Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

III. Вивчення нового матеріалу

1. Система правоохоронних органів України.

Евристична бесіда.

  1. Як ви вважаєте, на забезпечення якої функції держави спрямовано створення правоохоронних органів?

  2. Виходячи з власного життєвого досвіду, художніх фільмів, повідомлень засобів масової інформації, назвіть державні органи, які призначені забезпечувати і підтримувати правопорядок в країні.

Допомагаю учням у виконанні завдання навідними запитаннями, нагадую відомі їм літературні твори, кінофільми, події місцевого життя; складає на дошці перелік органів, що назвали учні, коригує та доповнюю його. Отриманий перелік має такий вигляд: міліція, Служба безпеки України, прокуратура, адвокатура.

2. Міліція.

Розповідь учителя. (Супроводжується складанням схеми.)

Згідно із Законом України «Про міліцію» (20.12.1990 р.) міліція в Україні — державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

Міліція є єдиною системою органів, яка складається з певних підрозділів (див. схему).

Основними завданнями міліції є забезпечення особистої безпеки громадян; запобігання і припинення правопорушень; охорона громадського порядку; виявлення і розкриття злочинів; забезпечення безпеки дорожнього руху; захист власності; виконання кримінальних покарань тощо.

Зразок схеми.

3. Служба безпеки України.

Розповідь учителя.

Служба безпеки України — це державний правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує особливі функції: діяльність по забезпеченню саме державної безпеки, контррозвідувальна діяльність, попередження, виявлення та розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції тощо.

Громадськість України інформується про діяльність Служби безпеки України через засоби масової інформації та в інших формах у визначеному законодавством порядку.

4. Прокуратура України.

Слово вчителя.

Прокуратура України — єдиний правоохоронний орган, діяльності якого присвячений окремий розділ Конституції.

Робота з документом.

Опрацюйте текст розділу VII Конституції України і визначте функції, які виконує прокуратура України.

Направляю роботу учнів, наголосивши, що однією з основних функцій прокуратури є функція підтримання державного обвинувачення у судах.

— Визначте, реалізації якого з принципів судочинства сприяє ця функція.

Узагальнюю відповіді учнів і визначаю другу функцію — захист і представництво інтересів громадянина або держави в судах.

— У яких випадках прокурор має виступити на захист громадянина?

Прокуратура здійснює також функції нагляду за додержанням законів правоохоронними органами (краще саме таким чином назвати оперативно-розшукову діяльність, дізнання, слідство), дотриманням законів у місцях позбавлення волі, виконанням інших покарань. Також прокуратура здійснює так званий загальний нагляд, що означає перевірку органами прокуратури дотримання законів у будь-яких установах, організаціях, на підприємствах.

У прокуратури існує ще одна функція — функція слідства, про яку докладніше йтиметься на наступному уроці.

При внесенні змін до Конституції України 8 грудня 2004 р. функції прокуратури було доповнено новою функцією — нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів із цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Генеральний прокурор України призначається Президентом України за згодою Верховної Ради України та може бути ним звільнений з посади. Верховна Рада має право висловити недовіру Генеральному прокуророві, що має наслідком його відставку. Строк повноважень Генерального прокурора України та підпорядкованих йому прокурорів — п’ять років.

Прокуратура України становить єдину централізовану систему, яку очолює Генеральний прокурор України з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим прокурорам, тобто має виключно вертикальне підпорядкування. З метою найбільш якісного розуміння учнями терміну «вертикальне підпорядкування», доцільно використати схему на дошці (готується заздалегідь), звернувши увагу як на горизонтальне, так і на вертикальне підпорядкування в системі управління освітою або охороною здоров’я та виключно вертикальну систему підпорядкування в системі органів прокуратури

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]