Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

74.Типи посередників та їх функції.

Різноманітність операцій комерц-ого посередництва зумовила появу різних типів комерц-их посередників. У теорії маркетингу вирізняють такі основні типи:1.Прості посередники(брокери) 2. Комерц-і представники(повірені) 3.Комерц-і агенти.

Брокер- посередник, який займається дія-тю зі зведення разом покупців та продавців. Брокерські операц поляг у встановл посередника-брокера контакту між продавцем і покупцем. Брокер не є стороною в договорі, а використ лише для ін форм двох сторін, що беруть на себе зобовяз за угодою. відносини брокера з покупцем грунт на тимчасових засадах. Крім головн функт, пошук покупця для продавця, - брокер викон певні додатк функт: 1. контроль за вик контракту і поданням рекламацій 2. іноді бере на себе обов’язки делькредере 3. підбір партій тов визнач асортименту 4. збір ін форм про стан ринку. Найчаст брок дія-ть у сучасн госп дія-ті повяз з біржовою торг.

Комерц. представники- це повірені,з якими фірми уклали тривалі угоди про репрезентацію їхніх інтересів. Основною функт представників є створ і підтрим зв’язків з тими, хто безпосередньо приймає рішення з приводу купівлі. Комерц представ є залежними або частково залежн посередн, які викон доруч товаровиробн, передбач в угоді. Вони здійсн пошук вигідних і надійних покупців, ведуть з ними переговор від ім. довірителя, узгоджують усі суттєві умови угоди.

Агент- посередник, що виступ як представник або помічник принципала в укладанні догорів куп-прод. Незалежність агента поляг в тому, що він не перебув в трудових відносинах з принципалом і здійснює свою дія-ть самост на основі агентської угоди. Виконувати функт агентів можуть і фіз. особи, але в біл випадк це юр. особи. Агенти лише сприяють здійсненню угоди куп-прод та не виступ у ній 3 стороною. Залежно від умов агентського договору агентів поділ: 1. монопольних(вони дістають моноп право здійснюв комерц посередн на договірній територ. При цьому довіритель втрачає право продавати на договірній терит товар, який належ до номенкл комерц агента)2.”першої руки”(першим отрим від довірителя пропозицію щодо реаліз тов) 3.прості

81.Орг.-комерц. Послуги: зміст і призначення.

Орг-ійно-комерц-і послуги надаються з метою створ. умов для суб’єктів товарного ринку по просуванню, товарів, пошуку партнерів та підписанню комерц-их угод. Орг-ійно-комерц-і послуги надаються торгово-посередницькими підпр-ми, виставками, ярмарками, ярмарками-виставками.

Торгово-посередницькі підприємства є важливою ланкою державної контрактної системи і представляє собою найбільш розповсюджений вид торгового підприємства в інфраструктурі товарного ринку. Задачі торгово-посередницького підприємства: 1) ведення господарської діял-ті, направленої на досягнення збалансованого попиту і пропозиції на регіональному ринку засобів вир-ва, товарів і послуг; 2) забезп-ня потреб регіону продукцією виробничо-техн. призначення на основі укладених угод; 3) проведення єдиної інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної і соціально-економічної політики в питаннях формування і функціонування регіональної інфраструктури ринкового типу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]