Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

14. Суб’єкти, об’єкти та предмет ринкового процесу.

Під ринковим процесом розуміють сукупність дій по підготовці та здійсненню актів купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) та укладання ринкових угод.

Предметом ринкових відносин є взаємовигідні угоди, які самостійно і вільно укладаються суб`єктами ринку стосовно купівлі-продажу об`єктів ринку.

Суб'єктами ринку можуть бути фіз. або юр. особи, які вступають у відносини товарообміну як покупці та продавці. Суб'є́кт ринк-ого процесу —юр. особа незалежно від орг-ійно-правової форми та форми власності чи фіз. особа, яка займається діял-тю з в-тва, реалізації, придбання товарів, іншою госп. діял-тю. Об'єкти ринкового процесу – товари, репрезентовані в конкретній мат.-речовій формі, хар-ються визначеними фізико-хімічними та якісними показниками, мають кількісну та вартісну оцінку.

15. Сучасні визнач. Інфраструктури, диференціація інфраструктури ек-чної системи.

1)Комплекс галузей ек-чного і соціального життя , що мають підлеглий і допоміжний характер, що обслуговують вир-тво (виробнича) і умови життєдіял-ості, що забезп., населення (соц-на)

2)комплекс взаємозв'язаних обслуговуючих структур, що становлять і забезп.основу для вирішення проблеми (завдання).

3)сукупність галузей, підприємств і орг-ій, що входять в ці галузі, направленої діял-ості, покликаних створювати умови для нормального функціонування вир-тва і звернення товарів, а також життєдіял-ості людей. Розрізняють виробничу і соціальну І. У І. включають дороги, зв'язок, транспорт, складське господарство, зовнішнє енергопостачання, водопостачання, спортивні споруди, озеленення, підприємства по обслуговуванню населення. //Словарь «Борисов А.Б. Большой экономический словарь.//

4)І. ринку — сукупність ек-чних інститутів, що забезпечують функціонування ринку (мережа підприємств торгівлі, посередницьких орг-ій, кредитних установ, страхових, транспортних і інших фірм).

5)Сукупність інститутів, діял-ість яких створює орг-ійне і правове середовище, що забезп. функціонування суб'єктів ринку нерухомості

6)це система підприємств і орг-ій, які забезп. рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили.

16. Сутність інфраструктури товарного ринку (ітр) та її роль в ринковій ек-ці.

Під інфра-ою розум. сукупність видів діял-ості та відповідних суб`єктів, зайнятих обслуг-ням сусп-го в-тва. Виникн. інфраструктури є результатом розвитку продуктивних сил суспільства, поглиблення суспільного поділу праці. Високий рівень розвитку інфраструктури дає змогу з максимал. повнотою, комплексно викор. весь виробн. потенціал, скоротити час перебування речовинних чинників в процесі вир-ва та прискор. надходження товарів до сфери обігу, довести матер. блага до споживача та задовол. його попит.

Розрізняють виробничу, соціальну і ринкову інфраструктуру. Розуміння виробничої інфр. як сукупності видів діял-ті та матеріал. об`єктів, які створ. сприятливі умови для нормального ходу процесу вир-ва. До соціал. інфр. ек-чна теорія відносить суб`єктів сфери вир-ва послуг та духовних благ: послуги у галузі права, безпеки, виховання, освіти, культури, соціал. забезп.я, охорони здоров`я, житлового будівництва і т.п. Зважаючи на те, що основним суб`єктом, на який спрямована діял-ість соц. інфр-ри є людина, її часто назив.соціально-побутовою інфр-ою.

Інфр-ра ринку – це система підприємств і орг-ій, які забезп. рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили.

Ринкова інфраструктура – це сукупність спеціал. господарюючих суб`єктів, діял-ість яких спрямована на здійсн. обігу товарів та послуг, забезп. безперебійного функціонування ринк. механізму та їх інтенсифікацію. Вона покликана забезп. загальні умови та правила діял-ті ринк. суб`єктів. Її елементи не нав`язані суб`єктам зовні, а породжені самими ринк. відносинами. Суб`єкти ринкової інфр-ри орг-ійно і матеріально забезп. основні ринкові процеси: взаємний пошук суб`єктами ринк. відносин один одного, фізичне переміщення товарів, їх складування та зберігання, обмін товарів на гроші, рух грошових та інших платіжних засобів, а також виробничо-збутову та фінанс. діял-ть ринкових структур.

До основних функцій ринк. інфр-ри віднос.: правове та екон. консультування підприємців та захист їх інтересів у державних та приватних структурах, фінансова підтримка, кредитування, лізинг, страхув. ризиків, регулювання руху робочої сили, маркетингове, рекламне та інформ-е обслуговування.

Інфр-ра форм. в кожному конкретному виді ринку. В складі інфр-ри сфери обігу особливе місце займає інфр-ра товарного ринку.

Інфраструктура товарного ринку (ІТР) – це сукупність видів діял-ті та суб`єктів господарювання, які забезп. безперебійний обіг речовинних чинників вир-ва і товарів кінц.споживання та надають комплекс послуг з метою підвищ. ефективності товарного обігу та раціонального споживання товарів, більш повного задовол. потреб та попиту споживачів.

Вона створює умови для більш швидкого обороту товарних ресурсів в ек-ці, вдосконал. ринк. процесу реалізації продуктів праці, оптимізації комерц. зв`язків, поліпш. матер.-техн. бази  обігу.

Завдяки діял-ті суб`єктів ІТР виробники мають можливість сформ. ефективні канали розподілу, щоб представити свій товар на ринку. Суб`єкти ІТР забезп. рух товарів від виробників до споживачів. Вони сприяють подоланню розбіжності в часі, місці та праві власності, які відділ. товари та послуги від споживачів, для яких вони призначені. Важливою є їхня роль у встановленні відповідності між попитом та пропозицією товарів. Більшість виробників випускає у великій кількості обмежений асортимент продукції, а внаслідок діял-ті суб`єктів ІТР він трансформ. в споживчий асортимент, необхідний конкретному споживачеві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]