Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

1. Поняття «правовідносини», їх структура.

Залежно від наявного часу і рівня сформованості в учнів навичок групової роботи та роботи зі схемами розгляд даного питання проводжу, використовуючи розповідь учителя і метод роботи в групах.

У ході своєї розповіді формулюю визначення правовідносин як відносин, що регулюються нормами права, та зазначаю, що для правильного розуміння та аналізу будь-яких правовідносин важливо вміти розбиратися в них, виокремлювати складові елементи — суб’єкти (ті, хто бере участь у правовідносинах), об’єкти (те, щодо чого виникають правовідносини: майно, послуги, авторство, реалізація певних прав особи тощо), зміст правовідносин. Повідомляю учням про поняття «юридичні факти» — обставини, унаслідок яких виникають, змінюються, припиняються правовідносини.

Робота в групах.

Об’єдную учнів у групи (5—7 осіб). При цьому бажано, щоб у кожну з них входив учень, який підготував приклад цікавої ситуації із домашнього завдання. Звертаю увагу на схему «Юридичні факти» та пропоную скористатися нею при роботі над завданням.

— Проаналізувати наведені під час перевірки домашнього завдання приклади, коли соціальні відносини регулюються різними видами соціальних норм, та визначити їх складові.

Керую роботою в групах, допомагаю учням навідними запитаннями: хто брав участь у подіях (тобто є суб’єктом правовідносин); стосовно чого проходили події (тобто що є суб’єктом правовідносин); які саме факти привели до виникнення правовідносин тощо.

Представники кожної групи доповідають про підсумки своєї роботи, чітко визначивши елементи структури правовідносин.

Проміжне закріплення.

Проводжу у формі бесіди за запитаннями.

1) Дайте визначення правовідносин.

2) Які елементи правовідносин ви можете назвати?

2. Фізичні та юридичні особи. Правоздатність та дієздатність.

Розповідь учителя.

Дитина, незважаючи на вік, певним чином бере участь у правовідносинах, які з юридичної точки зору виникають у той момент, коли немовля фізично з’являється на світ, народжується. Навіть якщо народження дитини ще не зареєстровано у відповідних органах держави, вона вже має право на лікарську допомогу, на спадкування від своїх батьків тощо. Саме тому виникло поняття фізичної особи. Коли ж йдеться про магазин, школу, підприємство тощо як юридичну особу, то вони починають існування не тоді, коли фізично з’явилася будівля, де розташується певна установа, а лише після юридичної реєстрації, отримання відповідних юридичних документів.

Робота над формуванням понять.

У ході роботи над поняттями «правоздатність» та «дієздатність» звертаю увагу не лише на визначення цих понять, але й на різницю в часі виникнення правоздатності та дієздатності, на порядок визнання особи недієздатною. Вказую, що рівень дієздатності особи залежить як від віку громадянина, так і від галузі, до якої належать правовідносини; що в різних галузях повна дієздатність настає в різному віці.

Проміжне закріплення.

Проводиться у формі колективної роботи за завданнями.

1) Наведіть приклади правовідносин, у яких беруть участь юридичні та фізичні особи.

2) Визначте, у чому проявляється правоздатність та дієздатність у наведених прикладах.

Аналізую відповіді учнів, указую на припущені помилки і неточності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]