Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

40. Зміст та визнач. Основного інтегрального показника обсягу оптової торгівлі.

Інтегральним показником обсягу оптової торгівлі слугує заг. обіг Тзаг.

Загальний обіг — це заг. вартість відвантаженого товару (виконаних робіт, послуг) незалежно від надходження платежів на рахунок під-тва та зобов’язань зі сплати податків за всіма видами діял-ості під-тва у цінах фактичної реалізації.

Він охоплює: оптовий товарооборот, Топт;

роздрібний товарооборот, Троз;

оборот від посередницької діял-ості, Тпос;

оборот від інших видів діял-ості, Тін.

Оптовий товарооборот (Топт) становить суму перепродажів товарів без жодних змін (крім звичайних для торгівлі операцій) іншим під-вам та орг-іям (крім населення) для використ. або подальшого продажу їх. Звичайними для торгівлі операціями є розфасовка, сортування, пакування, розділення, розподіл, перемішування .

Роздріб. товарооборот (Троз) — це виручка від продажу безпосередньо населенню товарів для особистого споживання як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки через спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, ятки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережу ).

Оборот від посередницької діял-ості (Тпос) -становить суму комісійних, отриманих від надання посередницьких послуг.

Оборот від ін. видів діял-ості (Тін) охоплює дані про суму виручених коштів від господарської діял-ості, не пов’я­заної з актами купівлі-продажу: в-ва, буд-ва, транспорту, надання різноманітних видів послуг. Напр., за наявності на під-тві опт. торгівлі папером цеху з розрізання рулонного паперу на споживчі формати утворюються відходи паперу. З них виготовляють та реалізують конверти, записники . Виручка від реалізації цієї продукції належить до обороту від ін. видів діял-ості. Формула обчислення заг.товарообороту (Тзаг) має такий вигляд: Тзаг = Топт + Троз + Тпос + Тін.   

42. Сутність та значення товарних запасів (тз) в оптовій торгівлі.

Успішне виконання оптовою торгівлею своїх функцій значною мірою залежить від стану ТЗ. Формування ТЗ у каналах розподілу — процес об’єктивний, його необхідність зумовлена закономірностями руху товарів від вироб­ників до споживачів. Щоб задовол. потреби споживача й відшкод. витрати вир-ка виготовлений товар треба продати. Доки товар чекає моменту продажу й перебуває у каналах сфери товарн. обігу, він є тов. запасом. Варто зауважити, що тов. запас не дає своєму власнику нічого, крім витрат та збитків; прибуток дає лише товарооборот. Утім ТЗ виконує конче важливу функцію — він гарантує безперервність і стабільність процесу обігу. Він дає можливість задовол. потреби споживачів під час перерв між надходженнями товарів, у разі непередбачених затримок із завезення товарів, а також на час транспортування, викон.складських операцій та відпуск товарів споживачам.

Усі ці обставини змушують постійно контрол. величину ТЗ, забезп. ефективне управл.його рухом.

Для цього використ. сис-му показників:

1)Обсяг ТЗ опт. торгівлі (у натур. та вартісному обчисленні), а також величина ТЗ у днях реалізації.

2)Обсяг ТЗ - визнач. як суму фак­тичних залишків товарів у сфері опт.торгівлі на певну дату.

Величину ТЗ у днях реалізації розрах. як віднош. обсягу фактичного тов. запасу на поч. періоду до одноденного товарообороту (загал., товарної групи, окремого товару) за вказаний період за формулою:

           

де Здн — величина товарного запасу у днях реалізації; Зтов — обсяг фактичного товарного запасу у сфері оптової торгівлі на початок періоду;

Тодн — одноденний товарооборот.

           

де Тзаг — загальний товарооборот за аналізований період;

D — кількість днів в аналізованому періоді.

Структура товарних запасів. Вона харак-ться питомою вагою запасів окремих товарів, товарних груп в обсязі тов. запасів у сфері оптової торгівлі.

Рівень ТЗ загалом і за окремими товарами. Його оцінюють за допом. показника середнього ТЗ за певний проміжок часу.

Середньомісячний ТЗ обчисл. за формулою середньої арифметичної:

           

де — середньомісячний товарний запас;

Зп — фактичний ТЗ на початок місяця;

Зк — фактичний ТЗ на кінець місяця.

Середня хронологічна:

            

де — середній ТЗ за більш тривалий, ніж місяць, період часу; З1,З2,…,Зn — фактичні залишки товарів на певні дати; n — число дат, на які є дані про фактичні залишки товарів.

Показники середнього ТЗ використ. для оцін. товарооборотності, що хар-ся такими показниками, як: швидкість товарообороту;

тривалість одного обертання.

43. Показники оцінки стану та структури товарних запасів в оптовій торгівлі.

Структура ТЗ. Вона харак-ся питомою вагою запасів окремих товарів, товарних груп в обсязі ТЗ у сфері оптової торгівлі.

Рівень тов. запасів загалом і за окремими товарами. Його оцінюють за допомогою показника середнього ТЗ за певний проміжок часу.

Так, середньомісячний ТЗ обчисл. за формулою середньої арифметичної:

           

де — середньомісячний ТЗ;

Зп — фактичний ТЗ на початок місяця;

Зк — фактичний ТЗ на кінець місяця.

За наявності даних про фактичні залишки товарів на певні дати через приблизно однакові проміжки часу за тривалий період використ.формулу середньої хронологічної:

           

де З— середній ТЗ за більш тривалий, ніж місяць, період часу; З1,З2,…,Зn — фактичні залишки товарів на певні дати; n — число дат, на які є дані про фактичні залишки товарів.

Показники середнього ТЗ викор. для оцінювання товарооборотності, що харак-ся такими показниками, як: швидкість товарообороту;

тривалість одного обертання.

Швидкість товарообороту вимірюють кіл-тю обертань ТЗ за аналізований період і розрах.:

           

де Ші — швидкість обертання і-го товару, коеф.;

Ті — обсяг товарообороту і-го товару за аналізований період;

— середній запас і-го товару за той самий період.

Тривалість 1 обертання хар-зує кіл-ть днів, упро­довж яких товар перебував у формі запасу від моменту його надходж. до сфери товарного обігу й до моменту його продажу. Вона визнач.діленням середнього ТЗ за певний період на одноденний обсяг товарообороту за цей самий період (Тодн).

           

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]