Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

IV. Підсумки уроку

Роблю висновок, що чітка регламентація законодавчого і бюджетного процесів в Україні покликана забезпечити прийняття дієвих досконалих законів і законів реальних, таких, що сприяють розвитку бюджету держави.

V. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§§ _______].

  2. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаного параграфа.

  3. Знайти у відповідних періодичних виданнях повідомлення про закони, прийняті Верховною Радою України останнім часом.

УРОК № 30

Тема. Президент України.

Мета: ознайомити учнів зі статусом, порядком обрання та припинення повноважень Президента України, його повноваженнями та функціями; розвивати вміння працювати з нормативно-правовими актами, аналізувати їх, складати текстову таблицю; формувати в учнів повагу до Президента України як глави держави.

Основні поняття: Президент України — глава держави, імпічмент.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Вивчення нового матеріалу

  1. Статус Президента України.

  2. Повноваження Президента України.

  3. Порядок припинення повноважень Президента України.

  1. Закріплення нових знань і вмінь учнів

  2. Підсумки уроку

  3. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Статус Президента України.

Бесіда.

— Назвіть країни, у яких існує посада президента.

Доповнюю перелік країн, які називають учні.

Розповідь учителя.

Практично повсюдно, де існує посада президента, він є главою держави. Повноваження та статус президентів різних країн суттєво різняться. Так, у США, Франції президент країни має широкі повноваження, відіграє суттєву роль у житті суспільства, має значну роль на політичній сцені, обирається загальним голосуванням населення. Водночас у Німеччині, Ізраїлі, деяких інших країнах роль президента є набагато слабкішою, він виконує здебільшого представницькі функції. Більш того, в окремих країнах президента обирають не загальним голосуванням, а лише голосуванням парламентарів.

Уперше посада президента в Україні була запроваджена в квітні 1918 р. Центральною Радою. Президентом Української Народної Республіки напередодні перевороту П. Скоропадського було призначено М. Грушевського, але він не встиг посісти цю посаду. Удруге посада президента з’явилася вже в сучасній незалежній Україні у 1991 році.

Бесіда.

  1. Коли вперше відбулися вибори Президента України?

  2. Хто в різні роки виконував обов’язки Президента України?

  3. Хто нині є Президентом України.

Робота з документом.

1) Опрацюйте текст ст. 102 Конституції України, визначте статус Президента України.

Конституція України

Стаття 102. Президент України є главою держави і виступає від її імені.

Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Під час роботи учнів звертаю їхню увагу, що Президент України є главою держави, але не є главою виконавчої влади, не належить до жодної з гілок влади і має бути врівноважуючим фактором в їх взаємодії; пропоную ретельно ознайомитися з другою частиною ст. 102.

2) Опрацюйте текст ст. 103 Конституції України, порівняйте порядок обрання і вимоги до кандидата в Президенти України та кандидата в народні депутати України, поясніть підвищені вимоги до кандидата в Президенти.

Конституція України

Стаття 103. Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.

Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою.

Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд.

Президент України не може мати іншого представницького Мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об’єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України. У разі дострокового припинення повноважень Президента України вибори Президента України проводяться в період дев’яноста днів з дня припинення повноважень. (Частина п’ята статті 103 в редакції Закону № 2222-IV (2222-15) від 08.12.2009.)

Порядок проведення виборів Президента України встановлюється законом.

Під час роботи учнів зазначаю, що Верховна Рада України — це колегіальний орган, а Президент України має самостійно приймати надзвичайно вагомі та важливі рішення. Тому вимоги до нього вищі, ніж, наприклад, до народного депутата.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]