Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

III. Підсумки

Оцінюю навчальну активність учнів на уроці, аналізую виконання завдань тематичного оцінювання тощо.

урок № 37

Тема. Цивільно-правові відносини.

Мета: ознайомити учнів з поняттям цивільно-правових відносин, учасниками цивільних правовідносин; формувати навички аналізу правових ситуацій з точки зору цивільного права, можливості участі в них; формувати вміння складати порівняльні таблиці; виховувати почуття відповідальності за свої рішення в цивільно-правових відносинах.

Основні поняття: правоздатність, дієздатність, фізична особа, юридична особа.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

  3. Вивчення нового матеріалу

  1. Поняття цивільно-правових відносин.

  2. Цивільна правоздатність і цивільна дієздатність.

  3. Поняття «юридичні особи».

  1. Закріплення нових знань і вмінь учнів

  2. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Бесіда.

  1. Назвіть галузі права.

  2. Дайте визначення понять «дієздатність» і «правоздатність».

  3. Визначте осіб, які можуть брати участь у правовідносинах.

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Поняття цивільно-правових відносин.

Бесіда.

— У які правовідносини найчастіше вступають громадяни?

Узагальнюю відповіді учнів, указую, що в житті кожному з них, напевно, найчастіше доводиться стикатися саме з цивільно-правовими відносинами, і відзначаю, які з названих ними ситуацій належать до цих відносин.

Розповідь учителя.

Цивільно-правові відносини — це врегульовані нормами цивільного права майнові та особисті немайнові відносини, які засновані на юридичній рівності, волевиявленні й майновій самостійності їх учасників.

Для цивільно-правових відносин характерними є специфічні ознаки, що вирізняють їх з-поміж інших видів правових відносин: рівність учасників, певна свобода діяльності учасників цивільно-правових відносин, вольовий характер відносин (для участі в них у більшості випадків потрібна воля, бажання учасників).

Цивільне право — це одна з провідних галузей права України, що регулює певну групу правових відносин за участю фізичних і юридичних осіб та держав у цілому.

Цивільне право регулює майнові відносини та особисті немайнові відносини цивільно-правовими нормами. Наприклад, відносини, що стосуються власності, у тому числі інтелектуальної, спадкування, величезної кількості цивільно-правових угод, тощо. Основні засади цивільно-правового регулювання визначаються Конституцією України, а основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України, який набув чинності 1 січня 2004 р.

Актами цивільного законодавства є закони України, що спрямовані на регулювання й розвиток цивільно-правових відносин: «Про власність», «Про заставу» тощо.

Серед інших нормативних актів можна назвати Укази Президента України, постанови й розпорядження Кабінету Міністрів України, положення, інструкції, накази та інші відомчі нормативні акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]