Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

УРОК 1.

Тема. Предмет курсу «Основи правознавства». Влада.

Мета: з’ясувати особливості навчального курсу «Основи правознавства», формувати зацікавленість учнів у його вивченні; ознайомити учнів з діючими підручниками та системою роботи з ними; розкрити поняття влади та схарактеризувати її види.

Основні поняття: правознавство, влада.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

  3. Вивчення нового матеріалу

1. Право в повсякденному житті.

2. Поняття «влада», її види.

3. Особливості державної влади.

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

V. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

І. організаційний момент

Стисла характеристика основного змісту та особливостей навчального курсу, ознайомлення і рекомендованими Міністерством освіти і науки України підручниками з основ правознавства та їх структурою.

Визначити навчальні та дисциплінарні вимоги вчителя до учнів, пояснити порядок ведення зошитів, презентувати підручник, яким користуватимуться учні.

Презентація підручника.

Демонстрація підручника, який буде використовуватися як основний при вивченні курсу, звернути увагу на зв’язок та взаєморозташування структурних частин і елементів підручника: заголовків, рубрик, розділів, параграфів, ілюстрацій, таблиць, схем тощо. Звернути увагу на систему виділень в тексті підручника, принципи використання курсиву, напівжирного шрифту; наявність висновків наприкінці параграфа, на рубрику «Цікаво знати», витяги з нормативно-правових документів, систему запитань та завдань в основному тексті та після параграфів.

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Бесіда.

  1. Чи доводилося вам стикатися з поняттями «правознавство», «право»?

  2. Якщо так, що вони означають?

Коментую відповіді й зазначаю, що курс правознавства перш за все має на меті навчити учнів орієнтуватися в типових життєвих ситуаціях, використовувати можливості правового вирішення соціальних проблем тощо.

III. Вивчення нового матеріалу

1. Право в повсякденному житті.

Методика: фронтальна бесіда.

1) Назвіть дії, які ви здійснили з ранку до тієї миті, коли прийшли на урок правознавства.

2) Визначте, чи регулювалися ваші дії певними правилами, нормами.

3) Користувалися ви цими нормами, правилами?

4) Назвіть нормативні акти, які регулювали ваші дії.

Дії

Норми та правила, які регулюють дії

Підйом у певний час

Режим дня — не правова норма, якщо це не установа (інтернат, оздоровчий табір тощо), де існує певна норма щодо загальнообов’язкового режиму дня

Ранковий туалет

Якість води, мийних засобів регулюється певними нормативними актами

Одягання

Вибір одягу здебільшого не правова, а естетична, моральна норма, шана народним традиціям відповідної місцевості, але в разі запровадження у школі форми це може стати правовою нормою

Дорога до школи (пішки або за допомогою транспорту)

Правила дорожнього руху, яких обов’язково потрібно дотримуватися, є правовою нормою. Правила користування транспортом також закріплено правовими нормами

Навчання на уроках

Право на освіту закріплено Конституцією та Законами України, отримання повної загальної середньої освіти є обов’язком кожного. Правила поведінки учнів у школі також є правовою нормою

Коментую та доповнюю відповіді учнів. роблю висновок, що з правовими нормами доводиться мати справу повсякденно і повсякчасно. Отже, знання цих норм, уміння скористатися ними допоможуть правильно діяти в різних обставинах, вирішувати типові життєві ситуації тощо.

Завершуючи розгляд питання, звертаю увагу учнів на те, що нові закони України, інші нормативно-правові акти (Укази Президента, Постанови Кабінету Міністрів, накази міністерств) приймаються щодня, тому вивчення та знання правознавства неможливі без постійного опрацювання текстів чинних нормативно-правових актів, змін, що вносяться до них. Уведені в дію Закони України та інші нормативно-правові акти публікуються у спеціальних виданнях — газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», журналах «Відомості Верховної Ради України» та «Офіційний вісник України». (Демонструю окремі номери цих періодичних видань.)

2. Поняття «влада», її види.

Бесіда.

Згадайте випадки, коли хтось нав’язував вам або іншим людям свою волю, тими чи іншими засобами примушував до певних дій.

Якщо учні не зможуть одразу дати відповідь, пропоную допомогти їм навідними питаннями, нагадавши про дії батьків (хто визначає вам час прогулянки, можливість відвідати вечірку тощо), діячів церкви (чому прибічники ісламу не споживають свинини, чому під час посту не вживають м’ясної їжі прибічники християнства), керівників підприємств (чому працівники виконують їхні розпорядження щодо виходу на роботу, виконання виробничих завдань), керівників певних політичних партій тощо. Учні повинні знайти спільне в усіх цих випадках. Робиться висновок, що йдеться про можливість певної особи (установи) нав’язувати свою волю іншим.

Робота над формуванням понять.

Дає визначення влади і наголошую, що вона поділяється на декілька видів: сімейна, релігійна (духовна), економічна, державна тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]