Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

1. Сутність і гарантії права на освіту. Обов’язок отримання повної загальної середньої освіти.

Робота з документом.

– Опрацюйте текст ст. 53 Конституції України.

Конституція України

Стаття 53. Кожен має право на освіту. Повна загальна освіта є обов’язковою.

Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

Робота в групах.

Об’єдную учнів у малі групи і пропоную довести на прикладах із життя, повідомлень засобів масової інформації процес здійснення проголошених Конституцією України заходів щодо забезпечення права на освіту.

З метою отримання якісної та вичерпної відповіді на поставлені завдання групам пропонується опорний план роботи.

Опорний план

1. Шляхи забезпечення державою доступності освіти.

2. Заходи щодо розвитку освітнього процесу.

3. Пільги, які надаються державою учням і студентам.

Після закінчення роботи представники кожної групи доповідають про виконання завдання. Організовую роботу щодо обговорення наданих відповідей.

Проміжний підсумок.

Основними нормативно-правовими актами, які регулюють сферу освіти в Україні, є Закони України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» тощо.

2. Система освіти в Україні.

Розгляд цього питання проводиться під час складання схеми «Система освіти в Україні» у ході розповіді вчителя і бесіди з учнями.

Розповідь учителя.

У нашій державі створено систему доступної та безоплатної дошкільної, повної загальної, професійно-технічної та вищої освіти, а також систему післядипломної освіти.

Зразок схеми.

Система освіти в україні

Освіта в Україні має науковий, світський характер, релігійні дисципліни в державних закладах не викладаються.

Система освіти в Україні включає дошкільне виховання, загальну середню освіту, професійну освіту, вищу освіту, післядипломну підготовку, аспірантуру, докторантуру, післядипломну освіту, позашкільне навчання і виховання та самоосвіту.

В Україні створено мережу різноманітних навчальних закладів з різними формами навчання — денною, вечірньою, заочною. Це розширює можливості освіти для різних верств населення. Водночас програми навчальних закладів різних рівнів забезпечують наступність між ними. Тобто людина, закінчивши навчальний заклад нижчого рівня, може поступити вчитися до вищого, оскільки їх програми координовані державними вимогами.

Продовжую складати схему під час бесіди з учнями.

Бесіда.

1) Який дитячий заклад ви відвідували, коли ще не ходили до школи?

2) На які умовні частини поділяється школа?

3) Чи плануєте ви продовжити навчання після закінчення 9 класу?

4) Назвіть навчальні заклади, у яких можна здобути вищу освіту.

5) Як ви вважаєте, чи всі вони надають однаковий рівень знань та кваліфікації?

6) Яким шляхом можна здобути кваліфіковану професійну підготовку?

Коментую та доповнюю відповіді учнів, звертаю їхню увагу на варіативність шляхів отримання освіти: 9 клас — професійна освіта— вищий навчальний заклад III—IV рівнів акредитації; 9—10— 11 класи — вищий навчальний заклад І—II рівнів акредитації — вищий навчальний заклад III—IV рівнів акредитації тощо. Указуючи на право кожного учня самостійно обирати свій шлях, як конституційну норму підкреслюю важливість та обов’язковість отримання повної загальної середньої освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]