Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать
  1. Порівняльна характеристика форвардних та ф’ючерних контрактів.

Угода із відстроч.поставкою на умові форвард, тобто відстроч. поставка реального товару (від 30 до 360 днів) — це взаємне передання прав і обов’язків щодо реального товару. Оформл.така угода форвардним бірж. контрактом. Особливість угоди на умові форвард полягає в значній різниці в часі між уклад. угоди та її викон., тобто поставкою товару. Контракт надає можливість продавцеві (товаровиробникові) отримати

Ф’ючерсні контракти— це стандартиз. угоди на купівлю або продаж конкретного товару, у визнач. місце і час у майб. за ціною, встанов. в процесі бірж.торгу в централіз.регульов. місці за правилами бірж. ринку.

Умови контракту

Форвардний

Ф’ючерсний

Сторони контракту

Два конкретні контрагенти

Знеособлені партнери та розрахункова палата

Вид зобов’язань

Непереуступний

Вільнозамінюваний

Гарант

Частково біржа

Розрахункова палата

Товарне покриття

Реальної якості

Базової якості

Обсяг поставки

Погоджується сторонами

Стандартизований біржею

Якість

Погоджується сторонами

Стандартизований біржею

Час поставки

Договірний

Стандартизований

Розмір застави

Визначається біржею

Визначається рівнем зміни ціни

Спосіб виконання

Реальна поставка

Ліквідація угоди у формі заліку, або реальна поставка

Ціна товару

Визначається в процесі бір­жового торгу після виконання контракту

Визначається в процесі біржового торгу

Розрахунки за контрактом

Після виконання контракту

Щоденно

Місце поставки

Погоджується сторонами

Визначається біржею

Поширення інфор­мації про угоду

Обмежене

Обов’язкове

великий обсяг робіт на реал. ринку певного товару.

111.Об’єкти та суб’єкти лізингу.

Лізингодавець- організація, яка приймає майно у власність і передає його у тимчасове корист. за певну плату. Лізингоодержувач- підприємство або індивідуальний підприємець, які зацікавленні в корист. і придбанні майна.

Постачальник (продавець)- підприємство-виробник, торг. організація або інші суб’єкти підприємницької діяльності, які продають майно, що передається згідно з договором лізингу.

В якості лізингодавця можуть виступати: 1) банки, які створ. в своїх структурах лізингові служби; 2) спеціалізовані лізингові компанії; 3) лізингові компанії, які створені підприємствами, що випускають машини і обладнання; 4) лізингові компанії, організовані фірмами, зайнятими поставками і обслуговуванням техніки.

Лізінгоодержувачем може бути юр. особа в будь-якій організ.-правовій формі, що здійснює підприємницьку діял-ть, або громадянин, котрий займ. підприємницькою діял-тю без створ. юр. особи і за реєстр-ий як індивід-ний підприємець.

Об’єктом лізингу може бути будь-яке майно, що належить до основних фондів (засобів) і яке не заборонене до вільного обігу на ринку, а також нематеріальні активи. З урахуванням цього можна виділити наступні групи об’єктів (предметів) лізингу: а) рухоме майно: - обладнання промисл. призначення (верстати, устаткування, складське обладнання і майно); - транспортне обладь.;

- будівельна техніка; - засоби телевізійного і дистанційного зв’язку; - оргтехніка, конторське обладнання; - ліцензії, ноу-хау, комп’ютерні програми; б) нерухоме майно: - будівельні споруди і споруди виробничого, торгівельного або комунально-побутового призначення; - споруди (найтові та газові свердловини, гідротехнічні та транспортні споруди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]