Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

88.Класифік-ні ознаки та типологія магазинів роздрібної торгівлі.

Для здійсн. торговельної діял-ті у сфері роздрібної торгівлі формується роздрібна торг. мережа. Для хар-ки форм орг-ії магазинної роздрібної торгівлі викор-ують класифікацію роздрібних магазинів, в основу якої покладено низку ознак, що характ-ть різні аспекти діял-ті торгового підприємства. До цих ознак належать: обсяг послуг, що надаються, асортимент пропонованих товарів, товарна спеціалізація, відносний рівень цін, форма торгівлі. Розглянемо детальніше класифік-ні ознаки та типологію магазинів роздріб.торг. Обсяг послуг: - самообслуговування (універсами, супер- та мегамаркети); - обмежене обс-ння (невеликі магазини товари повсякден. попиту); - повне обслугов. (фешенебельні спеціалізовані магазини елітних товарів).

Асортимент пропонованих товарів: - спеціалізовані (пропонують обмежену групу товарів з глибоким асортиментом: магазини одягу, спотр тов., ); - вузькоспеціалізовані (магазини з обмеженим асортиментом однотипної родукції: магазини жін.одягу, побутових приладів); - універсальні торговельні центри(комплекси) (магазини з широким асортим. різном-них товарів).

Товарна спеціалізація: - продовольчих товарів (обслугов.мешканців мікрорайону, в якому розташований магазин); - непродовольчих товарів (як правило, невеликі магазини пропонують широкий асортимент про-чих товарів); - змішані (комбіновані магазини, які пропонують дуже великий асортимент товарів).

Рівень цін: - елітні товари за високими цінами (пропонують товари високої якості з повним комплексом послуг); - магазини середніх цін (стандартні товари за нижчими цінами завдяки < націнка та > товарообороту); - дисконтні магазини (реалізують товари, що вийшли з моди, некондиційні, або ті, що були у використ.).

Форма торгівлі: - магазин звичайного типу (обс-ють покупців з прилавку); -магазин самообслуг.(надають вільний доступ покупців до товару); - магазин торгівлі за зразками (споживачі замовляють товари за даними зразками); - торгівля за попередніми замовленнями(покупець замовляє товар за каталогом); - дрібнооптові магазини (відпускають товари юр.особам за безготівковий розрахунок); - фірмові магазини (створ. товаровир-ом з метою просування на ринок нових тов., вивч.попиту, проведення марк. дослудж.).

89.Організаційно-правові форми суб’єктів роздрібної торгівлі.

Орг-ійно-правові форми суб’єктів господарювання, що здійсн. роздрібний продаж, досить різноманітні. До них належать:

-господарські орг-ії — юрид. особи, створені відповідно до Цивільного кодексу Укр., державні, комунальні та інші підприємства роздрібної торгівлі;

-громадяни, які здійсн. господарсько-торговельну діял-ть та зареєстровані відповідно до закону як підприємці; -філії, представництва, інші відокремлені підрозділи господар. орг-ій (структурні одиниці), утворені ними для здійсн. торговельної діял-ті без статусу юрид-ої особи.

Торговельне підприємство —самостійний суб’єкт господарювання, який системат. здійсн. торг. діял-ть для задовол. суспільних та особистих потреб громадян та інших кінц.споживачів і є юрид-ою особою. Торг. підприємство має відокремлене майно, самост. баланс, рахунки в установах банків, печатку зі своїм наймен. та ідентифік-ним кодом.

Господарськими товариствами визнаються торговельні підприємства та інші суб’єкти господарювання, створені юрид-ими особами та/або громадянами, шляхом об’єднання їхнього майна та участі в торговельній діял-ті товариства з метою одержання прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]