Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Бесіда.

  1. Визначте обов’язки громадян України.

  2. Які види податків ви можете назвати?

Роблю висновок, що кожен громадянин України повинен ретельно виконувати свої обов’язки, тому що саме виконання громадянами обов’язків великою мірою забезпечує їх права.

VI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§ ___].

  2. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаного параграфа.

УРОК № 21

Тема. Військовий обов’язок громадян України.

Мета: ознайомити учнів з порядком виконання військового обов’язку громадянами України; розвивати вміння учнів висловлювати та відстоювати свою думку щодо певного питання; виховувати почуття патріотизму, готовності до захисту Вітчизни.

Основні поняття: військовий обов’язок, відстрочка від призову, альтернативна (невійськова) служба.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

  3. Вивчення нового матеріалу

  1. Військовий обов’язок та військова служба.

  2. Відстрочка від призову.

  3. Альтернативна (невійськова) служба.

  1. Закріплення нових знань і вмінь учнів

  2. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Бесіда.

– Назвіть конституційні обов’язки громадян України.

Доповнюю та коригую відповіді учнів, наголошую на такому обов’язку громадян України, як обов’язок захищати Вітчизну.

III. вивчення нового матеріалу

1. Військовий обов’язок та військова служба.

Розповідь учителя.

Законом України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» встановлюються такі види військової служби: строкова військова служба; військова служба за контрактом солдатів і матросів, сержантів і старшин; військова служба за контрактом прапорщиків і мічманів; військова служба (навчання) за контрактом курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів (військових училищ, інститутів тощо), які готуються стати офіцерами. Строк контракту більший за строк служби за призовом, але умови служби інші: військовослужбовець отримує за службу відповідну платню (за виконувані обов’язки — посаду, військове звання тощо); він не зобов’язаний постійно проживати в казармі, має вихідні дні, право вільного виходу за межі розташування військової частини у вільний від служби час тощо. Збройні Сили України комплектуються в основному військовослужбовцями — чоловіками, для яких військова служба є почесним обов’язком. Але є жінки, які бажають піти на військову службу. їм надається право за власним бажанням проходити військову службу за контрактом, якщо вони мають або готові отримати спеціальність, необхідну для армії. У теперішній час в українській армії є чимало жінок — лікарів, зв’язківців, військовослужбовців ППО, а одна жінка навіть командир вертольота у званні капітана. В інших країнах є жінки, що отримали вищі військові звання. Так, жінки-генерали є в США, у Росії звання генерал-майора присвоєно В. Терешковій — першій жінці, яка здійснила космічний політ.

Першими кроками на шляху виконання військового обов’язку є проходження допризовної підготовки всіма юнаками, незалежно від місця навчання: школа, професійно-технічне училище, вищий навчальний заклад І—II рівнів акредитації та приписка до призовної дільниці. Під час приписки здійснюється первинна медична перевірка придатності до військової служби, попередньо визначається, до яких військ буде направлено призовника.

Завдання.

Запишіть до зошитів цифри та їх юридичне пояснення: 17 ро­ків — вік, коли проводиться приписка до призовної дільниці, 18— 25 років — вік, коли юнаків призивають на строкову військову служ­бу, 12 місяців — строк строкової військової служби у більшості видів Збройних Сил України (крім тих, для яких визначено більший строк служби), 18 місяців — строк строкової служби на кораблях та у бе­регових частинах Військово-морських сил України та морських під­розділах інших військових формувань України, 9 місяців — строк служби військовослужбовців, які мають вищу освіту.

Призовники для проходження служби можуть бути направлені не лише до Збройних Сил України, а й до внутрішніх військ Міністер­ства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, військових підрозділів Міністерства з надзви­чайних ситуацій України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]