Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2. Адміністративно-територіальний устрій України.

Бесіда.

1) Які адміністративні одиниці в складі України ви можете назвати?

2) На території якого району, області, населеного пункту розташована ваша домівка?

Розповідь учителя.

(Супроводжується демонстрацією карти «Адміністративно-територіальний устрій України».)

Адміністративно-територіальний устрій — це поділ території держави на певні частини з метою підвищення ефективності управління державою.

Україна відповідно до ст. 2 Конституції України є унітарною державою, тобто державою, територія якої поділяється на територіальні одиниці, що не мають державних ознак, суверенітету. Окремі адміністративні одиниці можуть мати статус територіальної автономії.

Систему адміністративно-територіального устрою України (відповідно до ст. 133 Конституції України) складають Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села, тобто існує багаторівнева і багатоваріантна система устрою: область — район — село, селище, місто; АРК — район, місто — село, селище, місто; область — місто — район в місті тощо.

На сьогодні до складу України входять Автономна Республіка Крим, 24 області та два міста державного підпорядкування Київ і Севастополь зі спеціальним статусом, який визначається законами України.

Автономна Республіка Крим також має свій статус — з одного боку, наявність окремих додаткових повноважень порівняно до інших областей України (наявність Верховної Ради АРК, власного Уряду, існування Конституції та символіки АРК тощо). З іншого боку, республіка є невід’ємною складовою частиною України: Верховною Радою АРК приймаються нормативно-правові акти, а не закони, Верховна Рада АРК є не законодавчим, а представницьким органом тощо.

3. Державна символіка України.

Повідомлення учнів.

Учні виступають із повідомленнями про Державний Герб України, Державний Прапор України, Державний Гімн України.

Доповнюю повідомлення учнів інформацією про те, що в Україні затверджені державні символи: Прапор, Малий Герб і Гімн України. Великий Герб не затверджений Верховною Радою України.

За наявності резерву часу ознайомлюю учнів з нагородами України, розповідаю про кавалерів вищих нагород України, земляків, удостоєних нагород України.

III. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Завдання.

  1. Надайте конституційну характеристику України.

  2. Визначте форму держави Україна.

  1. Покажіть на карті адміністративно-територіальні одиниці України.

  1. Назвіть державні символи України.

IV. Підсумки уроку

Підводжу підсумки уроку і роблю висновок, що характеристика України, яка надається в Конституції, визначає шлях її розвитку; указує, що положення Конституції України підтверджують цю характеристику; наголошує на необхідності поваги до державних символів України.

V. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§ _____ ].

  2. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаного параграфа.

УРОК № 25

Тема. Законодавче регулювання міжнаціональних відносин в Україні та мовної проблеми.

Мета: ознайомити учнів зі шляхами вирішення проблеми міжнаціональних відносин в Україні, статусом мов в Україні; розвивати вміння учнів аргументовано висловлювати і відстоювати власну думку, вести дискусію; формувати толерантність до представників різних національностей, терпимість до думки, відмінної від власної.

Основні поняття: державна мова.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма: урок-дискусія.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

  1. Вивчення нового матеріалу Дискусія з елементами імітаційної гри.

  1. Закріплення нових знань і вмінь учнів

  2. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Бесіда.

(Проводиться з використанням карти.)

  1. Назвіть конституційні права громадян.

  2. Визначте принципи, що стосуються можливості користування цими правами.

  3. Представники яких народів живуть на території України?

  4. Покажіть на карті регіони проживання різних національних груп.

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Вступне слово вчителя.

Повідомляю про порядок проведення дискусії, пропоную учням перечитати пам’ятку в зошитах.

Дискусія з елементами імітаційної гри.

Імітаційна ситуація.

Уявіть себе учасниками конференції, на якій обговорюються дві проблеми: забезпечення прав національних меншин в Україні та розвиток державної мови в Україні, розвиток та вживання в державі інших мов.

Вибираю один із варіантів: вивчення питання теми в малих групах з розподілом завдань та ролей між ними або рольова гра з розподілом ролей між окремими учнями з урахуванням їх побажань та інтересів. Незалежно від обраного варіанту роботи надаю завдання групам або окремим учням.

— Представте на конференції інтереси окремих національних груп або висловіть думку органів державного управління.

При цьому учасники, які представляють групи національних меншин, повинні виходити з позиції найповнішого задоволення національних (у галузі освіти, культури, релігії, побуту тощо) та мовних потреб. Учасники, які виступають у ролі представників державних органів, повинні намагатися знайти компроміс між вимогами, що висувають представники національної меншини, та можливостями держави (зокрема фінансовими). При обговоренні необхідно врахувати вимоги законів України та міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини.

Дискусія.

Нагадую план дискусії, залучаю учнів до активного обговорення питань дискусії, керую її ходом через навідні запитання типу: «Які особливі потреби можуть мати представники національних меншин? У чому полягає їх відмінність від представників корінної нації? Які норми щодо прав представників різних національностей встановлено міжнародно-правовими актами?» тощо.

При необхідності коментую відповіді учнів, у складних випадках пропоную звернутися до тексту Конституції України, Законів України «Про національні меншини в Україні», «Про мови в Українській РСР», які містять відповідні норми, тощо. За можливості надаю учням текст Європейської конвенції про мови національних меншин, рішень Конституційного Суду, які стосуються цієї проблеми.

Для підведення підсумків дискусії пропоную найбільш компетентному учню зробити висновок, якою мірою в Україні забезпечено права національних меншин і як діє чинне законодавство України про мови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]