Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

52 Методи визнач. Загал. Обсягу закупівлі товарів та партії замовл.

Вивч й прогнозув попиту спожив — обов’язкова маркет умова провед ефект дія-ті із закупівлі тов. Марк наука виробила значний арсенал засобів і методів вивч й прогнозув попиту, якими слід користув під час організ опт закуп. Оптово-торг під-ва регіонал рівня вивч попит на конкретні тов групи, а в окремих випадках — асортим структ попиту.

На підставі розрах прогноз обсягу попиту окремих груп тов і даних про рух ТЗ визнач необх загал обсяг закупівлі тов на прогноз період у натур та вартісному обчисленні. Формула:

і і і і

Оз= Пп +Зк+Зо де О — заг обсяг закуп і-го тов на весь прогноз період, Пп — обсяг попиту споживачів і-го тов на прогноз пер; Зк — нормат запас і-го тов на кінець прогноз пер; Зо — очікуваний залишок і-го тов на поч прогноз пер.

Очікуваний залишок і-го товару на поч. прогноз періоду обчисл за формулою:

де Зо — факт залишок і-го товару на поч місяця на складах оптово-торг під-ва, в якому роблять розрахунок; Ооч— очік обсяг оптової закупівлі і-го товару від поч місяця, в якому робиться розрахунок, і до кінця поточн періоду, згідно з укладеними угодами Точ — очік обсяг реалізації за цей самий період. На підставі провед. розрах визнач цілу низку показник дія-ті оптово-торг під-ва: оптовий товарооборот, необх обсяг грош коштів для провед оптових закуп .

Замовл на закуп тов оформл в довільній формі. зваж. на вимоги госп кодексу, в ньому вказують назву та адресу замовника, термін замовл., метод транспорт, умови розрахунк, обсяг поставки за кожною тов позицією, технічні хар-ки продукц, ціну за 1 товару, загальну вартість замовл та інші умови. Оформлене замовл. підписує особа, відповід за здійсн. закуп дія-ті. Важл част роботи з опт закуп тов є орг-ія обліку та контролю за викон. постачальн договорів. Облік виконан договірних зобов’язань постачальн здійсн в спец картках постачальника, де фікс. всі дані про фактичне надходження товарів та виявл випадки порушення постачальниками договірних зобов’язань. Це потрібно для обґрунтування та своєчасного висування претензій постачальникам. Товари, що надійшли від постачальників, розвантажують, перевіряють і транспортують до місць збереження.

53.Критерії вибору партнерів-товаровиробників опт. підприємства.

Для викон операцій з опт закупівлі тов оптово-торговельні під-ва мають вести пост пошук і вивч джерел закупівлі та постачальн тов. Оптове під-во зацікавлене в закупівлі тов за якомога нижч цінами, тому при виборі постачальн виходить із пропон ним вартості продукції. Відповідно, під час планув закупівлі слід уважно вивч пропозиції постач, розглядати різні альтернативні рішення з метою визн найвиг джерел придбання тов.

Комерц-і працівн оптових під-в мають відвідувати товаровиробників для ознайомлення з їхніми виробн можлив, отрим інф стос обсягів, асортименту та якості продукції, умов та обсягів реаліз тов. Їм доцільно брати участь у виробн нарадах із працівник промисл, виставках-оглядах нових зразків товарів. Маркетинг визначає низку конкретних вимог до постачальників, на які слід зважати, обираючи останніх.

Критерії: 1. Репутація, імідж 2. Взаємини із постачальн (довірчі, довго терм, епізодичні, формальні, диктаторські) 3. Умови поставки та форми розрах (пост за графіком, за вимогою, упаковка, транспортні, страхові послуги, валюта)

4. рівень ціни на продукцію 5.дотримання термінів, графіків поставки 6. доступність: територ, інформац, комунікац 7. надійність

8. якість продукції, відповідність прогресивним стандартам 9. можливий обсяг поставок

Тісна співпраця з товаровиробн вможливлює довед до них вимог покупців щодо якості й асортим тов, а також закупівель тов, які цілком відпов цим вимогам. Вивч постач здійсн також з метою оцінювання надійності та стабільності їх. Адже найкращий товар не принесе значного прибутку, якщо не забезп. своєчасного та повного надходження його до оптовика.

54. Орг-ія приймання оптовим підприємствам товарів за кількістю і якістю.

Доставлені товари приймають за кіл-тю та якістю.

Приймання товарів за кількістю — це визнач точної кіл-ті тов, що надійшов, і відповідності його даним, які містяться у транспортних, супровідних і розрахункових документах. Його здійсн., як правило, шляхом суцільного підрахунку одиниць, міри і маси товару в даній партії. Перевірку товарів можна проводити й вибірково.

До товаросупровідних документів належать: 1.накладна — один із головних товаросупр докум. 2.товарно-трансп накладна — склад постачальн і є докум, що супроводжує надходж на торгівельне під-во тов авто трансп; 3. залізнична накладна — супров докум у разі надходж тов залізн трансп. 4.специфікація — містить перелік усіх видів товарів, що становлять конкретну партію; 5.пакувальний листок —містить перелік усіх видів і сортів товару,що перебув. у кожному товарн.місці

Приймання товарів за якістю — це визнач їхньої якості за встановл. зразком, перевірка комплектності (наявності всіх предметів, що входять у комплект), відповідн тари, упаковки і маркування встановл. вимогам, а також даним супровідних документів (сертифікат якості, санітарний сертифікат або їх засвідчені копії ).

Зазвичай здійсн. перевірку якості й комплектності товарів. Але можлива й вибіркова перевірка, якщо це передбачено договором.

У разі виявл невідповідності прийм.товарів припиняють. Потім склад. акт, який є юрид підставою для пред’явл претензій постач, про що в супровідних документах робиться відмітка. За відсутності супровідних і розрахунк докум приймання тов на складі здійсн на підставі даних маркування і внутр. пакувальних листків, а за їх відсутності — за фактичною наявністю товару.

55. Орг-ія оптового продажу товарів.

Заверш стадією комерц дія-ті опт. торговел під-тв є продаж тов. Вона визначає ефектив їхньої роботи, а від її організ залежить своєчасність та безперерв забезпеч клієнтів тов. Реалізація товарів, як і купівля їх, здійсн. на підставі укладених договорів поставки, куп-прод . Під-ва оптової торг, як правило, реаліз тов з оптових баз, тов складів, складів-холодильн, складів-магазинів. Однак у практ дія-ті постачальн можуть відвантаж тов покупцям, минаючи склади і бази оптово-торгів. підприємства. Такий вид продажу назив реаліз товарів транзитом. Визнач форми опт продажу, під-ва оптової торгівлі мають спиратися на результ маркет досліджень стосовно можлив покупців купувати великі партії товару, їхніх фінанси. ресурсів, швидкості його використ. Маркет дія-ть стає провідною темою для сучасних під-тв опт торгівлі. Гол метою їх є надання допомоги постачальн і клієнтам у розробленні ефект маркет програм. Оптовик, зорієнт на надання маркет послуг, розробляє й реалізує маркет рішення, які вможливлюють підвищ ефективн маркет дія-ті всіх суб’єктів тов ринку. Марк рішення оптових під-тв передусім стос вибору цільового ринку, формув тов асортименту та комплексу послуг, ціноутв-ня, стимул. збуту і вибору місця розташ під-ва.

Суттєвим марк рішенням оптових під-тв є застос нових методів і засобів дія-ті з приймання замовлень від покупців та орг-ії товароруху. Одним із таких напрямів є використ ПК для приймання й оброблення замовлень та управління операціями продажу.

Опт. продаж товарів є однією з провідних комерц-их функцій оптових підприємств. Зміст роботи з опт. продажу товарів охоплює виконання таких операцій: 1.встановл комерц-их зв’язків із покупцями тов; 2.орг-ія та технологія оптового продажу тов; 3.надання різноманітних послуг клієнтам; 4.організ. обліку та викон. договорів із покупцями;5.рекламно-інформ.діял-ть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]