Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

110.Визначення та економічне значення лізингу.

В Законі України “Про лізинг” сутність його визначення таке: лізинг – це підприємницька діял-ть, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

«лізинг — це договір про оренду заводу, промислових товарів, нерухомості для використ. їх у виробничих цілях орендатором, тоді як товари купуються орендодавцем і він зберігає за собою право власності».Ці визнач. об’єднує головнелізинг трактується як передання господарс. майна в тимчасове корист. на умовах платності, строковості та зворотності (або викупу). Ці особливості лізингу свідчать про його спорідн. із орендою. У чинному законод-ві визначено, що за договором оренди одна сторона передає другій стороні за плату на певний термін у корист. майно для здійсн. господарської дія-ті.

У корист. за договором оренди передається індивід. визначене майно виробн.-техн. признач. (або цілісний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використ. своєї споживчої якості. Об’єктом оренди можуть бути державні та комунальні підприємства або їхні підрозділи як цілісні майнові комплекси, тобто господ. об’єкти із заверш. циклом вир-ва продукції (послуг), відокремл. земельною ділянкою, на якій розміщений об’єкт, та автономними інженерними комунікаціями і системою енергопостачання, нерухоме та інше індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення, що належить суб’єктам господарювання.

Лізинг можна вважати різновидом оренди, так званою посередн. орендою, що забезпечує інцест. виробн. основних фондів за посередництва лізингової фірми. Лізингова фірма набуває майно не для власного використ., а з метою надання його на визнач. умовах в корист. іншій стороні і отримання з цього прибутку. Об’єктом лізингу не можуть бути земельні ділянки, інші природні об’єкти, а також цілісні майнові комплекси держ.(комунальних) підприємств та їхніх структурних підрозділів.

Лізинг викон. господарські функції:

  • забезп. оновлення та модерніз. основних фондів завдяки залуч. додаткових інвестицій;

  • поліпшує матеріально-технічне забезп.вир-ва сучасними засобами праці;

112.Класифікація форм та видів лізингу.

Чинне вітчизняне законодавство визначає, що «залежно від особливостей здійснення лізингових операцій лізинг може бути двох видів — фінансовий чи оперативний. Фінансовий лізинг — це договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, не менший за той за який амортизується 60% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. залишк.вартістю. Оперативний лізинг — це договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на термін, менший за той, за який амортизується 90 % вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. За формою здійснення лізинг може бути зворотним, пайовим, міжнародним». 1) зворотній лізинг — це договір лізингу, який передб. набуття лізингодавцем майна у власника і передання цього майна йому у лізинг. На рис. 10.1 представлено схему взаємозв’язків за зворотного лізингу.По завершенні строку договору лізингу товаровиробник має право викупити лізингове майно і таким чином відновити право власності на нього; 2) пайовий лізинг — це здійснення лізингу за участі суб’єктів лізингу на основі укладання багатосторон.договору та залуч. 1 або кількох кредиторів, які беруть участь у здійсн.лізингу, інвестуючи свої кошти

3) міжнародний лізинг — це договір лізингу, що здійсн. суб’єктами лізингу, які перебувають під юрисдикцією різних держав, або в разі, якщо майно чи платежі перетин. державні кордони.

За об’єктом лізингу розрізн.:лізинг рухомого майна, лізинг нерухомого майна лізинг виробн. комплексівЗалежно від обсягу послуг з обслуговування майна, що надається в лізинг, вирізняють: чистий лізинг — це лізинг, за якого всі витрати, пов’язані з експлуатацією лізингового майна, реалізацією права економічної власності;

лізинг із частковим сервісним обслугов. — у лізинговій угоді такої форми передб. викон. лізингодавцем окремих функцій з обслугов. майна;«мокрий» лізинг— угода такого лізингу передбачає обов’язкове повне технічне обслугов. лізингового майна, його ремонт, страх. тощо лізингодавцем та за його рахунок.

За рівнем окупності об’єкта лізингу:

фінансовий, оперативний лізинг, дійсний (нормативний) лізинг — це проміжний вид між фін. та операт. лізингом.

Залежно від строку лізингової угоди:

короткостроковий — до 3р.,середньостроковий — до 5р. овгостроковий — понад 5 років.

За сектором ринку розрізн.такі форми:

1)національний лізинг 2)міжнародний лізинг

3)спеціальний лізинг — надання великих міжнародних лізингових послуг, наприклад здійснення масштабного пром. будівництва.

За хар-ом лізингових платежів: лізинг із грош. платежем, якщо всі платежі здійсн. в грош. формі; лізинг із компенсаційним платежем — платежі здійсн. готовою продукцією, виробл. за доп. об’єкта лізингу, або наданням зустрічних послуг; лізинг зі змішаним платежем — поєднує перші 2форми виплати платежів.

Залежно від типу майна розрізняють: лізинг нового майна; лізинг вживаного майна; поновлювальний лізинг (револьверний) — угода лізингу поновл. по заверш. першого строку оренди.

За способом фінансування:лізинг за рахунок власних коштів передбачає, що лізингова компанія набуває майно для передання його в оренду за власні кошти;пайовий лізинг, визнаний законодавством України; роздільний лізинг — це складн. різновид пайового лізингу.

З огляду на ініціатора лізингової угоди:1)звичайний лізинг 2)лізинг товаровиробника; 3)лізинг лізингодавця

У залежності від складу суб’єктів угоди розрізняють: прямий лізинг (двосторонній), при якому власник майна самостійно здає об’єкт в лізинг. Тим самим постачальник і лізингодавец поєднані в одній особі. Різновидністю прямого лізингу є зворотний лізинг або ліз-бег – майно здається в лізинг тій же особі, у якої воно було куплено. Непрямий лізинг – коли передача майна відбувається через посередників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]