Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система (учебник) 2 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
5.26 Mб
Скачать

§ 4. Місячний, квартальний та річний звіт про виконання Державного бюджету України

Контроль за виконанням Державного бюджету здійснює Верховна Рада як безпо­середньо, так і через Рахункову палату. Державне казначейство щомісяця, не пізні­ше 15 числа місяця, наступного за звітним, подає Верховній Раді місячний звіт про виконання Держбюджету України. Місячний звіт про зведені показники виконання Держ подається Державним казначейством Верховній Раді не пізніше 25 числа міся­ця, наступного за звітним. Рахункова палата є постійно діючим органом контролю, який утворюється Верховною Радою України, підпорядкований і підзвітний їй. Ра­хункова палата контролює ефективність управління коштами Державного бюджету України Державним казначейством, законність і своєчасність руху коштів Державно­го бюджету України. Кабінет Міністрів забезпечує виконання затвердженого Верхов­ною Радою Державного бюджету України.

Зведені показники характеризують явища й процеси на макрорівні, дозволяють визначити загальноекономічні пропорції, рівень фінансового забезпечення показни­ків економічного й соціального розвитку, рівень збалансованості прогнозних показ­ників.

Захищеними видатками бюджету визнаються видатки загального фонду бюджету, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджет­них призначень. Захищеними видатками Державного бюджету України визначають­ся видатки загального фонду на: оплату праці працівників бюджетних установ; нара­хування на заробітну плату; придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів;

забезпечення продуктами харчування; оплату комунальних послуг та енергоносіїв; обслуговування державного боргу; поточні трансферти населенню; поточні транс­ферти місцевим бюджетам; підготовку кадрів вищими навчальними закладами І?ІУ рівнів акредитації; забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабіліта­ції; фундаментальні дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки.

Резервний фонд бюджету формується для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені при складанні про­екту бюджету. Порядок використання коштів з резервного фонду бюджету визнача­ється Кабінетом Міністрів України. Резервний фонд бюджету не може перевищува­ти одного відсотка обсягу видатків загального фонду відповідного бюджету.

Державний борг ? загальна сума боргових зобов'язань держави з повернення от­риманих та непогашених кредитів (позик) станом на звітну дату, що виникають внас­лідок державного запозичення. Гарантований державою борг ? загальна сума борго­вих зобов'язань суб'єктів господарювання ? резидентів України щодо отриманих та непогашених на звітну дату кредитів (позик), виконання яких забезпечено держав­ними гарантіями.

Органи стягнення ? органи державної влади, а також органи місцевого самовря­дування, уповноважені здійснювати контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), інших надходжень бюджету та забезпечувати погашення зобов'язань перед бюджетом.

Доходи бюджету ? податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи транс­ферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюджетних установ). Недоїмка (податковий борг) — податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а та­кож пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Місячна фінансова звітність розпорядниками бюджетних коштів складається та подається за формами, визначеними абзацами восьмим, одинадцятим, дванадцятим та п'ятнадцятим. Довідка щодо виконання головними розпорядниками розпису ви­трат спеціального фонду Державного бюджету України за програмами, які фінансу­ються за рахунок позик міжнародних фінансових організацій складається і подаєть­ся до органів Державного казначейства України головними розпорядниками коштів державного бюджету, що виконують програми спеціального фонду державного бюд­жету за рахунок позик міжнародних фінансових організацій.

Якщо за результатами місячного звіту про виконання загального фонду Держав­ного бюджету України виявиться, що отриманих надходжень державного бюджету недостатньо для здійснення бюджетних асигнувань відповідно до бюджетних призна­чень з урахуванням граничного обсягу дефіциту (профіциту), затвердженого законом про Державний бюджет України, Міністр фінансів України може вносити зміни до розпису Державного бюджету України з метою забезпечення збалансованості надход­жень та витрат, а також з дотриманням граничного обсягу дефіциту (профіциту), за­твердженого законом про Державний бюджет України.

Державне казначейство узагальнює отриману інформацію та подає Верховній Ра­ді України, Президенту України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті та Міністерству фінансів України місячну звітність, склад та терміни подання якої по­дано в таблиці 13.3.

Таблиця 13.3. Склад та терміни подання місячної звітності Державного казначейства України

^—Звітність Державного казначейства України

Орган, ч

якому

подається

Місячна (ч.1,2 ст. 59 Бюджетного кодексу України)

Місячний звіт про виконання Державного бюджету

Зведені показники звітів про виконання бюджетів, інформація про виконання захищених видатків, про використання коштів з резервного

фонду, про перелік здійснених операцій з державним боргом, про надані державні гарантії

Звіт про бюджетну заборго­ваність

Верховна Рада Президент Кабінет Міністрів Рахункова палата Міністерство фінансів

Не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним

Не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним

Не пізніше 1 числа другого місяця, наступного за звітним


Бюджетна звітність, яка подається органами, що контролюють справляння над­ходжень бюджету, за її видами та термінами подання до відповідних органів, предс­тавлена у таблиці 13.4.

Таблиця 13.4. Склад та терміни подання місячної звітності органів, що контролюють справляння надходжень бюджету

—^Звітність органів, що контролюють

справляння надходжень ■—^«^бюджету

Орган, якому подається ■■

Місячна (ч. 3 ст. 59 Бюджетного кодексу України)

Звіти про надходження та податкову заборгованість

Верховна Рада

Не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним

Президент

Кабінет Міністрів

Рахункова палата

Міністерство фінансів


Державне казначейство узагальнює отриману інформацію та подає Верховній Ра­ді України, Президенту України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті та Міністерству фінансів України місячну та квартальну звітність склад та терміни по­дання яких подано в таблиці 13.5.

Бюджетна місячна звітність, яка подається органами, що контролюють справлян­ня надходжень бюджету, за її видами та термінами подання до відповідних органів, представлена у таблиці 13.6.

Кабінет Міністрів України узагальнює отриману інформацію та подає Верховній Раді України, Президенту України та Рахунковій палаті України річну звітність, тер­міни подання якої подано в таблиці 13.7.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет України включає: 1) звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету України;

Таблиця 13.5. Склад та терміни подання місячної та квартальної звітності Державного казначейства України

\ Звітність \ Державного \ казначейства \ України

Орган, \ якому \ подається \

Місячна (ч. 1, 2 ст. 59 Бюджетного кодексу України)

Квартальна (ч. 1, 2 ст. 60 Бюджетного кодексу України)

Місячний звіт про виконання Державного бюджету

Зведені показники звітів про виконання бюджетів, інформація про виконання захищених видатків, про використання коштів з резервного фонду, про перелік здійснених операцій з державним боргом, про надані державні гарантії

Звіт про бюджетну заборгованість

Квартальний звіт про виконання Державного бюджету

Верховна Рада Президент Кабінет Міністрів Рахункова палата Міністерство фінансів

Не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним

Не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним

Не пізніше 1 числа другого місяця, наступного за звітним

Не пізніше 35 днів після закінчення звітного кварталу


Таблиця 13.6. Склад та терміни подання місячної та квартальної звітності органів, що контролюють справляння надходжень бюджету

— Звітність органів, що контролюють справляння —, надходжень ^^^ бюджету

Орган, N. якому подається

Місячна (ч. 3 ст. 59 Бюджетного кодексу України)

Квартальна (ч. 3 ст. 60 Бюджетного кодексу України)

Звіти про надходження та податкову заборгованість

Про суми реструктуризованої та списаної податкової заборгованості і суми

відстрочених та розстрочених платежів

Про втрати доходів бюджету внаслідок податкових пільг

Верховна Рада

Не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним

Не пізніше 35 днів після закінчення кварталу

Не пізніше 50 днів після закінчення кварталу (не пізніше 70 днів після закінчення року)

Президент

Кабінет Міністрів

Рахункова палата

Міністерство фінансів


Таблиця 13.7. Склад та терміни подання річної звітності Державного казначейства України

^""-««^вітність Державного ^казначейства України Орган, ч. якому подається \

Річна (ч. 1, 2 ст. 61 Бюджетного кодексу України)

Річний звіт про виконання Державного бюджету

Верховна Рада

Не пізніше 1 травня року, наступного за звітним

Президент

Не пізніше 1 травня року, наступного за звітним

Кабінет Міністрів

-

Рахункова палата

Не пізніше 1 травня року, наступного за звітним

Міністерство фінансів

-


  1. звіт про виконання Державного бюджету України (включаючи звіти про вико­нання показників за формою додатків до закону про Державний бюджет України);

  2. звіт про фінансові результати виконання Державного бюджету України;

  3. звіт про рух грошових коштів;

  4. звіт про власний капітал;

  5. інформацію про виконання захищених видатків Державного бюджету України;

  6. звіт про бюджетну заборгованість;

  7. звіт про використання коштів з резервного фонду державного бюджету;

  8. звіт про стан державного боргу;

  9. звіт про операції щодо державних гарантійних зобов'язань;

  10. зведені показники звітів про виконання бюджетів;

  11. інформацію про виконання місцевих бюджетів, включаючи інформацію про стан місцевого боргу;

  12. інформацію про здійснені операції з державним боргом;

  13. інформацію про надані державні гарантії;

  14. інформацію про досягнення запланованої мети, завдань та результативних по­казників головними розпорядниками коштів державного бюджету в межах бюджет­них програм;

  15. інформацію про виконання текстових статей закону про Державний бюджет України;

  16. іншу інформацію, визнану Кабінетом Міністрів України необхідною для по­яснення звіту.