Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Практикум.

— Розгляньте декілька ситуацій і визначте, чи має місце злочин, чи будуть винні притягнуті до відповідальності, а також стадію вчинення злочину.

Ситуація 1. Група підлітків віком від 13 до 17 років вночі, зламавши замок, проникла до сільського магазину і вкрала товарів на суму 5000 грн.

Зразок відповіді. Злочин скоєно, до кримінальної відповідальності будуть притягнуті підлітки, які досягли 14 років, щодо молодших можуть бути вжиті примусові заходи виховного характеру.

Ситуація 2. Офіцер, повертаючись з бойового чергування в цивільному одязі, але зі зброєю, став свідком нападу кількох юнаків на літню пару і, припиняючи напад, здійснив кілька пострілів у повітря. Коли нападники спробували вихопити у нього зброю — поранив двох з них.

Зразок відповіді. Злочин вчинено нападниками, їх буде притягнуто до відповідальності. Дії офіцера підпадають під ознаки необхідної оборони, тому він не буде притягнутий до відповідальності.

Ситуація 3. Під час полювання мисливець почув у кущах важкі кроки і, очікуючи саме з цього напрямку появи звіра, здійснив постріл із рушниці. Але, як виявилося, замість звіра до місця розташування мисливців наближався їхній товариш, що запізнився. Чоловік отримав важке поранення, від якого пізніше помер у лікарні.

Зразок відповіді. Скоєно злочин з необережності, винний — мисливець може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Ситуація 4. Молода жінка викрала дитину, вимагаючи від батьків викуп у кільканадцять тисяч доларів. Завдяки діям спецпідрозділів органів внутрішніх справ її було затримано, дитину повернуто батькам без будь-якої фізичної шкоди.

Зразок відповіді. Скоєно злочин, жінка притягатиметься до відповідальності.

Ситуація 5. Група молодиків уночі намагалася відкрити автомобіль з метою його викрадення. їх було затримано нарядом патрульно-постової служби міліції.

Зразок відповіді. Йдеться про замах на злочин, винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

V. Підсумки уроку

Підкреслюю, що злочин — це найнебезпечніший вид правопорушення, причетність до нього певною мірою відбивається на подальшій долі людини. Тому знання законодавчих норм допоможе уникнути конфліктів із законом.

VI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§§ 250-254].

  2. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаного параграфа.

УРОК № 49

Тема. Відповідальність за окремі види злочинів.

Мета: ознайомити учнів з кримінальною відповідальністю за окремі види злочинів; формувати вміння розв'язувати юридичні задачі на підставі нормативно-правових актів; виховувати нетерпимість до кримінальних злочинів.

Тип уроку: комбінований.

Форма уроку: практикум.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

  3. Вивчення нового матеріалу Відповідальність за окремі види злочинів.

  4. Підсумки уроку

  5. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

  1. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Термінологічна розминка.

Дайте визначення понять: «злочин», «амністія», «помилування», «неосудність».

Бесіда.

  1. Назвіть види співучасті, стадії вчинення злочину.

  2. Поясніть різницю між адміністративним правопорушенням і злочином.

  3. Які види кримінальних покарань ви знаєте?

Індивідуальне завдання.

Відтворіть на дошці схему «Види злочинів».

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Відповідальність за окремі види злочинів.

Слово вчителя.

Друга частина Кримінального кодексу України — Особлива частина — присвячена саме опису конкретних злочинів, їх ознак та визначенню покарання за ці злочини.

Робота в групах.

Об’єдную учнів у малі групи, кожній із яких пропоную ситуації, де потрібно визначити наявність злочину, його стадію, форму вини, дати кваліфікацію злочину, визначити наявність обтяжуючих та пом’якшуючих обставин, види співучасті.

Зазначаю, що виконання завдання припускає використання витягів із Кримінального кодексу України і тексту підручника.

Група 1. До квартири громадянки П. увірвалися троє невідомих. Погрожуючи ножами і пістолетом, вони почали вимагати вказати місця схованок грошей та коштовностей. Але жінка не розгубилася. Обравши зручний момент, вона вибила з рук злочинця пістолет, нанесла йому нищівний удар, а потім нанесла ще кілька ударів другому нападнику. Третій невідомий, який не очікував такого, кинувся навтьоки. «Швидка допомога», що прибула незабаром, констатувала в обох нападників переломи кінцівок і струс мозку. Міліція вилучила з квартири бойовий пістолет і ніж, які кинули нападники.

Зразок відповіді. Мав місце розбійний напад. Якщо учні вкажуть на те, що це був лише замах на розбійний напад (адже довести його до кінця не вдалося), можна вказати на особливість цього злочину — він вважається завершеним у момент, коли нападники застосували насильство або ж висловили погрозу. Учні повинні зазначити, що мала місце обтяжуюча обставина — скоєння злочину групою осіб за попередньою змовою. Крім того, слід відзначити, що власник пістолета буде також притягнутий до відповідальності за незаконне володіння зброєю. Одночасно учні мають вказати, що дії жінки є цілком законними — вона діяла у стані необхідної оборони.

Група 2. Касир одного з львівських підприємств звернулася у міліцію із заявою, що з каси зникла велика сума грошей. Як з'ясувалося, під час обідньої перерви касир вийшла до сусідньої кімнати випити кави, але, порушивши інструкцію, закрила двері лише на один замок, не включивши сигналізацію. Це помітив молодик, який перебував у коридорі. Він відкрив замок та взяв гроші, які лежали на столі. Невдовзі міліція затримала В., під час слідства він видав гроші, які поклав до банку на ім'я сестри.

Зразок відповіді. Скоєно крадіжку. Суд врахує пом'якшуючу обставину — добровільне відшкодування нанесених збитків. До відповідальності може бути притягнуто касира — за службову недбалість.

Група 3. Пізно ввечері на неосвітленій ділянці вулиці, в 50 метрах від підземного пішохідного переходу, автомобілем, який рухався із швидкістю 40 км/год., було збито громадянина Р. Водій і свідки-пі-шоходи кинулися на допомогу постраждалому, який непритомним лежав на дорозі. Разом з усіма до постраждалого підбіг хлопець, який раптом схопив його шапку і барсетку, що лежали на дорозі, та кинувся навтьоки. Люди викликали «швидку допомогу» та надали першу допомогу постраждалому.

Зразок відповіді. У діях водія немає порушень Правил дорожнього руху. Він не винний у тому, що сталося, тому не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Хлопець, який схопив речі постраждалого, скоїв пограбування. При цьому злочин завершений, до того ж наявна обтяжуюча обставина — скоєння злочину щодо особи, яка знаходиться в безпорадному стані.

Група 4. Група хлопців — 16-річні Андрій (керівник групи), Євген, Дмитро, 14-річний Віктор і 12-річні Руслан та Павло вечорами майже кожного дня збиралися на подвір'ї школи, вживали алкоголь, а часом і наркотичні речовини. Одного разу, перебуваючи в стані наркотичного сп'яніння і скориставшись відсутністю охоронця, який захворів, вони розбили камінням шибки у вікнах школи та кількох кіосків неподалік, розкидали товари з цих кіосків, розчавили пакети з молоком та соком. Коли двоє перехожих спробували їх зупинити, Андрій, Євген і Дмитро накинулися на них, намагаючись збити з ніг, і лише поява наряду міліції допомогла припинити їх дії.

Зразок відповіді. Група хлопців скоїла хуліганські дії. При цьому дії старших скоріше за все будуть кваліфіковані за ч. З ст. 296 Кримінального кодексу України у зв'язку з опором громадянам, які намагалися припинити хуліганські дії. До відповідальності можуть бути притягнуті лише ті, хто досягнув 14 років, щодо молодших будуть застосовуватися виховні заходи примусового характеру.

Група 5. На сімейне свято до громадянина К. завітали кілька друзів. Час минав непомітно, невдовзі декілька гостей разом з господарем зайшли до однієї з кімнат, де господар вирішив похвалитися колекцією вогнепальної зброї різних часів. Гості зацікавлено роздивлялися на зброю, часом зазираючи у стволи, натискаючи на спускові гачки. Раптом з одного з мушкетів, який здавався небоєздатним від віку, пролунав постріл, куля влучила в гостя, що стояв навпроти. Незважаючи на надану допомогу, постраждалий помер.

Зразок відповіді. Сталося вбивство з необережності. Винний — гість, який здійснив постріл, буде притягнутий до кримінальної відповідальності. Можливе також притягнення до відповідальності і господаря — за незаконне зберігання вогнепальної зброї (якщо він не мав дозволу на зберігання зброї) або за недбале зберігання зброї, якщо такий дозвіл був.

Група 6. Громадянин В. повертався з роботи власною автомашиною. Коли В. вийшов з машини, щоб відкрити гараж, до нього підбіг юнак та впритул зробив чотири постріли з пістолета, від яких В. помер на місці. Кинувши зброю, юнак вскочив на мотоцикл, який чекав на нього поруч, і зник. Наступного дня міліції вдалося затримати вбивцю — громадянина П. Виявилося, що він здійснив вбивство на замовлення конкурента вбитого — Т., за що мав отримати 10 000 доларів. За кермом мотоцикла був товариш вбивці P., якого він попросив допомогти, пообіцявши дати гроші на новий мотоцикл.

Зразок відповіді. Здійснено вбивство за обтяжуючих оі на замовлення (ч. 2 п. 11 ст. 115 Кримінального кодексу У і Виконавцем є П., підмовником — Т., посібником — Р. Злочин завершений.

Після завершення роботи груп представники кожної з них дії відають про своє рішення, яке коментують учні інших груп. Вношу відповідні корективи, доповнення; аналізую роботу у у групах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]