Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

24. Місце та роль маркетингових посередників в інфраструктурному комплексі товарного ринку.

Інфра-ра тов. ринку є конче важливою діючою силою в системі сучасного марк-гу.

Марк-нг передбачає управ-ня ринком, спрямоване на здійсн. обміну й встановл. відносин із метою надання спож-ої цінності та задовол. потреб і попиту спож-ча. Марк-нг має також обслугов. ринок кінц. спож-чів за умов конкуренції. Товаровиробники та їхні конкуренти направ­л. свою продукцію та інформ-ю про неї кінцевим спож-ам прямо або через суб’єктів інфра-ри тов. ринку. У теорії марк-гу останні дістали назву «марк-ові проміжні ланки (посередники)». Місце їх у сис-мі марк-ого серед-ща демонструє рис.

Кожна складова сис-ма марк-гу впливає на збільш. спож. цінності тов.. Успіх товаровиробника значною мірою залежить від того, наскільки повно його потреби та потреби кінц. спож.задовольн-ся суб’єктами інфра-ри — марк-ми посеред-ами.

Марк-гові посер-ки — це спеціалізовані ланки орг--ної складової інфра-ури тов. ринку, які сприяють просуванню, продажу й розподілу товару серед кінцевих спож-ів.

Марк-их посередників сучасного тов. ринку мож­на розподіл. на окремі типи за такими основн.класифік. ознаками: функц-не призначення; обсяг операцій купівлі-продажу; рівень обслуг-ня та спеціалізації; орг-ійно-правові форми.

25. Показники оцінки стану та розвитку складових ітр.

Формування сучасної ІТР, адекватної вимогам створ. конкурентоспром. ек-ки інновац-го типу, потребує чіткого оцінювання стану та перспектив розвитку її. Для цього використ. сис-му ек-их показників, які можна розподіл. на 2 великі групи:

макроеконом. показники тов. ринку; показники стану та розвитку складових інфра-ри тов. ринку.

26. Пок-ки оцінки обсягів діяльності інфр.комплексу тов.ринку.

Найважливішим макроеконом. показником тов. ринку та його інфра-ри є товарооборот.

Товарооборот становить підґрунтя розрахунків цілої низки показників — це й обсяг товарної маси; величина торг-го під-тва; фін-ий результат торгов. діял-ості; обсяг витрат покупців на придбання товарів.( у вартісних одиницях і в натур. обчисл.).

У вартісному обчисленні величина товарообороту залежить від кількості проданих (відпущених, відвантажених) товарів та продажної ціни одиниці товару і може бути представлена формулою:

            

де Т — товарооборот у вартісному обчисленні;

Оі — обсяг і-го товару, у фіз. одиницях виміру відпущеного покупцям; Ці — ціна реаліз. одиниці і-го товару; і — тип товарної одиниці, (і = 1, 2 ... n); j — суб’єкт інфр-ри, який здійсн. продаж товарів

товарооборот — це синтетичний показник, який відображає всю сукупність актів купівлі-продажу товарів на товарному ринку.

Загал.товарооборот під-тв опт. торгівлі, зведений на рівні регіону або держави, включає обсяг продажу тов. кожним торговим посередником, тому його назив. валовим товарооборотом (Твал).

Продаж товарів оптово-торговельними посередниками одне одному для кожного з них слугуватиме чистим товарооборотом, але для всієї сукупності посередників він є внутр. товар-том.

Валовий товарооборот залежить від обсягу проданих товарів кожним торгов.посередником і кіл-ті посередників, тобто ланок товароруху.

Коефіцієнт ланковості, або показник числа перепродажів товару, обчислюють як віднош. валового товарообороту до чис­того за формулою:

           

де Клан — коефіцієнт ланковості;

Твал — валовий тов-от за звітний період, тис. грн; Тчис — чистий тов-от за звітний період, тис. грн.

Розрахунок зміни товарних запасів ведуть за формулою:

           

<!--[if !vml]--> <!--[endif]-->де ΔЗ — зміна (приріст зі знаком «+» або скороч. зі знаком «–») запасів; Зк — запаси на кінець звітного періоду; Зп — запаси на початок звітн.періоду.

Заг. формула розрахунку коефіцієнта ланковості з урахуванням зміни товарних запасів має вигляд:

           

Основними показниками, які хар-ють стан орг-ійної складової, є:

вартість основних фондів (зокрема й їхніх складових елементів) загалом та за видами ек-чної діял-ості (оптова торгівля, роздрібна торгівля);

питома вага основних фондів ринкової інфр-ри у загальному обсязі в-их основних фондів;

кіл-ть під-тв опт. торгівлі, роздріб. торгівлі, мат.-тех. забезп.я; розподіл торгових під-тв за типами та видами (продовольчі, непродовольчі, змішані, кіоски та палатки роздрібної мережі).

Стан розвитку мат. складової оцінюють за сис-ою показників, які хара-ють кіл-ть і потужність складського, тарного й транспортного госп-тва. До них належать:площа складських будівель, споруд;

площа закритих складів, кількість складів-холодильників, місткість їхніх холодильних камер; місткість газосховищ, ємностей для рідини та сипучих товарів; середня відстань перевезень однієї тонни вантажів за видами транспорту й продукції, обсяг вантажообороту окремих видів транспорту; рівень механізації вантажно-розвантажув-их і транспортно-складських робіт.

Рівень механізації праці оцінюють за допомогою коефіцієнта механізації певних робіт:

           

де Км — коефіцієнт механізації певного виду робіт; Qмех — обсяг роботи, виконаної за допомогою механізмів; Qзаг — заг. обсяг робіт певного виду.

Інформ-а складова харак-ться кіл-тю інформ-них, виставкових центрів, рекламних агенцій, обсягом послуг, що їх вони надають, кількістю та якістю наявної у них інформ. про стан кон’юнктури тов. ринку, обсяги пропо­з. та спож-ня тов., вир-ків і спож-ів, ціни, умови реалізації та постач-ня.

З метою оцінювання стану й розвитку кредитно-розрахун­кової складової визнач. кіл-ть, середній розмір і загальний обсяг кредитів, отриманих суб’єктами інфра-ри, обсяг інвестицій фін.-кредитних установ в інфра-ру, обсяг розрахункових операцій по тов. ринку окремих банківських установ і великих банківських орг-ій.

Для харак-ки кадрової складової викор-ть показники:середньооблікова чисельність працівників, зайнятих в інфра-рі товарного ринку та на окремих під-ах;питома вага кіл-ті працівників, зайнятих в інфра-рі тов. ринку в заг. обсязі зайнятого нас-ня;продуктивність праці .

Ці показники дають змогу оцінити заг. стан окремих елементів інфра.ри тов. обігу. Але для прогнозування її розвитку потрібна заг. оцінка рівня забесп. суб’єк­тів ринк.відносин інфра-ним комплексом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]