Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3. Укладання трудового договору.

У ході своєї розповіді повідомляю про три види трудових договорів (на невизначений термін, строковий, на час виконання певної роботи) та визначаю вік, з якого можливе укладання трудовою договору. При цьому звертаю увагу учнів на відмінності порядку укладання трудового договору відповідно з 16, 15 та 14 років, додаткові документи, що мають надати особи, які влаштовуються на роботу віком до 16 років.

Імітаційна ситуація.

— Уявіть себе керівниками підприємств і визначте перелік документів, які ви бажаєте отримати від працівника, що влаштовується на роботу.

Узагальнюю пропозиції учнів і називаю (записуючи на дошці або розміщуючи відповідні картки з назвами документів) документи, які передбачені трудовим законодавством для різних категорій громадян — паспорт (або свідоцтво про народження до 16 років), трудова книжка, за потребою — документ про наявність кваліфікації або необхідної освіти (посвідчення водія, диплом лікаря тощо). Обов’язково підкреслюю неприпустимість вимагання при влаштуванні на роботу будь-яких інших документів, а також відомостей щодо партійності, національності, прописки.

Пояснюю учням навіщо потрібна трудова книжка. При цьому демонструю справжню трудову книжку.

Імітаційна ситуація.

— Уявіть себе керівниками підприємств і визначте, як можна перевірити відповідність працівника, що влаштовується на роботу, своїй посаді.

Аналізую і коментую пропоновані учнями варіанти відповідей. Так, на пропозицію вивчення відомостей із трудової книжки нагадую учням, що відомості в трудовій книжці дуже обмежені, у неї не можна вносити відомості про стягнення. На варіант отримання характеристики з попередньої роботи зазначаю, що не можна вимагати додаткових документів при вступі на роботу. Коментуючи пропозицію щодо призначення випробування, повідомляю про порядок його призначення та можливий термін.

4. Порядок припинення трудового договору.

Під час своєї оглядової розповіді звертаю увагу учнів на різницю в здійсненні звільнення за ініціативою адміністрації і за ініціативою працівника (підстави, терміни тощо). Особливу увагу звертаю на положення трудового законодавства, які захищають інтереси працівника,— право відкликати свою заяву про звільнення, обов’язок адміністрації вчасно розрахуватися з працівником і видати трудову книжку, а також відповідальність адміністрації за затримку звільнення (зокрема плата за вимушений прогул).

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Бесіда.

  1. Надайте перелік видів трудових угод.

  1. Назвіть можливі форми допомоги, яку можуть надати органи зайнятості особам, що втратили роботу.

Практикум.

— Назвіть документи, що необхідно надати для вступу на роботу учневі-дев’ятикласнику, який влаштовується на роботу на час канікул; водієві, який влаштовується на роботу після проходження служби в Збройних Силах України; особі, яка влаштовується на посаду вахтера і раніше ніде не працювала.

V. Підсумки уроку

Зазначаю, що на поточному уроці лише розпочалося знайомство з надзвичайно важливою для кожного громадянина галуззю права — трудовою, з його нормами доведеться зіткнутися практично кожному учню по завершенні навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]