Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система (учебник) 2 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
5.26 Mб
Скачать

§ 2. Нововведення статті 123

Нововведеннями ст. 123 Бюджетного кодексу України стало значне розширення переліку повноважень та функцій за виконання яких несуть відповідальність органи Державного казначейства України. Так, у редакції Бюджетного кодексу України від 21 червня 2001 року, зі змінами та доповненнями, була передбачена відповідальність за невиконання вимог щодо ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів. В редакції від 08 липня 2010 року крім відповідальності за виконання зазначеної функції також передбачено відповідальність: за несвоєчасність подання звітності про виконання бюджетів; за здійснення витрат з перевищенням показників, затверджених розписом бюджету; за порушення у процесі контролю за бюджетними повноваженнями при зарахуванні надходжень бюджету та здійсненні платежів за бюджетними зобов'язаннями розпорядників бюджетних коштів відповід­но до бюджетних асигнувань; за недотримання порядку казначейського обслугову­вання державного і місцевих бюджетів.

Значне розширення переліку повноважень та функцій за виконання яких несуть відповідальність органи Державного казначейства України пов'язане зі збільшенням повноважень і функцій Державного казначейства України і з конкретизацією відпо­відальності.

Так, п. 1 частини першої ст. 123 передбачає відповідальність за виконання фун­кцій, встановлених частиною першою ст. 48 Бюджетного кодексу України: «При ви­конанні державного бюджету і місцевих бюджетів застосовується казначейське об­слуговування бюджетних коштів. Державне казначейство України, що діє у складі Міністерства фінансів України, забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого у Національ­ному банку України.

Казначейське обслуговування бюджетних коштів, в тому числі, передбачає веден­ня бухгалтерського обліку і складання звітності про виконання бюджетів з дотриман­ням національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку».

П. 2 частини першої ст. 123 передбачає відповідальність за виконання функцій, встановлених: частиною другою ст. 58 Бюджетного кодексу України; частинами 1 та 2 ст. 59 та частиною першою ст. 60; ст. 80.

П. 3 частини першої ст. 123 передбачає відповідальність у разі здійснення пору­шень бюджетного законодавства, перелік яких визначено ст. 116.

П. 4 частини першої ст. 123 передбачає відповідальність за виконання функцій встановлених ст. 112 Бюджетного кодексу України. Цією статтею встановлено пов­новаження Державного казначейства України з контролю за дотриманням бюджет­ного законодавства. До повноважень Державного казначейства України з контролю за дотриманням бюджетного законодавства належить здійснення контролю за:

  1. веденням бухгалтерського обліку всіх надходжень і витрат державного бюдже­ту та місцевих бюджетів, складанням та поданням фінансової і бюджетної звітності;

  2. бюджетними повноваженнями при зарахуванні надходжень бюджету;

  3. відповідністю кошторисів розпорядників бюджетних коштів показникам роз­пису бюджету;

  4. відповідністю взятих бюджетних зобов'язань розпорядниками бюджетних кош­тів відповідним бюджетним асигнуванням, паспорту бюджетної програми (у разі за­стосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі);

  5. відповідністю платежів взятим бюджетним зобов'язанням та відповідним бюд­жетним асигнуванням.

Державне казначейство України у межах своїх повноважень забезпечує організа­цію та координацію діяльності головних бухгалтерів бюджетних установ та контроль за виконанням ними своїх повноважень.

П. 5 частини першої ст. 123 передбачає відповідальність за виконання функцій, встановлених частиною першою ст. 48: «при виконанні державного бюджету і місце­вих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів. Дер­жавне казначейство України, що діє у складі Міністерства фінансів України, забез­печує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого у Національному банку України».

У частину другу ст.123 змін внесено не було.