Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uroki-pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

1. Основні обов’язки громадян в Україні.

Робота в групах.

Об’єдную учнів у малі групи і пропоную ознайомитися з текстом ст. 65—68 Конституції України.

Конституція України

Стаття 65. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

Стаття 66. Кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Стаття 67. Кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Стаття 68. Кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Завдання групам.

– Підготуйте розповідь, як вам або вашим батькам доводилося виконувати названі обов’язки, про відомі з повідомлень засобів масової інформації випадки порушення громадянами своїх конституційних обов’язків. (Доцільно запропонувати кожній групі виконати завдання щодо обов’язків, зазначених в одній із статей Конституції (ст. 65— 68).)

Регламентую час, відведений на виконання завдання, коригую та направляю роботу учнів у групах навідними запитаннями. Наприклад, такими: «Що ви можете розповісти про державні символи України? Які природоохоронні об’єкти нашої місцевості ви можете назвати?» тощо.

Після закінчення роботи представники кожної групи доповідають про виконане завдання. Інші учні задають запитання, висловлюють свої зауваження. Узагальнюю відповіді учнів, роблю висновок щодо важливості виконання громадянами України своїх обов’язків.

2. Податки в Україні.

Самостійна робота з підручником.

– Опрацюйте текст підручника.

Під час роботи коментую види податків, наведені в підручнику, пояснюючи їх сутність і особливості. При цьому доцільно більше уваги приділити тим податкам, з якими найчастіше доводиться стикатися пересічним громадянам, і тим, які мають найбільше значення у формуванні бюджету країни.

Розповідь учителя.

Зазначаю, що йдеться про податок на прибуток підприємств, розмір податку становить 25 % від прибутку, обкладається податком саме прибуток, а не доход підприємства, тобто не та сума, яку отримало підприємство, а саме сума перевищення доходів підприємства над його видатками; про податок на додану вартість (становить 20 % від вартості більшості товарів і сплачується кожним громадянином під час покупки), про податок на власників транспортних засобів (його щорічно сплачують власники автомобілів, мотоциклів, моторних човнів); про державне мито (його сплачують при отриманні спадщини, ввезенні товарів з-за кордону тощо).

Особливу увагу приділяю характеристиці податку на доходи фізичних осіб. Цим податком обкладаються практично всі доходи фізичних осіб — заробітна плата, авторський гонорар, подарунки, премії, виграші в лотерею тощо. При виплаті зарплати, гонорару та інших доходів з підприємств або організацій бухгалтерія підприємства вираховує належний податок. Звідси назва «чиста» зарплата, тобто заробітна плата уже з вирахуванням податків й інших платежів, яка видається на руки працівникові, та «грязна» — та, яка нараховується. Повідомляю учням, що ставка податку на доходи громадян з 1 січня 2007 р. дорівнює 15 %.

Наголошую на важливості подання податкової декларації до органів податкової інспекції, пояснюю порядок заповнення податкової декларації. За можливості бажано учням заповнити бланки декларації. Під час роботи учнів з бланком декларації підкреслюю, що з 2004 р. суттєво змінилися правила щодо подання декларації про доходи. Згідно з чинним законодавством обов’язок подати декларацію про доходи виникає лише у випадку, коли громадянин отримував доходи, які не обкладаються податком за місцем їх отримання. Крім того, має право подати декларацію особа, яка бажає скористатися правом на податковий кредит. Таке право людина має в разі, коли вона протягом року оплачувала своє навчання або навчання свого близького родича (дитини, подружжя) в навчальному закладі, оплатила платні медичні послуги, витратила кошти на страхування життя або пенсійне страхування. Податковий кредит надається також у разі, коли людина перерахувала кошти на користь не прибуткових організацій у розмірі, що перевищує два відсотки, але не є більшим п’яти відсотків від суми його загального оподатковуваного доходу звітного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]