Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2. Відстрочка від призову.

Бесіда.

— Як ви вважаєте, чи всі вісімнадцятирічні юнаки підлягають при­зову на військову службу?

Узагальнюю відповіді учнів і повідомляю, що держава пе­редбачає різні життєві ситуації та надає право на відстрочку від при­зову тим, хто має поважні причини.

Робота в групах.

Об’єдную учнів у малі групи і пропоную уявити себе чле­нами призовної комісії райвійськкомату, яка має прийняти рішен­ня про проведення призову до Збройних Сил України, надання від­строчки від призову або звільнення від призову до Збройних Сил України. Кожна група отримує «заяву» або «справу» призовника і має на підставі наявної інформації та Закону України «Про за­гальний військовий обов’язок і військову службу» винести своє рішення.

Закон України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу»

Стаття 1. Загальний військовий обов’язок

<…> 6. Громадяни України чоловічої статі, придатні до прохо­дження військової служби за станом здоров’я і віком, зобов’язані:

прибувати за викликом військового комісаріату до призовних дільниць для приписки, проходження медичного огляду, направ­лення на підготовку з метою одержання військової спеціальності, призову на військову службу або на збори;

проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі;

виконувати правила військового обліку.

Стаття 2. Військова служба і виконання військового обов’язку в запасі

.<...>

5. Громадяни, які призвані або добровільно вступили на військо­ву службу, складають Військову присягу на вірність Українському народу.

Військовозобов’язані, які раніше не склали Військову присягу, складають її під час зборів або мобілізації.

Стаття 17. Відстрочка від призову

1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надаєть­ся призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії у випадках, передбачених цим Законом.

2. Відстрочка від призову за сімейними обставинами, за їх ба­жанням, надається призовникам, які мають:

а) непрацездатних батька і матір чи непрацездатного батька або непрацездатну матір, якщо вони не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до законодавства їх утримувати, незалежно від того, проживають вони разом з непрацездатними батьками чи ні. Непрацездатність батьків визначається у порядку, передбаченому законодавством;

<...>

Відстрочка від призову за сімейними обставинами, за їх бажан­ням, надається також призовникам, які мають на своєму утриманні:

а) дитину віком до трьох років або старше трьох років, яка вихо­вується без матері у зв’язку з її смертю або за рішенням суду;

б) двох і більше дітей;

в) дитину-інваліда віком до 16 років. <...>

У разі наявності в сім’ї тільки двох синів відстрочка від призо­ву за сімейними обставинами може надаватися призовникові, якщо його брат проходить строкову військову службу.

У разі, коли призову підлягають декілька синів одночасно, від­строчка може надаватися одному з них за бажанням і пропозицією батьків.

3. Відстрочка від призову за станом здоров’я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

4. Відстрочка від призову для продовження навчання надається призовникам, які навчаються у загальноосвітніх та професійно-тех­нічних навчальних закладах, а також у вищих навчальних закладах І і II рівнів акредитації, до здобуття повної загальної середньої осві­ти. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку під час навчання відстрочка втрачає силу.

<...>

8. Призовники, яким надано відстрочку, зобов’язані щорічно до 1 жовтня подавати у військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

9. Призовники, які втратили підстави для надання відстрочки, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення від призову, передбачених статтями 17 та 18 цього Закону, і не призвані з різних причин на строкову військову службу у встановлені строки, мають бути призвані під час здійснення чергового призову.

Стаття 18. Звільнення від призову на строкову військову службу

1. Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни:

визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час;

які до дня відправки на строкову військову службу досягли 25-річного віку;

батько (мати), рідний брат чи сестра яких під час проходження військової служби загинули чи померли або стали інвалідами.

Завдання групам.

Група 1. Громадянин К., 19 років, звернувся до призовної комісії з проханням надати йому відстрочку від призову. До своєї заяви він доклав довідку з вечірньої школи, що навчається в 11 класі, та довідку з місця роботи про те, що працює слюсарем приватної фірми «Око».

Зразок відповіді. Громадянин має право на відстрочку згідно з ч. 4 ст. 17 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» для отримання повної загальної середньої освіти, але не більше ніж до 21 року.

Група 2. Громадянка П., 52 роки, звернулася до призовної комісії з проханням надати відстрочку від призову до військової служби її сину Григорію, 18 років. До заяви прикладена довідка про склад сім’ї, яка свідчить, що інших дітей в неї немає, свідоцтво про смерть чоловіка — батька Григорія, а також довідку про те, що жінка є інвалідом І групи за зором.

Зразок відповіді. Григорій має право на відстрочку згідно з ч. 2 (п. «а») ст. 17 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» як єдиний годувальник непрацездатної матері, в якої немає інших осіб, які згідно із законом зобов’язані її утримувати.

Група 3. Громадянин Р. просить надати відстрочку від призору Його сину Павлу в зв’язку з тим, що його старший син Дмитро проходить строкову службу в Військово-морських силах України. Подано довідку командування військової частини, що строк служби Дмитра завершується через шість місяців, довідку з місця роботи Павла та його особисту заяву.

Зразок відповіді. Павло матиме право на відстрочку на час служби свого брата згідно з ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу».

Група 4. Громадянин Т., 24 роки, звернувся з проханням надати йому відстрочку від призову. До заяви додано довідку про склад сім’ї, з якої видно, що Р. живе з дружиною та 1,5-річною донькою; свідоцтво про народження доньки та довідку про свою зарплату.

Зразок відповіді. Громадянин Т. матиме право на відстрочку на час до досягнення донькою 3-річного віку згідно з ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу».

Група 5. Громадянин С, 27 років, звернувся з проханням звільнити його від військової служби в зв’язку з тим, що він є студентом православної духовної академії. До заяви він додав довідку з академії.

Зразок відповіді. Громадянин С. не підлягає призову в зв’язку з перевищенням граничного віку призову на строкову службу. Однак навіть у разі відповідності віку він мав би право на відстрочку як студент. Після закінчення духовної академії він у разі зайняття штатної посади в одній із зареєстрованих релігійних конфесій незалежно від віку був би звільнений від військової служби на весь час своєї роботи на такій посаді.

Група 6. Громадянка Є. звернулася з проханням надати відстрочку від призову її сину, 20 років, який потрапив у лікарню з загостренням апендициту. До заяви додано довідку з лікарні про проведення операції та атестат про повну середню освіту.

Зразок відповіді. Громадянин має право на відстрочку за станом здоров’я.

Після закінчення роботи представники кожної групи доповідають про свої рішення, інші учні надають свої пропозиції та зауваження. Коригую та коментую відповіді учнів, підводжу проміжний підсумок, назвавши передбачені законодавством види відстрочок — за сімейними обставинами, за станом здоров’я, у зв’язку із навчанням, у зв’язку з виконанням депутатських обов’язків.

З. Альтернативна (невійськова) служба.

Розповідь учителя.

Альтернативна служба — це служба, що запроваджується замість проходження строкової військової служби і ставить на меті виконання обов’язку перед суспільством.

Згідно із Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу» право на цю службу мають громадяни України у випадку, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до зареєстрованих згідно із законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Альтернативну службу громадяни проходять на підприємствах (установах, організаціях), що перебувають у державній або комунальній власності, діяльність яких пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля тощо, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Строк альтернативної служби встановлено у 1,5 рази більше, ніж у осіб, які проходять строкову військову службу.

Аналітична гра «Займи позицію».

— Визначтеся з власною позицією щодо альтернативної служби:

  1. Вважаю недоцільним існування в Україні альтернативної служби.

  2. Вважаю доцільним надання громадянам України права на альтернативну службу виключно з релігійних переконань.

  3. Вважаю доцільним надання громадянам України права на альтернативну службу не лише з релігійних переконань, але й з інших мотивів.

Учні повинні визначитися зі своїми позиціями і зайняти відповідне місце біля стіни класу. Пропоную надати аргументовані відповіді й підводжу підсумки гри.

Розповідь учителя.

Державою законодавчо закріплені норми щодо альтернативної служби: можливість надання права на альтернативну службу виключно в зв’язку з релігійними переконаннями (в інших країнах, зокрема в Росії, таке право надається не лише в зв’язку з релігійними, але й з іншими, наприклад пацифістськими, переконаннями), необхідність подання заяви про бажання проходити альтернативну службу щонайменше за півроку до призову на військову службу, підвищений порівняно зі строком військової служби строк альтернативної служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]