Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

95.Нормативно-правове регулювання роздрібної торгівлі в Укр.

На споживчому ринку головними діючими особами виступають споживачі, які купують товари для особистого споживання й некомерц-ого використ. та суб’єкти господарювання, які здійсн. господарсько-торговельну діял-ть у формі роздрібної торгівлі.За останній час в Україні ухвалено цілу низку законодавчих і нормативних актів, мета яких — захищати права споживачів, підвищ. вимоги до якості товарів, що виробл., до підприємств роздрібної торгівлі, незалежно від їхньої орг-ійно-правової форми, а також громадян-підприємців, які займ. господарсько-торг. діял-тю, сприяти нормальній орг-ії процесу торг. обслуговування покупців, запобігати обмеж. їхніх інтересів у будь-якій формі..

Сукупність усіх правил, які регулюють торг. діял-ть, становить нормативно-правову базу, що визначає обов’язкову відповідал. суб’єктів госп.-торг. діял-ті як юрид-их, так і фіз.осіб, перед споживачем і захищ. його законні права.

Загальні права громадян Укр. встановлені Конституцією Укр., згідно з якою розробл. й затверджуються акти цивільного та господар.законодавства.Основними актами цивільного та господарського законодавства Укр. є Цивільний кодекс Укр. № 435-IV, яким регулюються особисті немайнові та майнові відносини та Господарський кодекс Укр. № 436-IV, який визначає правові засади господарської діял-ті.

Знання й викон. законодавства і нормативних документів сприяє уникнення свавілля на спож. ринку, насиченню його якісними товарами, які відповідають зрост. вимогам споживачів і поліпшують торг.обслуговування населення.

96.Хар-ка бірж. торгівлі та чинники їх розвитку.

Біржова торгівля ввібрала в себе особл. звичайної «базарної» торгівлі. Важливим завданням біржі стала централізація попиту та пропозиції, завдяки чому торговці дістали змогу терміново, в доступній формі дізнаватися про стан товарного ринку, тенденції зміни його кон’юнктури. Від інших видів організ. ринку товарні біржі відрізн. певні особл.:біржова торгівля концентр. в місцях вир-тва і спожив.товару, тобто у великих промисл. і торгових центрах із розвин. комунікац. мережами;наявність чітко визнач. предмета торгівлі, так званого біржового товару, який фікс. в її правилах. Це сприяє концентрації біржової торгівлі, стандартизації контрактів і створює умови для високоефективної орг-ії торг. операцій; торги ведуть на постійній і регулярній основі, час торгів чітко обмежений, що зумовлює макс. концентрацію попиту і пропозиції на визначені товари, продавців і покупців у часі та просторі;торгівлю здійсн. за відсутності товару, тобто за зразками, описами, каталогами, а також за контрактами і договорами на поставку товарів у майб.;відкритість інформ. про обсяги товарів, проданих на торгах, кількість та ціни укладених угод;торгівлю здійсн., як правило, біржові посередники, які виступають від імені та в інтересах товаровиробників або споживачів товару. Біржове посередництво в біржовій торгівлі здійсн. винятково біржові посередники — брокерські фірми, контори та незалежні брокери. Сама біржа не може бути біржовим посередником; створено умови для вільного ціноутворення, тобто ціни форм. залежно від попиту та пропозиції за наявності конкуренції і змін. під впливом кон’юнктури ринку; можливість укладання угод не лише з метою купівлі-продажу, а й для страхування від зміни цін на товарному ринку в майб.; відсутність прямого державного втручання в процес біржової торгівлі; стандартизація вимог щодо якості, кількості, умов поставки виставленого на продаж товару, типізація документів для оформл. контрактів.

Процес біржовох торгівлі відбув. За такими послідовними етапами: - підготовка біржових торгів; - проведення біржових торгів; - реєстрація та оформлення угод на біржі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]