Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3. Відповідальність без вини.

Розповідь учителя.

Цивільна відповідальність має певні особливості, які відрізняють її від кримінальної й адміністративної. Однією з таких особливостей є можливість притягти до відповідальності в окремих випадках навіть у разі відсутності вини. Саме так може бути притягнуто до відповідальності організації та громадян, діяльність яких пов'язана з використанням, експлуатацією джерел підвищеної небезпеки.

Джерелами підвищеної небезпеки є транспортні засоби, промислові підприємства, будівлі, які за своєю сутністю становлять певну небезпеку для оточення.

Відповідно до Цивільного кодексу України власник джерела підвищеної небезпеки зобов'язаний відшкодувати шкоду, заподіяну цим джерелом, навіть у тому випадку, коли його вини в нанесенні шкоди немає — автомобіль втратив керування та пошкодив рекламний щит, хоча порушення правил дорожнього руху з боку водія не було. Відповідальність несе саме власник, а не безпосередньо водій, якщо в наведеному прикладі автомобіль належить автопідприємству, то обов'язок відшкодування нестиме саме підприємство, а не водій.

Власник джерела підвищеної небезпеки не нестиме відповідальності за шкоду, завдану цим джерелом, лише якщо шкода завдана внаслідок дії непереборної сили (автомобіль підхоплено селевим потоком та кинуто на будинок, який внаслідок цього розбито) і у випадку, коли шкоду завдано через умисел потерпілого (перехожий сам кинувся під автомобіль, намагаючись покінчити життя самогубством, і дістав тяжких тілесних ушкоджень).

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Завдання.

— Визначте особливості цивільно-правової відповідальності та її види.

Практикум.

— Визначте вид цивільно-правової відповідальності у кожному з випадків та особу, що має бути притягнута до відповідальності.

Ситуація 1. Дівчина-дев'ятикласниця навмисно пошкодила шкіряне сидіння в автобусі. (Субсидіарна, якщо дівчина не має власного майна або достатнього заробітку, відповідатимуть її батьки.)

Ситуація 2. Двоє юнаків відмовилися повернути гроші, які вони позичили у знайомого. (Дольова.)

Ситуація 3. Група футбольних фанатів розбила вікна в тролейбусі, яким поверталася з матчу. (Солідарна.)

Ситуація 4. Водій автомобіля фірми «Укрнафта», порушивши правила дорожнього руху, здійснив наїзд на автомобіль, що стояв на узбіччі, і пошкодив його. (Відповідатиме фірма — власник автомобіля, а вже потім вона має право вимагати повернення грошей (регресний позов щодо водія).)

Ситуація 5. Водій на власному мотоциклі втратив управління внаслідок раптового його пошкодження і завдав шкоди кіоску біля дороги. (Незважаючи на відсутність вини, водій мотоцикла відповідатиме як власник джерела підвищеної небезпеки.)

V. Підсумки уроку

Роблю висновок, що метою цивільно-правової відповідальності є компенсація завданої шкоди, для забезпечення цього відшкодування потрібна активна позиція самого постраждалого, вміле використання ним можливостей законодавства.

VI. Домашнє завдання

1) Опрацювати текст підручника [§§ 196-204].

2) Дати відповіді на запитання до параграфів.

УРОК № 41

Тема. Основи житлового і земельного права України.

Мета: ознайомити учнів з основами житлового та земельного законодавства; розвивати вміння аналізувати нормативно-правові акти, порівнювати правові явища; виховувати повагу до землі як національного багатства України, почуття власної відповідальності за долю України.

Основні поняття: форми власності на землю, приватизація житла, ордер на отримання квартири, державний акт на право власності на землю (користування землею).

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

III. Вивчення нового матеріалу

  1. Основи житлового права.

  2. Приватизація житла.

  3. Основи земельного права України.

IV Підсумки уроку

V. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Бесіда.

  1. Поясніть різницю між договірною та позадоговірною відповідальністю.

  2. Наведіть приклади дольової, солідарної та субсидіарної відповідальності.

Подальшу роботу на цьому етапі проводжу за одним із двох варіантів.

ВАРІАНТ І

Практикум.

Об'єдную учнів у малі групи та пропоную розв'язати юридичні ситуації, зазначивши необхідність використання витягів із відповідних нормативних актів.

Група 1. Громадянин П. є володарем автомобіля «Газель». Підчас однієї з поїздок в автомобіля раптово лопнуло колесо, як установила пізніше експертиза, причиною цього був прихований дефект покришки. Автомобіль утратив керування і перекинувся, завдавши пошкоджень легковій автомашині, що стояла на узбіччі, та тілесних ушкоджень пішоходу, який потрапив у лікарню. Проведене слідство встановило, що вини П. в аварії не було, однак пішохід зажадав від П. відшкодувати йому вартість витрат на лікування, а власник легкового автомобіля — вартість пошкодженого автомобіля.

Зразок відповіді. (При розгляді цієї ситуації учні мають застосувати свої знання щодо відповідальності власника джерела підвищеної небезпеки.) Хоча вини водія-власника в аварії за умовами задачі немає, але в зв'язку з тим, що автомобіль є джерелом підвищеної небезпеки, власник має відшкодувати збитки, завдані джерелом підвищеної небезпеки, навіть за відсутності своєї вини. Отже, громадянин П. має відшкодувати завдані збитки. Суд розглядатиме справу про відшкодування збитків лише за наявності вимоги (позову) з боку постраждалих. У той же час притягнення до кримінальної відповідальності за відсутності вини неможливе. У цьому випадку йдеться про позадоговірну відповідальність.

Група 2. Жінка похилого віку зробила зауваження 13-річному школяреві за нецензурну лайку. Образившись, він простежив, де вона мешкає, і ввечері завітав до її будинку з товаришами — 17-річним одинадцятикласником і 16-річним працівником місцевої житлово-експлуатаційної контори. Підлітки камінням розбили скло у вікнах квартири «кривдниці», але були затримані патрулем міліції, що проїжджав мимо. Жінка просить проконсультувати, чи може вона вимагати відшкодування збитків і, якщо може — хто буде відшкодовувати.

Зразок відповіді. Хлопці вчинили правопорушення. За завдану шкоду вони несуть солідарну відповідальність. При цьому за шкоду, завдану 13-річним хлопцем, до відповідальності притягатимуться його батьки, хлопці старшого віку мають відшкодувати завдані збитки за рахунок власних коштів, майна або власної праці. У разі нестачі цих коштів до субсидіарної відповідальності притягнуть їхніх батьків. Крім того, два старші хлопці будуть притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Група 3. Друзі К. і Т., приїхавши на відпочинок, орендували невеликий будиночок терміном на один місяць. За нього вони планували сплачувати навпіл, що і було зроблено. Однак після закінчення місяця вони не виїхали, а лишилися проживати в будиночку, хоча платню не внесли. Господарка була змушена звернутися до суду. Як буде вирішене її питання?

Зразок відповіді. Хлопці притягатимуться до цивільно-правової відповідальності, при цьому їх відповідальність носитиме характер дольової.

Група 4. Громадянин Ю. придбав у магазині телевізор. Через два тижні після покупки телевізор вийшов із ладу, після чого громадянин звернувся до магазину з вимогою повернути йому гроші за покупку і забрати телевізор. Директор магазину відмовився це зробити, запропонувавши громадянину звернутися до гарантійної майстерні.

Тільки якщо майстерня не зможе виконати ремонт, він згоден обміняти телевізор на справний тієї ж моделі. При цьому він попередив, що ціна на телевізор цієї марки зросла, тому заміна буде зроблена за умови здійснення доплати. Громадянин звернувся до юридичної консультації з проханням пояснити, чи немає тут порушень.

Зразок відповіді. Порушено права споживача. У разі виходу товару (телевізора) із ладу в період гарантійного строку сам покупець обирає варіант відновлення своїх прав. Так, він має право вимагати повернення грошей без спроб здійснити ремонт телевізора. Крім того, у разі заміни товару неналежної якості на такий самий, але належної якості, заміна проводиться без доплати, навіть якщо ціна зросла.

ВАРІАНТ II

Гра «Семафор».

Викликаю до дошки двох-трьох учнів, які отримують картки з назвами основних видів відповідальності: договірна, позадоговірна, солідарна, субсидіарна, дольова. Учням пропонується визначити, яка відповідальність матиме місце в кожній із пропонованих ситуацій (див. вище). Звертаю увагу учнів, що в кожній із цих ситуацій мають бути названі два види відповідальності (з одного боку — договірна чи позадоговірна, з іншого — дольова, солідарна, субсидіарна). Оголошую кожну ситуацію, учні визначаються і піднімають вгору картку з відповідною назвою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]