Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Бесіда.

  1. Назвіть основні форми проходження військової служби, види відстрочок.

  1. Визначте підстави для надання права на альтернативну службу.

V. Підсумки уроку

Узагальнюю відповіді учнів і роблю висновок, що кожна країна повинна дбати про свою безпеку, тому захист вітчизни від будь-яких посягань є святим обов’язком кожного громадянина України.

VI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§ ____].

  2. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаного параграфа.

  3. Підготуватися до уроку тематичного оцінювання за темами «Основи правового статусу людини і громадянина. Громадянські (особисті) та політичні права», «Конституційні соціальні, економічні та культурні права. Конституційні обов’язки людини і громадянина в Україні».

Зразок відповіді. Завдання 4.

а) Громадянин А. не підлягає призову на строкову військову службу в зв’язку з перевищенням граничного віку призову на строкову службу як рядового, але може бути призваний, якщо по закінченні військової кафедри вищого навчального закладу отримав звання офіцера і не проходив раніше строкову службу;

б) громадянин Б. підлягає призову на строкову військову службу в зв’язку з тим, що відстрочка для отримання повної середньої освіти надається лише до досягнення ним 21 року;

в) громадянин В. не підлягає призову на строкову військову службу в зв’язку з виконанням депутатських обов’язків; йому буде надано відстрочку;

г) громадянину Г. має бути надано відстрочку до досягнення його дочкою 3-річного віку;

д) громадянину Д. має бути надано відстрочку на час його роботи вчителем.

УРОК № 22

Тема. Оцінювання навчальних досягнень учнів за темами «Основи правового статусу людини і громадянина. Громадянські (особисті) та політичні права», «Конституційні соціальні, економічні та культурні права. Конституційні обов’язки людини і громадянина в Україні».

Мета уроку: перевірити, поглибити, систематизувати і закріпити знання учнів; оцінити рівень навчальних досягнень учнів.

Тип уроку: контроль знань.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Перевірка й оцінювання рівня навчальних досягнень

  3. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. Перевірка й оцінювання рівня навчальних досягнень

Термінологічно-цифрова розминка.

  1. Дайте визначення понять: «громадянство», «власність», «податок», «громадянин» тощо.

  2. Наведіть юридичне значення цифр: 5 (строк проживання іноземця на території України, необхідний для отримання громадянства), 18 (мінімальний вік для членства в політичній партії, вік призову до Збройних Сил України), 25 (максимальний вік призову до Збройних Сил України) тощо.

Індивідуальні завдання.

Відтворіть на дошці порівняльну таблицю «Об’єднання громадян» і схему «Система освіти в Україні».

I-II РІВНІ

Правовий диктант (письмова робота).

1) Дайте визначення громадянства. (Можлива дрібна оцінка.)

  1. Назвіть види (групи) прав людини. (Для повної оцінки необхідно назвати не менше чотирьох груп.)

  2. Назвіть вимоги до іноземця, який бажає вступити до громадянства України. (Для повної оцінки необхідно назвати не менше чотирьох вимог.)

  3. Назвіть основні міжнародні акти, які стосуються прав людини.

  4. Назвіть види об’єднань громадян. (Для повної оцінки потрібно назвати партію і громадську організацію; якщо названо лише один із цих видів, виставляється оцінка 0,5.)

  5. Назвіть форми власності., (Для повної оцінки необхідно назвати не менше двох форм власності.)

  1. Визначте, яка освіта є обов’язковою в Україні.

  1. Назвіть види трудових пенсій. (Для повної оцінки потрібно назвати не менше трьох видів.)

  1. У якому віці працівники отримують право на пенсію за віком (на загальних підставах)? (Для отримання повної оцінки учні мають зазначити вік виходу на пенсію як для жінок, так і для чоловіків.)

  2. У якому віці проводиться призов до Збройних Сил України? (Потрібно зазначити мінімальний і максимальний вік.)

III РІВЕНЬ

Дайте письмову відповідь за однією з тем.

  1. Порядок отримання громадянства України.

  2. Свобода світогляду та віросповідання.

  3. Право власності та його захист. Форми власності.

  4. Система освіти в Україні.

  5. Права та обов’язки учнів.

  6. Пенсії в Україні.

  7. Обов’язки громадян України.

  8. Альтернативна (невійськова) служба.

IV РІВЕНЬ

Практикум.

Ситуація 1. До районної Ради звернувся громадянин П., 1956 року народження, із заявою про отримання громадянства України. Він народився в Москві у сім’ї військовослужбовця, потім сім’я переїхала до Житомира, де юнак закінчив школу та військове училище. Із 1979 до 1996 року служив у Збройних Силах у різних регіонах СРСР та за кордоном. Звільнившись в запас у 1996 p., він три роки жив у Челябінську, а потім переїхав в Полтаву, де і живе нині. Поясніть, чи має він право на отримання громадянства України, які вимоги висуваються для цього, як йому слід діяти.

Зразок відповіді. У зв’язку з тим, що громадянин П. раніше (до 1991 р.) постійно проживав на території України, він має право зареєструватися громадянином України. Для цього потрібно відмовитися від громадянства іншої країни, якщо воно в нього є, або зобов’язатися відмовитися від цього громадянства протягом року після отримання громадянства України. Для вирішення питання щодо отримання громадянства України він повинен звернутися до органів внутрішніх справ за місцем свого нинішнього проживання.

Ситуація 2. До юридичної консультації звернулися співробітники пологового будинку м. Миколаєва, у якому перебувають двоє новонароджених. Мати одного з них, уродженка Індії, особа без громадянства, з 2001 р. постійно проживає в Одесі. Дитина народилася на теплоході, який належить українському пароплавству, під час плавання з Керчі до Одеси. Батько дитини невідомий. Другу дитину було знайдено на подвір’ї пологового будинку, батьків її виявити не вдалося. Лікарів цікавить, чи отримають новонароджені громадянство України.

Зразок відповіді. У першому випадку пароплав є територією України. Дитина народжена особою без громадянства, яка постійно проживає в Україні, тому дитина отримає українське громадянство. У другому випадку дитина також отримає українське громадянство.

Ситуація 3. У одній із шкіл м. Кіровограда відбулися збори учнів 7—11 класів та випускників школи в кількості 60 осіб (віком від 12 до 19 років). Бажаючи брати активну участь в громадському житті міста та області, вони вирішили створити об’єднання громадян. При цьому надійшло декілька пропозицій: Сашко запропонував створити молодіжну партію області; Олег — міську дитячу організацію «Екологічна варта», а Сергій— Всеукраїнську молодіжну організацію «Ліга захисників тваринного світу». Серед учасників зборів виникла суперечка щодо правомірності створення різних видів організацій. Поясніть учасникам їх права щодо створення організацій, визначте їхні дії щодо здійснення своїх рішень.

Зразок відповіді. Згідно із Законами України «Про об’єднання громадян», «Про молодіжні та дитячі організації в Україні», «Про політичні партії України» партію можуть створити лише громадяни України віком від 18 років. Вона може мати лише всеукраїнський статус, крім того, повинна існувати розгалужена мережа організацій партії в більшості регіонів України. Учасники зборів можуть створити лише дитячі та молодіжні організації.

Ситуація 4. До призовної комісії звернулися громадяни з проханням надати їм відстрочку від призову на строкову військову службу. 23-річний Олег К. просить надати відстрочку в зв’язку з необхідністю завершити навчання в 11 класі вечірньої школи. Його одноліток Валерій С нещодавно закінчив університет, нині працює вчителем математики в одній із шкіл Одеси. 19-річний Павло Г.— студент третього курсу коледжу зв’язку, до якого поступив після закінчення 9 класу середньої школи. Допоможіть співробітникам військкомату дати обґрунтовану відповідь громадянам.

Зразок відповіді. Згідно із Законом України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» відстрочку отримають Павло Г., який не мав середньої освіти до вступу в коледж і не досягнув 21-річного віку, та Валерій С., який має право на відстрочку як учитель.

Ситуація 4. До райвійськкомату звернулися двоє громадян з проханням направити їх на альтернативну службу. Громадянин М., 19 років, просить направити його на альтернативну службу, тому що він уже шість років є членом пацифістської організації «Геть, зброя!», статут якої передбачає відмову від користування зброєю в будь-якій формі. Громадянин П., 24 роки, просить направити його на альтернативну службу, тому що вчення євангельських християн-баптистів, у громаді яких він перебуває два роки, не дозволяє брати в руки зброю, Дайте обґрунтовану відповідь заявникам.

Зразок відповіді. Згідно із Законом України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» право на альтернативну службу матиме лише громадянин П., тому що наявність пацифістських поглядів громадянина М. та належність до відповідної організації не є підставою для отримання права на альтернативну службу.

Тренінг.

1) Виправте помилки та недоречності в тексті.

24 вересня відповідно до наказу Міністра оборони України почався черговий призов до лав української армії. Крім Збройних Сил України призовники направлятимуться до Прикордонних військ, Служби безпеки України, Національної Гвардії. Призову підлягають чоловіки, які досягли 18-річного віку; за власним бажанням на контрактну службу можуть поступити юнаки, що досягли 16 років. Призовники з релігійними або пацифістськими переконаннями, що не дозволяють брати до рук зброю та служити в Збройних Силах, можуть бути за рішенням виконкому місцевої Ради направлені на альтернативну службу.

Зразок відповіді. У тексті шість помилок: призов проводиться не за наказом Міністра оборони України, а за Указом Президента України; Національної Гвардії не існує, призовники не можуть до неї направлятися; Прикордонні війська нині мають назву Державна прикордонна служба; на контрактну службу можуть піти юнаки з 18 років, а для навчання у військових навчальних закладах — з 17, у 16 років це неможливо. Пацифістські переконання не є підставою для направлення на альтернативну службу. Рішення про направлення на альтернативну службу приймає не виконком, а спеціальна комісія. (Закон України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу», Закон України «Про альтернативну (невійськову) службу».)

2) Виправте помилки та недоречності в тексті, дайте відповідь громадянам, які звернулися до райвиконкому.

10 січня 1997 р. до райвиконкому з проханням про прийняття: громадянства України звернулися громадяни П. та М. Громадянин П.— уродженець м. Харкова, де він постійно проживає. Нещодавно йому виповнилося 16 років. Громадянин звернувся з цим проханням у зв’язку з оформленням паспорта. Громадянину М. нещодавно виповнилося 23 роки, народився він в Тюмені, де працювали його батьки, у минулому — жителі м. Одеси, переїхав на постійне місце проживання до Києва рік тому. У райвиконкомі порекомендували П. та М. подати для вирішення їх питань заяви та документи, що засвідчують наявність житлової площі на території Україні, а також скласти іспити з української мови та історії України. Після цього їхні документи будуть передані до органів внутрішніх справ для остаточного вирішення.

Зразок відповіді. Згідно із Законом України «Про громадянство України» громадяни з питання прийняття громадянства України мають звертатися до органів внутрішніх справ, а не до райвиконкому. Громадянину П. немає потреби звертатися щодо отримання громадянства України, тому що, постійно проживаючи на території України, він його отримав автоматично ще в 1991 р. Громадянин М. має право зареєструватися громадянином у зв’язку з тим, що його батьки родом з України. У будь-якому випадку не потрібні документи про наявність житлової площі та знання української мови та історії України. Остаточне рішення щодо прийняття до громадянства України приймають не органи внутрішніх, справ, а Президент України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]