Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

109.Зміст брокерської діял-ті на товарній біржі.

Згідно із чинним законодавством біржові операції мають право здійсн. лише члени біржі або брокери.

Брокери є фіз. особами, зареєстр. на біржі відповідно до її статуту, обов’язки яких поляг. у викон. доручень членів біржі, яких вони представл., щодо здійснення бірж. операцій шляхом пошуку контрактів і подання здійсн. ними угод для реєстрації на біржі. Вони можуть бути незалежними, тобто мати власне брокерське місце — засвідчене відповідним договором право учасника на здійсн. бірж.торгівлі на товарній біржі. Більшість брокерів входять до штату брокерських контор. Брокерська контора — підприємство з правами юр. особи, створене членом біржі або іншим підприємством. Згідно із ЗУ «Про товарну біржу», кожен її член має право відкр. власну брокер. контору. До брокерської контори можуть бути прирівняні юр.особи, які уклали угоду з біржею про придбання права на використ. бірж.місця. Як юр. особа, брокерська контора проходить державну реєстрацію й функц.відповідно до затвердж. засновником установчих документів.

За організ.-правовою формою брокерські контори можуть бути організ. як акціонерні товариства або товариства з обмеженою відповід-тю.

Під час реєстрації незалежного брокера або брокерської контори на товарній біржі для роботи на біржовому ринку їм присвоюють номер та індивідуальний код.

Головною діючою особою на бірж. ринку є брокер, від якого залеж. успішна робота як брокер.контори, так і вся біржова торгівля. Брокери повинні мати спец.професійну підготовку і здібності до дія-ті у сфері бізнесу. Вони спеціаліз. на торгівлі конкретними видами (групами) товарів і викон. опит на світових ринках.

  1. Зміст та види біржових угод.

Під біржовою угодою розуміють одночасне прийняття учасниками біржового ринку прав і зобов’язань стосовно придбання та продажу певної кількості біржового товару. Укладання біржових угод є основним змістом біржових операцій. Біржову операцію варто розглядати як сукупність дій та процедур з підготовки, оформлення та реєстрації біржової угоди. Біржові операції можуть здійснювати лише члени біржі або брокери-громадяни, зареєстровані на біржі відповідно до її статуту для виконання доручень членів біржі, яких вони представляють, щодо здійснення біржових операцій. Результатом біржової операції є зареєстр. біржею угода.

Угода вваж. укладеною, якщо вона відповідає таким умовам:якщо її предметом є купівля-продаж, поставка та обмін товарів, допущених до обігу на товарній біржі;якщо вона подана до реєстрації та зареєстрована на біржі не пізніше наступного за досягненням згоди сторін дня;якщо її учасниками є члени біржі.

Зміст біржової угоди, за винятком наймен. товару, кількості, ціни, місця і строку виконання, не підлягає розголошенню. Угода набуває чинності з моменту її реєстрації на біржі. На міжнародних товарних біржах укладають угоди на реальний товар, ф’ючерсні (термінові) угоди, угоди зі страхування (хеджування) та опціонні контракти.

Біржові операції бувають різних видів:за терміном виконання операції-касові і термінові.Касова операція являє собою операцію,розрахунок за якою здійснюється за найближчі біржові чи календарні дні.Строкова операція-операція с товаром, виконання якої повинно відбутися в строки, обумовлені договором за данною операцією.

Угода із відстроч.поставкою на умові форвард, тобто відстроч. поставка реального товару (від 30 до 360 днів) — це взаємне передання прав і обов’язків щодо реального товару. Особливість угоди на умові форвард полягає в значній різниці в часі між уклад. угоди та її викон., тобто поставкою товару. Форвардний біржовий контракт Згідно з умовами контракту продавець бере зобов’яз. здійснити поставку певного товару відпов.якості в терміни, визнач. в угоді, а покупець — прийняти товар та cплатити його за цінами контракту.

Перевагами форвард. бірж. контракту є: об’єктом торгівлі за форвардних угод як правило, є товар, який ще буде виготовлений (вирощений) на момент поставки, тому учасники торгів можуть наперед планувати свій прибуток;продавець (товаровиробник) має можливість отримати передоплату від покупця в межах 50 % вартості контракту і використати на вир-во продукції;покупець гарантований від підвищення ціни і забезпечує організовані поставки продукції для власного вир-ва (перепродажу).

Ф’ючерсні контракти— це стандартиз. угоди на купівлю або продаж конкретного товару, у визнач. місце і час у майб. за ціною, встанов. в процесі біржового торгу в централіз.регульов. місці за правилами бірж. ринку.

Особливістю ф’ючерсного контракту є цілковита стандартизація всіх показників, за винятком ціни, що встановл. шляхом врівноваж., попиту і пропозиції. Стандартизація ф’ючерсного контракту означає уніфікацію таких його умов, як споживча вартість товару, базисна якість і розмір доплат/знижок за відхилення від неї, умови і термін поставки, форми оплати, санкції за поруш. умов контракту, порядок арбітражу тощо.

Ф’ючерсні угоди не передбачають обов’язкової поставки товару в термін, зазначений у контракті.

Продовж. процесу еволюції біржового товару стали опціони, які передбач. торгівлю не реальним товаром чи ф’ючерсним контрактом, а тільки правом купити чи продати певну кіл-ть форвардних або ф’ючерсних контрактів упродовж певного терміну в майб. за ціною, встановл. на момент придбання опціону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]