Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

62. Методика розрахунку вартості транспортно-експедиторських послуг.

Розрах вартості трансп-експед послуг на різних оптових під-вах викон по різному. Величина трансп витрат може визнач в залеж від встановлених трансп тарифів, маси вантажу та відстані його перевезення, або встановл у % від загальної вартості товару.

Один з методів визнач вартості трансп послуг заключ у використ трансп тарифів комерц трансп під-в. При всій його простоті та привабливості він є невигідним для спожив, які знаходяться по сусідству з оптовим під-вом і змушені платити за відносно коротку відстань перевезень ті ж гроші, що і під-ва, які розміщені значно далі.

Метод розрах трансп витрат в зал від відстані перевезення вантажу дозволяє не викон розрах для кожної окремої поставки. Весь район обслугов розбив на зони доставки по найбільшій концентрації споживачів. По кожній зоні визнач сер відстань до її центру від опт складу. Ця відстань береться за основу при розрахунку трансп витрат по доставці вантажів спожив, які знах в межах цієї зони. Розрах трансп витрат на 1 кілом пробігу трансп засобу розрах шляхом ділення загал величини трансп витрат за баз період на сукупний пробіг всіма трансп засобами за цей же період.

Другий метод розрах вартості трансп послуг заключ у визнач вартості доставки 1 тони вантажу на 1 кілом пробігу трансп засобу. Величина трансп витрат на перевезення 1 т/км розрах шляхом ділення загал суми трансп витрат на вантажооборот транспорту в тонно-кілометрах.

Метою всіх перерахованих методів розрахунку являється забезп.я якісного обслуговування споживачів з найбільшою для них вигодою.

63.Хар-ка фінансових показників діял-ті підприємств оптової торгівлі.

Фінансові показники дають можливість оцінити ефективність діял-ті оптового під-ва, проаналіз джерела витрат і форм прибутку, визн резерви підвищ рентабельн всіх видів дія-ті оптового під-ва й поліпшення якості обслугов спожив.

До фінанс показників дія-ті опт під-ва належать: 1. доходи за видами дія-ті; 2.витрати за видами дія-ті; 3.прибуток (збиток) від звичайної та надзвичайної дія-ті; 4.чистий прибуток (збиток) оптового під-ва.

На підставі фінансових показників в абсолютному обчисленні розраховують низку відносних показників.Це передусім коефіцієнт прибутковості.

Об’ємним фінансовим показником основної операційної дія-ті є валовий обсяг продаж (виручка від реалізації товарів) (Др).

Валовий обсяг продаж (Др) визн як загальну суму виручки від реаліз тов у цінах продажу. Чистий дохід (виручка) від реалізації тов (Дч) визн як різницю між валовим обсягом продаж (Др) та сумами вирахувань з доходу: суми податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов’язкових платежів, що підляг.відрахуванню до бюджету, вартість поверн.покупцем товарів та інших вирахувань (Вп) Дч=Др.-Вп

Валовий прибуток від реалізації (Пр) форм як різниця між чистим доходом від реалізації (Дч) та собівартістю реаліз продукції (Ср): Пр = Дч – Ср

64.Сутність первісної ціни (собівартості) товару та порядок її визнач..

Первинна вартість, або собівартість товарів, призначених для реалізації, визначається на підставі цін закупівлі товарів, так званої первинної вартості товару без податку на додану вартість.

Первинна вартість без ПДВ: 1.Суми, сплачувані згідно з договор постачальникові(8200+164 грн) 2.Сума ввізного мита 3. сума непрямих податків у зв’язку з придб тов, які не відшкодов під-ву 4. витр на заготівлю, вантажо-розвантаж роботи, транспорт, витр на страх ризиків. 5. інші витр, безпосер повяз з придб товарів.

Наприклад, підприємство оптової торгівлі закупило 40 одиниць товару, за які сплатило товаровиробникові 8200 грн та 164 грн ПДВ. Послуги посередника обійшлися у 80 грн, транспортні витрати — 420 грн, витрати на відрядження агента — 100 грн.

Заг. первинна вартість становить: 8200 + 80 + 420 + 100 = 8800 грн, а одиниці товару — 220 грн.

До первинної вартості не включають: 1.наднормативні втрати і недостачі товарів;2.відсотки за корист. позиками; 3.витрати на збут; 4.загал.сподарські та інші аналогічні витрати, безпосередньо не пов’язані з придбанням і доставкою товарів.

Згідно із чинним законодавством, ці витрати включ. до відповідних статей витрат обігу.

Закупівельна ціна (первинна вартість товару) становить підгрунтя визнач. ціни продажу. Оскільки до собівартості товару не входить сума податку на додану вартість, нарахована (сплачена) у зв’язку з придбанням товарів, а продажна вартість включає ПДВ, торг. націнка склад. з націнки на первинну вартість товару і суми ПДВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]