Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

90.Основні вимоги до організації та оформлення підприємств роздрібної торгівлі.

Підприємства роздрібної торгівлі мають забезп.: відповідність вир-ого приміщення (місця) чи будівлі для здійсн. торговельної діял-ті необхідним екологічним і санітарно-гігієнічним умовам, а технічного стану приміщення, будівлі та устаткування торг.-технологічного обладнання, які будуть використ. для торговельної діял-ті — вимогам нормативних документів щодо зберігання, вир-ва та продажу відповідних товарів та охорони праці;постійний розвиток матеріально-техн. бази підприємства, оснащення його сучасною технікою і обладнанням; застос. прогресивних форм торговельного обслуговування населення;наявність на видному місці в торговельному приміщенні асортиментного переліку товарів, чинних санітарних і ветеринар­них правил, правил продажу товарів та іншої необхідної нормативно-технічної документації й дотримання встановлених у них вимог;продаж товарів громадянам чистою вагою і повною мірою;наявність державного повірочного тавра та проведення в установленому порядку повірки засобів вимірювання, що викор-ся в торговельній діял-ті для розрахунків із покупцями;наявність правильно оформлених цінників товарів, що надійшли для продажу; на вимогу покупця надати йому повну інформ.про виготовлювача, основні споживчі якості товару і його ціну, забезп. належний рівень обслуговування.

91.Організаційно-правовий захист прав споживачів.

Держава створює умови для здобуття споживачами потрібних знань стосовно реалізації їхніх прав. Конкретні права споживачів, механізм реалізації захисту цих прав та відносини між споживачами товарів (послуг) і виробниками (продавцями) регулюються Законом Укр. «Про захист прав споживачів» та іншими законод.актами.

ЗУ «Про захист прав споживачів» визначив широке коло повноважень Державного комітету та його територіальних органів. Їм надано право: перевіряти у суб’єктів господарювання сфери торгівлі дотримання вимог щодо безпеки товарів, а також додержання правил торгівлі й надання послуг; припиняти відвантаження і реалізацію товарів, що не відповідають вимогам нормативних документів, до усунення суб’єк­тами господарювання виявлених недоліків; забороняти суб’єктам господарювання реалізацію споживачам товарів (надання послуг): на які немає документів, що засвідчують їхню відповідність вимогам нормативних документів; на які в актах законодавства, нормативних документах встановлено обов’язкові вимоги щодо забезп-ня безпеки життя, здоров’я, майна споживачів і охорони навкол. природного середовища, якщо ці товари не мають сертифіката відповідності; завезених на територію Укр.без документів, які підтверджують належну якість їх; приймати рішення щодо тимчасового припинення діял-ті підприємств роздрібної торгівлі (секцій, відділів, складів) незалежно від форм власності, що систематично реалізують недоброякісні товари, порушують правила торгівлі, умови зберігання й транспортування товарів до усунення виявл. недоліків; подавати до суду позови щодо захисту прав споживачів;накладати на суб’єктів господарювання сфери торгівлі, зокрема й на громадян-підприємців, стягнення в разі поруш. ними законних прав споживачів.

Споживачі , під час придбання, замовленя або використ.тов.(послуг), мають право на: державний захист своїх прав; гарантований рівень спож-ня;належну якість тов.; відшкодування збитків; звернення до суду та інших уповноважених органів влади за захистом поруш.прав або законних інтересів;необхідну, доступну та достовірну інформ. про кількість, якість і асортимент тов.

За поруш.законодавства про захист прав споживачів Закон встановив матер. відповідальність суб’єктів господарювання сфери торгівлі, зокрема й громадян-підприємців. Захист прав споживачів, передбач. законодавством, здійсн. судом. При задовол. вимог споживача суд одночасно розв’язує питання щодо відшкодув. моральної (немайнової) шкоди. Закон звільняє споживачів від сплати державного мита за позовами, що пов’язані із порушенням їхніх прав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]