Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

113.Оперативний лізинг: зміст, призначення та умови здійснення.

Оперативний лізинг - передбачає, що лізингоодержувач отримує в платне користування об’єкт лізингу на строк, менший строку за який амортизується 90% вартості об’єкта лізингу, визначеного в день укладання договору.

Оперативний лізинг являє собою здачу в оренду майна на термін, значно менше терміна його служби. При цьому користувачу даються супутні послуги по обслуговуванню, ремонту і страхуванню орендного майна. По закінченню терміна оренди устаткування звичайно повторно здається в оренду іншому користувачу, але вже за меншу плату. Тому однією з особливостей оперативного лізингу є наявність ринку частково зношеного і тому більш дешевого устаткування. Морально постаріле з погляду передових підприємств, воно може ефективно використовуватися іншими з більш низьким технологічним рівнем. Оперативний лізинг частіше усього використовують у відношенні обчислювальної й іншої дорогої техніки, а також у тих випадках, коли орендар віддає перевагу виплачувати високі орендні ставки, а не піддаватися ризику, пов'язаному з володінням машинами й устаткуванням.

Оперативний лізинг — це договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на термін, менший за той, за який амортизується 90 % вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. По завершенні терміну договору оперативного лізингу він може бути продовжений або об’єкт лізингу підлягає поверн. лізингодавцеві і може бути повторно переданий у корист.іншому лізингоодержувачу за договором лізингу.

Спільним для фін. і операт. лізингу є збереження права власності лізингодавця на об’єкт лізингу на весь строк договору лізингу. Перехід права власності до іншої особи не є підставою для розірвання договору лізингу.

114.Фінансовий лізинг: зміст, призначення та умови здійснення.

Фінансовий лізинг - це договір лізингу, по якому лізингоотримувач по своєму замовленню одержує в платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на термін, не менше терміна, за який амортизується 60% вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладання договору.

Сума відшкодування вартості об'єкта лізингу в складі лізингових платежів за період дії договору фінансового лізингу повинний включати не менше 60% вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладання договору.

Після закінчення терміна договору фінансового лізингу, переданий лізингоотримувачу відповідно до договору, переходить у власність лізингоотримувача або викупається ним по залишковій вартості. Ризик випадкового знищення або випадкового ушкодження об'єкта фінансового лізингу несе лізингоотримувач, якщо інше не передбачено договором лізингу.

Фінансовий лізинг — це договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, не менший за той за який амортизується 60% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. По завершенні терміну договору фінансового лізингу об’єкт лізингу, переданий лізингоодержувачу згідно із договором, переходить у власність лізингоодержувача або викупов. ним за залишк.вартістю.

Спільним для фін. і операт. лізингу є збереження права власності лізингодавця на об’єкт лізингу на весь строк договору лізингу. Перехід права власності до іншої особи не є підставою для розірвання договору лізингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]