Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

III. Вивчення нового матеріалу

Разом з учнями перевіряю правильність складеної на дошці схеми і пропоную її прокоментувати, назвавши органи, що належать до кожної гілки влади. Підкреслюю, що до законодавчої влади в Україні належить Верховна Рада України, оголошую тему уроку і повідомляю його основні завдання.

1. Статус Верховної Ради України.

Робота з документом.

— Опрацюйте текст ст. 75 Конституції України і визначте статус Верховної Ради в Україні.

Конституція України

Стаття 75. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент — Верховна Рада України.

Узагальнюю відповіді учнів і підводжу їх до розуміння, що Верховна Рада — єдиний законодавчий орган в Україні; звертаю увагу учнів, що Верховна Рада є парламентом України.

Бесіда.

— Пригадайте з курсу всесвітньої історії, коли і де було створено перший в світі парламент.

Розповідь учителя.

Представницькі органи різних країн світу мають свої назви — Сейм (Польща), Конгрес (США), Кнесет (Ізраїль), Стортинг (Норвегія). Головним завданням парламенту будь-якої країни є створення й удосконалення законів. Верховна Рада України обирається вільними виборами на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки і складається з 450 народних депутатів тощо. У 2006 р. уперше вибори до Верховної Ради України проходили за пропорційною системою — усі депутати обиралися за списками політичних партій. Для ефективної роботи такої кількості депутатів необхідна певна організація. Організацію роботи парламенту визначає спеціальний нормативний акт — Регламент Верховної Ради України.

2. Організація роботи Верховної Ради України.

Питання про структуру Верховної Ради України пропоную розглянути під час роботи зі схемою.

Робота зі схемою.

Верховна Рада України (450 депутатів)

Депутатські групи (фракції) (за політичною орієнтацією, належністю до певної політичної партії (течії)

Керівництво: Голова, Перший заступник Голови, заступник Голови Верховної Ради України

Комітети Верховної Ради (за професійною ознакою, напрямом діяльності)

— Назвіть прізвища керівників Верховної Ради України.

Узагальнюю відповіді учнів і пропоную занотувати прізвище Голови Верховної Ради України, підкреслює, що Голова Верховної Ради України — це спікер (англ. speaker, букв.— оратор), людина, яка веде засідання парламенту, головує на них.

— Визначте ознаки, за якими можна розподілити 450 депутатів на окремі групи.

У разі виникнення в учнів ускладнень з відповіддю пропоную їм пригадати, як відбуваються вибори до Верховної Ради України. Коригую, доповнюю відповіді учнів і, привернувши їхню увагу до схеми, повідомляю, що у Верховній Раді України депутати мають можливість об’єднатися за політичними ознаками, утворивши фракції, і за професійними ознаками, утворивши так звані «профільні» комітети.

— Про які фракції та комітети Верховної Ради України ви дізнались із повідомлень засобів масової інформації?

Узагальнює та за необхідності доповнюю відповіді учнів повідомленням про те, що Верховна Рада України обирає членів Рахункової палати, яка контролює від її імені використання коштів Державного бюджету України. Верховна Рада призначає також Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і щороку заслуховує його доповідь про додержання і захист прав та свобод людини в Україні. Строк його повноважень становить п’ять років.

Робота з документом.

— Опрацюйте текст ст. 82, 83 Конституції України.

Конституція України

Стаття 82. Верховна Рада України працює сесійно.

Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу.

Верховна Рада України збирається на першу сесію не пізніше ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів.

Перше засідання новообраної Верховної Ради України відкриває найстарший за віком народний депутат України.

Стаття 83. Чергові сесії Верховної Ради України починаються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня кожного року.

Позачергові сесії Верховної Ради України, із зазначенням порядку денного, скликаються Головою Верховної Ради України на вимогу Президента України або на вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

У разі оголошення указу Президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях Верховна Рада України збирається на засідання у дводенний строк без скликання.

У разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану.

Порядок роботи Верховної Ради України встановлюється Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України.

У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, що проводиться після чергових або позачергових виборів Верховної Ради України, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України, а також відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України.

Засади формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України встановлюються Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України.

Депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, передбачені цією Конституцією. (Ст. 82, 83 в редакції Закону N 2222-IV (2222-15) від 08.12.2004.)

Під час роботи учнів надаю коментовані пояснення, звертаючи увагу, що робота Верховної Ради України під час сесії відбувається у двох основних формах: пленарні засідання, де працюють разом усі депутати, та робота комітетів Верховної Ради України. Згідно з Конституцією України засідання Верховної Ради відбуваються здебільшого відкрито.

Звертаю увагу учнів на встановлення Конституцією України порядку формування коаліції більшості, яка нині відіграє велику роль в діяльності Верховної Ради. Коаліція має бути створена протягом одного місяця з початку роботи новообраної Верховної Ради або після розпаду раніше існуючої коаліції. Саме коаліція має право пропонувати Президентові кандидатуру Прем’єр-міністра України. У разі, коли протягом встановленого строку (один місяць) коаліцію не буде створено, Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]