Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

V. Підсумки уроку

Підводжу підсумки уроку і відзначаю, що однією з ознак правової держави є дієва система правоохоронних органів, ефективне виконання ними своїх обов’язків. Саме тому в Україні створюються сприятливі умови для розвитку правоохоронних органів. Обов’язок кожного свідомого громадянина — не залишатися осторонь правопорушень, надавати правоохоронцям посильну допомогу.

VI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§§ ____________________].

  2. Опрацювати текст розділу VII Конституції України.

урок №35

Тема. Порядок діяльності правоохоронних органів і розгляду справ у судах.

Мета: ознайомити учнів з правами та обов’язками правоохоронних органів у процесі оперативно-розшукової діяльності, дізнання, слідства; формувати вміння правомірно діяти в разі зіткнення з правоохоронцями, правомірно користуючись при цьому своїми правами; виховувати повагу до діяльності правоохоронних органів.

Основні поняття: обшук, затримання, запобіжні заходи, оперативно-розшукова діяльність, дізнання, слідство.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

І. Організаційний момент Іі. Вивчення нового матеріалу

  1. Порядок діяльності правоохоронних органів.

  2. Розгляд справ у судах.

  1. Підсумки уроку

  2. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Порядок діяльності правоохоронних органів.

Розповідь учителя.

Знайомлю учнів з теоретичними положеннями стосовно таких дій правоохоронних органів, як обшук, затримання (звертаю увагу учнів на обов’язковість судового рішення для арешту і обшуку в житловому приміщенні), запобіжних заходів (підписка про невиїзд, застава, особиста порука, утримання під вартою), прав міліції, наданих для виконання покладених на неї обов’язків, а саме право на перевірку документів у громадян, на зберігання і застосування спеціальних засобів і зброї, а також повідомляє про порядок судового засідання.

Робота в групах.

Об’єдную учнів у малі групи, оголошую мету — сформувати навички діяти в різноманітних ситуаціях, пропоную кожній групі ситуації, які вони мають розіграти з розподілом ролей; проаналізувати і на підставі матеріалу підручника, витягів із нормативно-правових документів і власного життєвого досвіду дати оцінку цій ситуації, запропонувати шляхи її вирішення. Інші учні, спостерігаючи за діями учасників ситуації, повинні визначити і вказати на припущені помилки, обґрунтовуючи свої твердження нормами відповідних законів.

Група 1. Юнака на вулиці зупинив наряд міліції й запропонував пред’явити документи, вміст кишень і сумки.

Зразок відповіді. Згідно із Законом України «Про міліцію» міліція має право перевіряти документи в осіб при підозрі у вчиненні правопорушень, для встановлення особи правопорушника тощо, у разі затримання особи міліція має право оглянути речі затриманого. Затримання можливе у разі підозри щодо скоєння злочину; для складання протоколу про адміністративне правопорушення, якщо це неможливо зробити на місці, для встановлення особи порушника. Про затримання і огляд має бути складений протокол. Затриманий має право вимагати пред’явлення службового посвідчення, зафіксувати відомості про того, хто його затримав.

Група 2. Дільничний пізно ввечері завітав до квартири і запропонував присутнім особам пред’явити паспорти, показати місце зберігання мисливської рушниці, яка зареєстрована господарем.

Зразок відповіді. Згідно із Законом України «Про міліцію» дільничний інспектор має право перебувати у приватному приміщенні за згодою господарів. Такий візит, крім екстрених випадків, має відбуватися в денний час. Перевірка умов зберігання вогнепальної зброї належить до прав міліції, тому в цьому відношенні дії дільничного правомірні. Зважаючи на пізній час, господарі мають право відмовити дільничному в доступі до приміщення. Крім того, якщо дільничний особисто не відомий, доцільно попросити показати службове посвідчення і зателефонувати до районного відділу міліції, щоб перевірити, чи дійсно гість є міліціонером.

Група 3. До шкільного класу завітала оперативно-слідча група, яка повідомила про проведення обшуку з метою виявлення вибухівки, яка нібито тут прихована.

Зразок відповіді. Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України для проведення обшуку має бути пред’явлено рішення суду (для житлового приміщення) або постанова прокурора (в інших випадках). У рішенні має бути зазначено адресу та справу, у зв’язку з якою проводиться обшук. Обшук проводиться в присутності не менше двох понятих, а також повнолітніх мешканців житла, а в службовому приміщенні — представників адміністрації. Перед початком обшуку господарям пропонується самостійно видати предмети, які мають відношення до справи. У разі відмови проводиться обшук. При цьому всі присутні на початок обшуку можуть бути затримані на час його проведення, також можуть бути відкриті будь-які схованки в приміщенні. Однак у невідкладних випадках (наприклад повідомлення надійшло не про схованку із вибухівкою, а про закладений вибуховий пристрій, який має спрацювати через певний час) правоохоронні органи мають право здійснити обшук і без санкції суду чи прокурора, але з обов’язковим повідомленням їх про свої дії.

Група 4. Дівчину (15 років) викликали до слідчого для допиту. Після проведення допиту її було затримано і взято під варту як підозрювану в скоєнні злочину.

Зразок відповіді. Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України виклик на допит проводиться повісткою, яка вручається під розписку, а в окремих випадках — телеграмою або телефонограмою. У повістці має бути зазначено, хто викликається, в якій якості (потерпілий, свідок, підозрюваний), куди і до кого, день і час явки, наслідки неявки. Неповнолітній учасник кримінального процесу викликається через законних представників. Допит неповнолітнього свідка віком до 14 років, а на розсуд слідчого — віком до 16 років, проводиться в присутності педагога, а за необхідності — лікаря, батьків тощо. У разі, якщо його допитують як підозрюваного чи обвинуваченого, на допиті може бути присутнім також адвокат (захисник). Для утримання особи під вартою мають бути вагомі підстави — можливість впливати на хід слідства, обґрунтовані підозри щодо того, що підозрюваний намагатиметься уникнути відповідальності, тощо.

Після закінчення обговорення аналізую роботу учнів у групах, коригую і доповнюю відповіді учнів, які виступали з коментарями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]