет відповідної ради про хід виконання бюджету для внесен­ня його на затвердження місцевої ради.

До повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим та відповідних місцевих рад з контролю за дотриманням бюджетного законодавства належать й ін­ші повноваження, що передбачені Бюджетним кодексом України, законом про Дер­жавний бюджет України та рішенням про місцевий бюджет. Вони реалізуються на кожній стадії бюджетного процесу.