Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Бесіда.

  1. Визначте зміст принципів єдності прав та обов’язків, рівності громадян, взаємності обов’язків і прав людини та держави.

  2. Назвіть права, які згідно з Конституцією України не можуть бути обмеженими ні в якому разі.

V. Підсумки уроку

Роблю висновок щодо важливості й необхідності забезпечення рівності громадян, указую на тісний зв’язок між правами і обов’язками людини та громадянина, наголошую на тому, що кожен має пам’ятати не лише про свої права, але й виконувати свої обов’язки.

VI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника [§ 13].

  2. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаного параграфа.

Зразок відповіді.

Завдання 6.

Прикладом взаємних прав і обов’язків громадянина і держави є взаємність обов’язку учнів отримати повну загальну середню освіту, їх права на освіту та обов’язку держави забезпечити можливість отримання безкоштовної середньої освіти.

УРОК № 15

Тема. Особисті (громадянські) права громадян України.

Мета: ознайомити учнів з особистими (громадянськими) правами, їх закріпленням в Конституції України; формувати поняття презумпції невинуватості; розвивати вміння використовувати правові джерела для аналізу правових ситуацій, вміння формулювати власну позицію та доводити її.

Основні поняття: право на життя, право на свободу, право на свободу світогляду та віросповідування, право на свободу думки та слова, презумпція невинуватості.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

III. Вивчення нового матеріалу

  1. Право на життя.

  2. Право на свободу та захищеність особи.

  3. Свобода совісті та віросповідання.

  1. Закріплення нових знань і вмінь учнів

  2. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

і. організаційний момент

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Завдання.

Розкрийте зміст принципів рівності громадян, нерозривного зв’язку між правами та обов’язками, взаємної відповідальності громадян та держави, непорушності прав людини.

Практикум.

Розв’яжіть юридичні задачі, визначивши відповідність дій нормам Конституції України.

Задача 1. Косівська міська Рада прийняла рішення про введення обмежень на пересування громадян повз річки на час надзвичайного стану, викликаного загрозою повені.

Зразок відповіді. Рішення відповідає правовим нормам, тому що тимчасове обмеження прав можливе в умовах надзвичайного стану, до того ж воно пов’язане із забезпеченням безпеки життя самих громадян.

Задача 2. Новоморська районна Рада заборонила реєструвати угоди купівлі—продажу житлових будинків у районі, якщо покупцем є особи, що не проживали в районі протягом п’яти років або народилися за межами України.

Зразок відповіді. Рішення незаконне, надання переваг чи обмежень залежно від місця проживання або місця народження є неприпустимим.

Задача 3. Старогорська сільська Рада прийняла рішення про надання всім жителям села права користуватися ставком, переданим у власність села.

Зразок відповіді. Рішення правомірне, воно забезпечує рівність всіх громадян.

Задача 4. Громадянин П. звернувся з вимогою до податкової інспекції про повернення зайво взятих з нього податків та притягнення винних в цьому до відповідальності.

Зразок відповіді. Вимога правомірна, реалізується принцип взаємної відповідальності держави та громадянина.

Задача 5. Громадянин К. вимагає скасувати заборону користуватися побудованим ним автомобілем. Заборона накладена Державною автомобільною інспекцією в зв’язку з негативним висновком експертизи щодо безпеки цієї саморобки.

Зразок відповіді. Вимога незаконна, адже користування саморобним автомобілем може загрожувати безпеці, правам інших людей. Користування правами не може здійснюватися на шкоду іншим людям.

При розв’язанні задач учні повинні користуватися текстом Конституції України, бажані прямі посилання на її текст.

Фронтальне опитування.

Які особисті права людини ви можете назвати?

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Матеріал цього уроку досить великий за обсягом, але нескладний і цікавий для учнів. Тому частину нового матеріалу пропонується перенести на самостійне вивчення учнів при виконанні домашнього завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]