Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2. Види цивільно-правової відповідальності та особливості цивільно-правової відповідальності неповнолітніх.

Робота в групах.

Об'єдную учнів у малі групи, пропоную уявити себе працівниками юридичних консультацій, даю завдання розглянути декілька ситуацій та висловити свої пропозиції щодо їх вирішення.

Для цього учням пропонується використати витяги з Цивільного кодексу України.

Група 1. Четверо чоловіків пішли на рибалку. Біля річки вони розпалили багаття і використовували палаючі гілки з нього як факели для освітлення. За необережністю було підпалено моторний човен, який стояв поруч. Його власник зазнав збитки на суму 20 000 грн. Постраждалий цікавиться, як йому відшкодувати збитки, до кого з чотирьох можна подавати позов?

Зразок відповіді. У випадку завдання шкоди закон стоїть на сторожі перш за все постраждалого. Тобто він може подавати позов за власним вибором: до кожного або до будь-кого з учасників підпалу, причому на повну суму завданих збитків. У цьому випадку йдеться про солідарну відповідальність («Один за всіх, всі за одного»).

Група 2. Троє дівчат, приїхавши на відпочинок до моря, домовилися про тимчасовий (на 1 місяць) найом житла з жінкою похилого віку. Але через місяць вони відмовилися сплатити кошти, посилаючись на мізерність отримуваних стипендій (всі троє — студентки 4 курсу інституту). Як поступити жінці?

Зразок відповіді. У цьому випадку настає договірна цивільно-правова відповідальність, яка походить від раніше укладеного договору. Відповідальність визначається з урахуванням долі в зобов'язанні. Отже, якщо дівчата спільно користувалися житлом, кожна з них має відшкодувати третину вартості найму. Така відповідальність носить назву дольової («Кожен за себе»).

Група 3. Шестикласник, граючи у футбол, випадково розбив скло вітрини магазину в сусідньому будинку. Власник магазину наполягає на відшкодуванні. Чи вдасться йому це зробити?

Зразок відповіді. Школяр такого віку ще не має джерел доходу для самостійного розрахунку з постраждалим, але це не звільняє його від відповідальності. Згідно з Цивільним кодексом України до відповідальності притягаються батьки, які допомагають відшкодувати збитки (субсидують школяра). Звідси походить назва відповідальності — субсидіарна.

Регулюю хід обговорення, підказую, як визначитися в тій чи іншій ситуації, коригую і направляю процес обговорення в групах.

Після закінчення роботи представники «юридичних консультацій» доповідають про результати роботи, вношу необхідні корективи і вказую правильні варіанти відповідей.

Проміжний підсумок.

Характеризую особливості цивільно-правової відповідальності неповнолітніх, звернувшись до таблиці, яку учні складали на уроці № 37. Підкреслюю, що до 14 років за шкоду, завдану неповнолітнім, цивільно-правову відповідальність несуть його батьки, а у віці від 14 до 18 років неповнолітній відшкодовує шкоду самостійно, з власного заробітку, стипендії, власного майна, і лише в разі недостатності цих джерел до відповідальності притягаються батьки в порядку субсидіарної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]