Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

75.Зміст та види угод на здійсн. Посередницької діял-ті (агентських угод).

Торгово-посередницька діял-ть здійсн як правило на підставі відповідних угод:

  1. Договір купівлі-продажу;

  2. Договір комісії;

  3. Договір на посередницькі послуги.

Укладанню угод передують комерц-і договори. Підставою для проведення переговорів може бути оферта (торг. пропозиція). Товаровласник (оферент) направляє оферту можливим покупцям. В оферті вказується найменув. товару, технічна характ-ка, ціна, а також реквізити оферента і термін дії оферти. Оферта обов’язково підпис. оферентом і скріпл.печаткою.

Покупець розглядає пропозицію і якщо вона його влаштовує, то у встановлений термін, він її підписує та повертає оференту після чого вона набирає силу договору.

Є два види оферти: -м’яка; -тверда (жорстко вказаний термін, при якому покупець повинен дати відповідь). Монопольна агентська угода гарантує посереднику, що або всі товари довірителя пройдуть через нього, або він отримає відшкодув.своїх витрат. Така угода є вигідною і для посередника, і для довірителя. Агент отримує гарантію стабільн.становища на ринку і може інвестувати власний капітал у створ. й активне функц-ня збутової мережі. Монопольна угода містить певну небезпеку для довірителя. Якщо посередник із будь-яких причин виявиться незацікавленим вести активну збутову діял-ть (внаслідок низької конкурентоспроможності товару, недостатнього розміру винагороди, зміни кон’юнктури ринку), то цей ринок виявиться закритим для довірителя на весь строк дії угоди.

76.Мотивація та винагорода посередників.

Здійснюючи свою діял-ть, посередники несуть витрати, пов’язані не лише з пошуком покупців (продавців), а й вкладають працю та кошти в орг-ію товароруху та просування товару на ринок (транспортування товару, до- та післяпродажне обслуговування, зберігання ). Витрати посередника мають відшкодовуватись за рахунок посередницької винагороди. В посередницьких під-ах переважають адмін-ні витрати та витрати на збут.

У структурі амін-их витрат переваж. витрати на оплату праці амін.-управл.персоналу, відрахування на соц. заходи, утримання основних засобів, аморт-ію . У структурі витрат на збут переважають такі витрати: оплата праці персоналу, що забезп. збут товарів і відрахування на соц.заходи, витрати на утримання осн-них засобів .

Розрахунок розміру винагороди є складним завданням, адже його недостатній розмір може викликати зниж. активності посередницької діял-ті, а переплата посередникам може негативно позначитися на комерц. справах довірителя.

Можна виділити такі методи розрахунку винагороди посередника: - різниця між цінами реалізації на товарному ринку та відпускною ціною товар-ника (довірителя); % з відпускної ціни товар-ника (знижка на перепродаж); змішана форма (знижка на перепродаж та різниця у цінах); - узгоджена тверда сума; Сума розрахована за системою «витрати +прибуток»; додаткові заохочувальні виплати.

У практиці торговельно-посередницької діял-ті застос. 2 основні механізми виплати винагород: - шляхом утримання посередником належної йому за договором суми з усіх грошових коштів, що надійшли до нього для довірителя (комітента); - зворотним переказом довірителем (комітентом) винагороди з отриманих від посередника (покупця) коштів за поставлені (реалізовані) за сприяння останнього товари.

Конкретний варіант виплати винагороди обирають залежно від меж повноважень та обов’язків посередника. Винагороду посереднику виплач.після оплати третьою стороною за угодою, укладеною за його посередництвом, якщо інше не передбачено угодою сторін. Розмір, терміни й механізм виплати винагороди передбач. у договорі. У свтовій практиці винагорода сплач.принципалом після виконання представниками своїх основних зобов’язань. Строк виплати винагороди обов’язково має бути чітко обумовл.сторонами у посередницькій угоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]