Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система (учебник) 2 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
5.26 Mб
Скачать

§ 4. Облік та звітність про виконання місцевих бюджетів

Ведення бухгалтерського обліку виконання місцевих бюджетів здійснюється з урахуванням таких вимог:

  • бухгалтерський облік має відображати всі операції щодо виконання бюджету;

  • розпорядники бюджетних коштів ведуть бухгалтерський облік відповідно до правил, встановлених Державним казначейством України;

  • усі надходження бюджету та витрати бюджету обліковуються у валових показ­никах незалежно від того, передбачається чи не передбачається у бюджетних призна­ченнях взаємозарахування цих показників;

  • усі надходження до бюджету та витрати бюджету мають відображатися на ра­хунках в хронологічному порядку відповідно до встановленої законодавством проце­дури. Всі бухгалтерські записи повинні підтверджуватися документально.

Державне казначейство України не пізніше 31 грудня або на останній день іншо­го бюджетного періоду (стаття 57) закриває рахунки, відкриті у поточному бюджет­ному періоді для виконання бюджету. Порядок закриття рахунків поточного бюджет­ного періоду та відкриття рахунків наступного бюджетного періоду визначається Державним казначейством України за погодженням з Міністерством фінансів Укра­їни.

За виняткових обставин Міністр фінансів України може визначити інший термін закриття рахунків, який повинен настати не пізніше як через п'ять робочих днів пі­сля закінчення бюджетного періоду.

На кінець бюджетного періоду залишки коштів на рахунках спеціально фонду місцевого бюджету зберігаються для покриття відповідних витрат у наступному бюд­жетному періоді з урахуванням їх цільового призначення.

У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки коштів спеціального фонду перераховуються до загального фонду бюджету.

Звітність про виконання місцевих бюджетів визначається відповідно до вимог, встановлених щодо звітності про виконання Державного бюджету України у статтях 58-61 Бюджетного Кодексу.

Метою складання звітності про виконання місцевих бюджетів є надання повної, достовірної і неупередженої інформації про стан виконання бюджетів користувачам для прийняття економічних рішень.

Звітність про виконання місцевих бюджетів складається щомісяця, щокварталь­но й наприкінці бюджетного року.

Державне казначейство України складає та подає відповідним місцевим фінан­совим органам звітність про виконання місцевих бюджетів за встановленими фор­мами.

Форми звітності про виконання Державного бюджету України встановлюються Державним казначейством України за погодженням з Рахунковою палатою та Мініс­терством фінансів України і вони є єдиними. Відповідно до Правил складання звіт­ності про виконання місцевих бюджетів звітність про виконання місцевих бюджетів є оперативною, місячною, квартальною та річною. Місячні звіти та зведені звіти про виконання місцевих бюджетів складають відповідні органи Державного казначейст­ва України і за підписом керівника органу Державного казначейства України та го­ловного бухгалтера подають відповідно Міністерству фінансів Автономної Республі­ки Крим, відповідним фінансовим органам міських (міст районного значення), сільських, селищних та їх виконавчим органам не пізніше 25 числа місяця, наступ­ного за звітним, а звіт про бюджетну заборгованість — не пізніше 15 числа другого місяця, наступного за звітним.

Місячна звітність про виконання місцевих бюджетів містить зведені показники звітів про виконання відповідних бюджетів, зокрема інформацію про виконання за­хищених статей місцевих бюджетів, про використання коштів з резервних фондів бюджетів, звіт про бюджетну заборгованість.

Основними формами місячної звітності про виконання місцевих бюджетів є:

  • сальдовий баланс рахунків;

  • звіт про виконання місцевих бюджетів;

  • звіт про бюджетну заборгованість.

Основними формами квартальної звітності про виконання місцевих бюджетів є:

  • звіт про фінансовий стан (баланс) місцевих бюджетів;

  • сальдовий баланс рахунків;

  • звіт про рух грошових коштів;

  • звіт про виконання місцевих бюджетів;

  • інформацію про надходження коштів спеціального фонду місцевих бюджетів;

  • звіт про бюджетну заборгованість;

  • пояснювальна записка до квартального звіту.

Річний звіт про виконання місцевих бюджетів складається і подається до Верхов­ної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної місцевої ради Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевою державною адміністрацією, виконавчим органом відповідної ради чи міським, селищним, сільським головою (у разі, якщо відповідні виконавчі органи не створені) у двомісячний строк після завершення від­повідного бюджетного періоду та включає такі форми:

  • звіт про фінансовий стан (баланс) місцевих бюджетів;

  • сальдовий баланс рахунків;

  • звіт про результат виконання місцевих бюджетів;

  • звіт про виконання місцевих бюджетів;

  • звіт про рух грошових коштів;

  • інформацію про надходження коштів спеціального фонду місцевих бюджетів;

  • інформацію про виконання захищених статей видатків місцевих бюджетів;

  • звіт про бюджетну заборгованість;

  • звіт про використання коштів із резервного фонду;

  • довідку про рух необоротних активів, матеріалів і продуктів харчування бюджет­них установ, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • звіт про рух необоротних активів бюджетних установ, що утримуються за раху­нок коштів місцевих бюджетів;

  • звіт про недостачі й крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей у бюд­жетних установах, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • довідку про зміни до показників загального фонду місцевих бюджетів у проце­сі їх уточнення протягом року;

  • інформацію про надходження коштів до бюджету розвитку місцевих бюджетів;

  • пояснювальну записку до річного звіту.

Відповідно до Наказу Державного казначейства України від 04.11.2002р. №205 "Про затвердження Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів" Державне казначейство України складає та подає відповідним місцевим фінансовим органам звітність про виконання місцевих бюджетів за встановленими формами та в порядку, встановленому Державним казначейством України, за погодженням з Мі­ністерством фінансів України та Рахунковою палатою. Терміни подачі органами Дер­жавного казначейства звітів фінансовим органам установлюються інструкціями про складання місячних, квартальних та річних звітів про виконання місцевих бюджетів, які затверджуються наказами Державного казначейства України.

Основним принципом складання форм фінансової звітності є використання еко­номічних показників безпосередньо із баз даних Державного казначейства України. Згідно з цим принципом Державне казначейство України встановлює конкретні форми звітності на підставі значень економічних показників, які містяться у базах даних.

Місячний, квартальний і річний звіти та зведені звіти про виконання місцевих бюджетів складають відповідні органи Державного казначейства України і за підпи­сом керівника органу Державного казначейства України та головного бухгалтера по­дають відповідним фінансовим органам та/або міським (міст районного значення), сільським, селищним радам або їх виконавчим органам із дотриманням встановле­них вимог щодо періодичності, структури та термінів подання такої звітності.

Органи Державного казначейства України подають звіти про виконання місцевих бюджетів Державному казначейству України. Державне казначейство України подає зведений звіт про виконання місцевих бюджетів Міністерству фінансів України за формами, погодженими з Міністерством фінансів

Зведені показники звітності про виконання бюджетів одночасно подаються тери­торіальними органами Державного казначейства України відповідно Міністерству фінансів Автономної Республіки Крим, фінансовим органам місцевих державних ад­міністрацій та виконавчих органів відповідних місцевих рад.

Звіт про виконання місцевого бюджету розглядається відповідними представ­ницькими органами за їх регламентами та затверджується Верховною Радою Авто­номної Республіки Крим, відповідною місцевою радою, які у процесі розгляду мо­жуть прийняти й інше рішення з цього приводу.

Місячний звіт про фактичні надходження податків і зборів та інших доходів бюд­жету, місячний звіт про податкову заборгованість, інформацію про втрати доходів бюджету внаслідок податкових пільг, а також про суми реструктуризованої та списа­ної податкової заборгованості, суми відстрочених та розстрочених платежів подають­ся органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, місцевим фінансо­вим органам.

Квартальний та річний звіти про виконання місцевого бюджету подаються до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної місцевої ради Радою мі­ністрів Автономної Республіки Крим, місцевою державною адміністрацією, виконав­чим органом відповідної місцевої ради чи сільським головою (якщо відповідний ви­конавчий орган не створено згідно із законом) у двомісячний строк після завершення відповідного бюджетного періоду. Перевірка річного звіту здійснюється Рахунковою палатою Верховної Ради Автономної Республіки Крим (щодо викори­стання органами виконавчої влади коштів бюджету Автономної Республіки Крим), комісією з питань бюджету Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповід­ної місцевої ради, після чого Верховна Рада Автономної Республіки Крим, відповід­ні місцеві ради затверджують річний звіт про виконання бюджету або приймають ін­ше рішення з цього приводу.

Процес становлення ринкової економіки потребує постійної, надійної та досто­вірної інформації, яка характеризує стан виконання місцевих бюджетів.

Звітність про виконання місцевих бюджетів складається за даними бухгалтерсь­кого обліку. Для уніфікації бухгалтерського обліку виконання бюджетів враховують­ся такі вимоги:

  • зміст звітності;

  • критерії внесення до звітності різних її елементів;

  • правила щодо оцінки її елементів;

  • обсяги інформації, яка надається у звітності.

Звітність повинна містити повну інформацію про фактичні результати операцій щодо виконання, яка може впливати на рішення, що приймаються на її основі. Фор­ми звітності про виконання місцевих бюджетів мають:

  • на даних бухгалтерського обліку, підтверджених окремими даними звітів бюд­жетних установ, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • бути оптимальними за кількістю і складом показників;

  • розкривати кількісні та якісні сторони явищ, що вивчаються;

  • бути зручними для заповнення, розробки і створення програм електронної роз­робки.

Звітність про виконання місцевих бюджетів повинна містити інформацію, яка є суттєвою і вчасною для користувачів, а також відповідає принципам безперервності, обачливості, превалювання суті над формою тощо. Інформація, наведена у звітах і при­мітках до них, повинна бути зрозумілою, достовірною й порівнянною, адже вона має сприяти прийняттю правильних економічних рішень шляхом оцінки минулих, поточ­них і майбутніх подій, підтвердження чи коригування оцінок, зроблених у минулому. Крім того, повинна бути забезпечена можливість зіставлення звітів за різні періоди.

Інформація про виконання місцевих бюджетів має важливе значення для вико­нання регулюючих і контрольних функцій. Вчасні й достовірні дані про виконання місцевих бюджетів дають змогу відстежувати виконання місцевих бюджетів, здійсню­вати заходи контролю за фінансовими операціями та управління бюджетними кош­тами. Цю інформацію, яка характеризує економіку держави, використовують органи законодавчої та виконавчої влади.