Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система (учебник) 2 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
5.26 Mб
Скачать

Тема 15.

СКЛАДАННЯ, РОЗГЛЯД, ЗАТВЕРДЖЕННЯ, ВИКОНАННЯ ТА ЗВІТНІСТЬ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

§ 1. Складання проектів місцевих бюджетів. § 2. Розгляд та затвердження місцевих бюджетів. § 3. Виконання місцевих бюджетів. § 4. Облік та звітність про виконання місцевих бюджетів. § 5. Зарубіжний досвід регулювання місцевих бюджетів.

§ 1. Складання проектів місцевих бюджетів

Складання проектів місцевих бюджетів, їх розгляд та прийняття рішення про від­повідний бюджет є першими стадіями бюджетного процесу на плановий бюджетний період.

Порядок та терміни організації бюджетного процесу з формування місцевих бюд­жетів, повноваження його учасників визначено у главі 12 (ст. 75-80) Бюджетного ко­дексу України та представлено у додатку 7.

Процес формування місцевих бюджетів є невід'ємною складовою частиною бюд­жетного процесу і має відповідати загальнодержавним засадам формування бюджету на плановий бюджетний рік, напрямам бюджетної політики держави, враховувати макроекономічну ситуацію щодо перспектив її стану та соціально-економічного роз­витку.

Процес складання місцевих бюджетів розпочинається до подання проекту зако­ну про державний бюджет на відповідний рік до Верховної Ради України на розгляд у першому читанні. Протягом цього часу місцеві органи влади та самоврядування проводять аналіз виконання місцевих бюджетів за попередні бюджетні періоди, кон­сультації з Міністерством фінансів України, Комітетом Верховної Ради України з пи­тань бюджету та іншими центральними органами виконавчої влади, розробляють та доводять до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції з підготовки бюд­жетних запитів та здійснюють прогнозні розрахунки до проекту місцевого бюджету. Підґрунтям для здійснення необхідних розрахунків є Бюджетна декларація, ухвалена Кабінетом Міністрів України та затверджена Верховною Радою України, а також вказівки Міністерства фінансів України щодо особливостей складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний період з урахуванням прогнозних макропоказни- ків (рівень споживчих цін, мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум, ріст цін і тарифів на енергоносії тощо).

Для формування місцевих бюджетів особливе значення мають пропозиції Основ­них напрямків бюджетної політики щодо:

  • питомої ваги обсягу міжбюджетних трансфертів у видатках Державного бюдже­ту України і коефіцієнта вирівнювання для місцевих бюджетів;

  • взаємовідносини Державного бюджету України з місцевими бюджетами у на­ступному бюджетному періоді;

  • змін до законодавства, прийняття яких є необхідним для реалізації бюджетної політики держави;

  • переліку захищених статей видатків бюджету.

Початком наступного етапу складання місцевих бюджетів відповідно до частини 3 ст. 43 та частини 9 ст. 75 Бюджетного кодексу є прийняття у другому читанні Вер­ховною Радою України (за результатами голосування) рішення щодо проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік в цілому як закону.

Складанню проектів місцевих бюджетів передує ґрунтовна аналітична робота фі­нансових органів усіх рівнів. Міністерство фінансів України доводить Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим ор­ганам відповідних місцевих рад особливості складання розрахунків до проектів бюд­жетів на наступний бюджетний період. Зі свого боку Рада міністрів Автономної Рес­публіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних місцевих рад з метою здійснення розрахунку прогнозних обсягів видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів між державним та місцевими бюджетами зобов'язані надавати Міністерству фінансів інформацію щодо мережі, контингенту та обсягів видатків місцевих бюджетів у поточному бюджетному році на:

  • охорону здоров'я;

  • на культуру і мистецтво;

  • освіту, професійно-технічну та вищу освіту, дані про видатки на утримання уч­нів професійно-технічних і студентів вищих навчальних закладів з числа сиріт та ді­тей, позбавлених батьківського піклування, інформацію про наявність дітей віком від 0 років до 6 років у населених пунктах, яким надано статус гірських;

  • на фінансування соціальних програм і заходів з питань сім'ї, жінок, молоді та дітей;

  • на фізичну культуру і спорт.

Ці розрахунки також подаються Комітету Верховної Ради України з питань бюд­жету для їх розгляду.

Для підготовки проекту Державного бюджету України Міністерство фінансів України розробляє і доводить до головних розпорядників бюджетних коштів інструк­ції з підготовки бюджетних запитів.

Відповідно до ст. 2 Бюджетного кодексу України, бюджетний запит — це доку­мент, підготовлений головним розпорядником бюджетних коштів, що містить про­позиції з відповідним обґрунтуванням щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для його діяльності на наступні бюджетні періоди.

Інструкції з підготовки бюджетних запитів можуть запроваджувати організаційні, фі­нансові та інші обмеження, яких зобов'язані дотримуватися усі розпорядники бюджет­них коштів у процесі підготовки бюджетних запитів.

Місцеві фінансові органи згідно з типовою формою бюджетних запитів на виді­лення асигнувань, визначеною Міністерством фінансів України, та з урахуванням особливостей складання проектів місцевих бюджетів розробляють і доводять до го­ловних розпорядників бюджетних коштів місцевих бюджетів інструкції з підготовки бюджетних запитів. Інструкції до бюджету мають на меті управління процесом скла­дання відповідного місцевого бюджету. При підготовці бюджетних запитів слід вра­хувати поточну соціально-економічну ситуацію в Україні, рівень перерозподілу ВВП через доходи зведеного бюджету.

Головні розпорядники бюджетних коштів організують розроблення бюджетних запитів для подання місцевим фінансовим органам у терміни та порядку, встановле­ні цими органами. Головні розпорядники бюджетних коштів забезпечують своєчас­ність, достовірність та зміст поданих місцевим фінансовим органам бюджетних за­питів, які мають містити всю інформацію, необхідну для аналізу показників проекту місцевого бюджету, згідно з вимогами місцевих фінансових органів. З метою збалан­сування бюджету головні розпорядники коштів повинні здійснити заходи щодо оп- тимізації мережі бюджетних установ, визначення кількості бюджетних програм, які доцільно реалізовувати у межах наявного фінансового ресурсу.

При розрахунку граничних обсягів видатків та надання кредитів слід враховувати розмір мінімальної заробітної плати працівникам бюджетних установ, прожитковий мінімум на одну особу, розмір мінімальної (ординарної) академічної стипендії, ви­датки на забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет препаратами інсу­ліну і десмопресину, видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

При формуванні бюджетних запитів головним розпорядникам коштів слід врахо­вувати обмеження щодо капітальних видатків, у зв'язку із першочерговістю фінансу­вання захищених статей бюджетних видатків.

До бюджетних запитів можуть включатися тільки видатки, передбачені законо­давством, необхідність яких обумовлена характером діяльності установи. Видатки на придбання обладнання, капітальний ремонт приміщень тощо, які не є першочерго­вими, можуть передбачатися лише за умови забезпечення коштами невідкладних ви­трат та відсутності заборгованості.

Місцеві фінансові органи на будь-якому етапі складання і розгляду проектів міс­цевих бюджетів здійснюють аналіз бюджетного запиту, поданого головним розпоряд­ником бюджетних коштів, з точки зору його відповідності меті, пріоритетності, а та­кож дієвості та ефективності використання бюджетних коштів. На основі результатів аналізу керівник місцевого фінансового органу приймає рішення про включення бюджетного запиту до пропозиції проекту місцевого бюджету перед поданням його на розгляд відповідно Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим держав­ним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад.

Якщо головний розпорядник у своєму бюджетному запиті подасть розподіл гранич­ного обсягу загальних видатків, структура якого не забезпечує мінімально необхідний рівень функціонування цього головного розпорядника, фінансові органи мають право повернути такий бюджетний запит цьому головному розпоряднику для приведення його у відповідність з даною вимогою. У разі невиконання головним розпорядником зазначених вимог, фінансове управління має право самостійно внести необхідні корек­тиви в бюджетний запит, повідомивши про це головного розпорядника.

До бюджетного запиту головні розпорядники коштів місцевих бюджетів подають по­яснювальну записку з обґрунтуванням збільшення або зменшення (економії) планових показників по галузях бюджетної сфери у розрізі економічної класифікації видатків. У доповнення до визначених форм головні розпорядники бюджетних коштів подають по­яснювальну записку, в яких обґрунтовується збільшення обсягу прогнозних показників у розрізі економічної структури видатків, а також економії бюджетних коштів.

Головний розпорядник несе відповідальність за своєчасність подання, достовір­ність, зміст та повноту інформації бюджетного запиту.

За несвоєчасне подання бюджетного запиту фінансові органи, керуючись ст. 124 Бюджетного кодексу України, може складати протокол про бюджетне правопору­шення і застосовувати до головного розпорядника відповідні стягнення.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад (крім виконавчих органів рад, для бюджетів територіальних громад яких у державно­му бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти), районні державні адміністрації в містах Києві та Севастополі подають відповідно районним чи міським фінансовим органам пропозиції щодо показників проектів відповідних бюджетів, визначених з урахуванням вимог частин 3—5 ст. 75 Бюджетного кодексу.

Етапи складання бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань представлено у таблиці 15.1.

Таблиця 15.1. Етапи складання бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань

Етап

Зміст етапу

1

2

1. Встановлення ■раничних обсягів загальних видатків

На основі прогнозних розрахунків бюджетних надходжень та отриманих від фінансових органів рекомендацій щодо обмежень під час формування бюджетних запитів до розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня (установ) доводяться граничні обсяги асигнувань, що їх повинні дотримуватись розпорядники при формуванні своїх бюджетних запитів.

2. Доведення інструкцій з формування бюджетних запитів

На підставі отриманих від фінансових органів інструкцій та з урахуванням пріоритетів бюджетної політики на місцевому рівні розробляються інструкції зі складання бюджетних запитів та доводяться до розпорядників бюджетних коштів (установ).

3. Підготовка бюджетних запитів

Розпорядники бюджетних коштів детально розробляють бюджетні запити з урахуванням потреб у коштах, необхідних для виконання функціональних обов'язків.

Зведення і аналіз бюджетних запитів

Виконавчі органи міських, сільських, селищних рад аналізують бюджетні запити, вивчають пояснення, проводять наради, зустрічі з обговорення показників і приймають рішення по їх включенню до проекту бюджету

5. Підготовка проекту зішення про місцевий Зюджет та документів, до до нього додаються

Підготовка проекту рішення про місцевий бюджет та відповідних документів, що до нього додаються, згідно з вимогами Бюджетного кодексу (стаття 76) та інших нормативно-правових актів.

3. Подання проекту місцевого бюджету на зозгляд

Проекти місцевих бюджетів, проекти рішення про місцеві бюджети та матеріали, що до них додаються, подаються на розгляд виконавчого органу відповідної ради та депутатських комісій. Для узгодженості процесу формування державного та місцевих бюджетів, визначення термінів отримання інформації, необхідної для обрахунку обсягів бюджетів та міжбюджетних трансфертів, своєчасного затвердження місцевих бюджетів. Бюджетним кодексом визначено чіткий бюджетний календар їх складання та затвердження (календар для Державного бюджету визначено статтями 32-44 Бюджетного кодексу, для місцевих бюджетів — статтями 75-77).

Відповідно до Конституції України (ч.2, ст. 142) територіальні громади сіл, селищ і міст можуть об'єднувати на договірних засадах кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підпри­ємств, організацій і установ з урахуванням ст. 92 і 93 Бюджетного кодексу.

У тижневий строк з дня схвалення Кабінетом Міністрів України проекту закону про Державний бюджет України Міністерство фінансів України забезпечує доведен­ня Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад розрахунків прогнозних обсягів між- бюджетних трансфертів, методики їх визначення, організаційно-методологічних ви­мог та інших показників щодо складання проектів місцевих бюджетів, а також про­позицій щодо форми проекту рішення про місцевий бюджет (типової форми рішення).

У тижневий строк з дня прийняття закону про Державний бюджет України у дру­гому читанні Кабінет Міністрів України забезпечує доведення Раді міністрів Авто­номної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад визначених таким законом показників міжбюджетних від­носин (включаючи обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів) і текстових статей, а також організаційно-методологічних вимог щодо складання про­ектів місцевих бюджетів. У триденний строк з дня отримання таких документів Ра­да міністрів Автономної Республіки Крим, обласні державні адміністрації доводять виконавчим органам міських (міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) рад, районним державним адміністраціям відповідні обсяги субвенцій на здійснення державних програм соціального захисту.

Інформація, отримана відповідно до частин 5, 6, 8, 9 ст. 75 Бюджетного кодексу, є підставою для складання Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцеви­ми державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних місцевих рад проектів місцевих бюджетів і підготовки проектів рішень про відповідні місцеві бюд­жети.

Детальніше про порядок, етапи, основні вимоги щодо складання бюджету за про­грамно-цільовим методом див. п. 9 ст. 20 та ст. 21 Кодексу.