Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

V. Підсумки уроку

Підкреслюю моральний бік питання про спадкоємство, зазначаю, що складання заповіту не є традиційним для громадян України, але його наявність дозволяє запобігти багатьом проблемам та негараздам.

VI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§§ 191-195].

  2. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаних параграфів.

УРОК № 40

Тема. Цивільно-правова відповідальність.

Мета: ознайомити учнів з особливостями і порядком притягнення до цивільно-правової відповідальності; розвивати вміння розв'язувати юридичні ситуації з використанням нормативно-правових актів; виховувати почуття відповідальності за свої дії та розуміння можливої відповідальності за завдану шкоду.

Основні поняття: джерело підвищеної небезпеки; дольова, солідарна та субсидіарна відповідальність.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

  3. Вивчення нового матеріалу

  1. Особливості цивільно-правової відповідальності.

  2. Види цивільно-правової відповідальності та особливості цивільно-правової відповідальності неповнолітніх.

  3. Відповідальність без вини.

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

V. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II.АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Індивідуальне завдання.

Розподілити на дошці картки з визначенням різних ступенів родинних зв'язків за чергами спадкування відповідно до Цивільного кодексу України. Пропоновані варіанти: мати, син, дідусь, онук, брат, двоюрідна сестра, племінник, хрещений батько, кум, дружина тощо. Зважаючи на рівень підготовки класу і конкретного учня, який виконує завдання, попереджую про можливу наявність в пропонованому переліку осіб, які не належать до жодної з черг спадкування.

Термінологічно-цифрова розминка.

  1. Дайте визначення понять «спадщина», «спадкоємець», «заповіт» тощо.

  2. Наведіть юридичне значення цифр, з якими ви ознайомились на попередньому уроці: 1/2 (частина, яку отримує спадкоємець, що має право на обов'язкову долю спадщини), 6 (строк, протягом якого потрібно вступити у спадщину) тощо.

III. Вивчення нового матеріалу

1. Особливості цивільно-правової відповідальності.

Бесіда.

  1. Назвіть види юридичної відповідальності.

  2. Наведіть приклади цивільно-правової відповідальності.

  3. Як ви вважаєте, що найбільше цікавитиме людину, якій завдано матеріальної шкоди, — не повернуто борг, пошкоджено автомобіль, вийшов із ладу в період гарантійного строку холодильник тощо?

Проаналізувавши відповіді учнів, указую на компенсаційний характер відповідальності, основною метою якої є відшкодування завданих збитків.

— Як ви вважаєте, чи можлива ситуація, коли винний вирішить самостійно відшкодувати завдані збитки?

У разі виникнення в учнів утруднень з відповіддю пропоную згадати ситуацію, коли автомобілі зіткнулися на перехресті, але пошкодження машин незначні й постраждалих немає. Водії, як правило, самостійно домовляються про відшкодування збитків. Таким чином, визначається друга особливість цивільно-правової відповідальності — можливість добровільного відшкодування збитків.

Бесіда.

  1. Чи буде притягнуто до відповідальності крадія або вбивцю за відсутністю заяви, яка б порушувала питання про відповідальність?

  2. Чи є така заява обов'язковою для порушення справи правоохоронними органами?

Узагальнюю відповіді учнів і, порівнявши ситуацію з цивільним правопорушенням, відзначаю, що, на відміну від злочину чи адміністративного правопорушення, для втручання державних органів, суду до цивільної справи обов'язковою є заява зацікавленої (постраждалої) сторони.

У ході подальшої розповіді звертаю увагу учнів на таку особливість цивільно-правової відповідальності, як можливість притягнення до відповідальності навіть за відсутності вини; зазначаю, що докладніше про це йтиметься далі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]