Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

73. Нормативно-правове регулювання посередницької діял-ті.

Найбільш складною і нерозв’язаною проблемою розвитку торговельного посередництва являється слабка правова база.

Потрібно відмітити,що правова база регул торговельно-посередницької дія-ті, як і всього економ обороту , склад із фрагментів непрямих законів. В її основі лежать також відомчі нормативні акти, різні інструкції і положення, а частіше за все розробки самих посередників. Зрозуміло,що таку базу неможливо вважати прийнятною. Необхідні прямі закони, систематизовані норми права. Мова йде перш за все про прийняття Закону Укр. “Про торгівлю”. Такий закон буде сприяти ефективному регелюваннювсієї сукупності відносин,які виникають у сфері торгівлі. Разом з тим , в будь-якому варіанті такий закон не в змозі охопити і тим > регулювати багатоманітність аспектів торговельно-посередницької діял-ті. В зв’язку з цим дуже важливо прискорити прийняття Цивільного(Комерц-ого) Кодексу, відобразивши у ньому види договорів торговельно-посередницької діял-ті і регелювання договірних відносин. Як не парадоксально звучить, але сьогодні, по суті, відсутні норми регулювання таких специфічних договорів, як договір про надання права продажу товарів(не говорячи вже про кваліфікацію діял-ті дистрибьютерів, ділерів), договір консигнації,агенський договір, біржевий контракт, договір лізингу, договір аукціонного продажу та ін. Між тим на практиці операції в рамках таких договорів здійсн. досить широко.

78.Сутність та призначення інформац. Діял-ті.

Визначал. ознакою сучасного екон. розвитку є формув. нової системи господарювання, у якій роль головн. вир-чого ресурсу відіграє інформ., а роль вирішального чинника вир-ва — знання. З ускладненням управл.завдань у вир-ві й товарообігу на 1план виходить управлінська інформація. На сучасному етапі виріш. вплив на екон. процеси справл. саме інформац.складова, яка створює новий простір для бізнесу.

Ефективна діял-ть суб’єктів господар. на товарн. ринку базується на перетвор. інформації, яку можна визнач.як цілеспрямований обмін упорядкованими даними між ними або іншими структурами і фіз. особами. Рівень інформац. забезп-ня можна вваж.мірою впорядкованості та сталості всієї екон. системи.

Сучасна господарсько-торг. діял-ть ґрунтується на технологіях, які невпинно вимаг.розшир. обміну інформац.,тобто залежать від рівня досконалості процесів обробл. даних. Загалом взаємодія суб’єктів товарного ринку має винятково інформац. сутність.

За цих умов інформац. технології поч. вирішальним чином впливати не тільки на вир-во і товарний обіг, а й на споживання. Інформ.діял-ть -сукупність дій, спрямованих на задоволення інформ. потреб громадян, юр. осіб і держави. Основними напрямами інформац. дія-ті у сфері товарного обігу є екон., екологічний, науково-технічний, міжнародний.

Під видами інформац. діял-ті розуміють одержання, використ., поширення та збереж. інформації.Одерж.інформації —набуття, придбання, накопич. відповідно до чинного законодавства Укр. документованої або публічно оголош. інформ. громадянами, юрид.особами або державою.Використ. інформації —задовол. інформац. потреб громадян, юрид-их осіб і держави. Пошир. інформації —розповсюдження, обнародування, реалізація в установленому законом порядку документованої або публічно оголошуваної інформації. Збереж.інформації —забезп-ня належного стану інформації та її носіїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]