Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

97.Види бірж та типологія товарних бірж.

Найпошир.у світовій практиці є поділ бірж за видом біржового товару на товарні, фондові, валютні, фрахтові та біржі праці.

Товарна біржа — орг-ійно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійсн. оптова торгівля товарами зі стандартиз-ми вимогами щодо його якості та кількості, умов і термінів поставки. Фондова біржа спеціаліз. на орг-ії укладання угод купівлі та продажу цінних паперів та їхніх похідних, що випуск. урядом, місцевими органами влади, господ-ми товариствами й приватними підп-ми. Головною метою функціон. та розвитку фондових бірж є залуч. інвестиц. ресурсів для спрям. їх на відновл. та забезп-ня стабільного зрост. суспільного вир-ва. Валютна біржа — це постійно діючий центр з проведення операцій купівлі-продажу іноземної валюти та цінних паперів, номінованих у валюті. На неї покладено підготовку пропозицій до Нацбанку Укр. щодо встановл. єдиного валютного курсу та функції валютного контролю. Фрахтова біржа — це організ. ринок фрахтованих суден, де концентр. вся інформ.стосовно попиту на тоннаж та його пропозицію, щодо рівня фрахтових ставок, умов угод фрахтування .Біржа праці являє собою орг-ію, яка надає посередницькі послуги на ринку праці з приводу здійсн. роботодавцями та найманими працівниками угод купівлі-продажу робочої сили, займається працевл-нням безробітних, а також осіб, які бажають змінити роботу, вивчає попит і пропозицію робочої сили, веде облік безробітних.

Типи (типологія) товарних бірж:

За орг-ійно-правовою формою біржі можуть бути зареєстровані як акціонерні товариства або як товариства з обмеженою відповідальністю.

За формою участі в біржових торгах: відкриті (публічні) та закриті біржі

За регіоном дії виокремлюють:1)міжнародні біржі, на яких операції здійсн. представники різних країн 2)націон. біржі забезп. здійсн. біржових операцій у межах однієї країни; 3)міжрегіональні біржі регіоном своєї дії мають кілька адміністр.-територ. формувань; 4)регіональні надають можливість здійсн. біржові операції суб’єктам господар. певного регіону(області, великого міста).

За об’єктами біржових торгів вирізняють біржі, які спеціалізуються на обслуговуванні ринків певних груп біржових товарів: сировинних ресурсів, фінансових ресурсів, нерухомості .

За широтою асортименту товарів: вузькоспеціалізовані, де предметом біржових торгів є один вид товару (сира нафта, кава, пшениця ); спеціалізовані, де об’єктом біржових торгів є однотипні групи товарів (кольорові метали, хутро, нафта і нафтопродукти, зерно ); універсальні, на яких торги ведуть за широким колом різноманітних біржових товарів (сільськогосподарські товари, паливно-енергетичні ресурси, дорогоцінні Ме).

За типом біржових угод: реального товару, де здійсн. купівля-продаж реального товару, який є в наявності або буде виготовлений у визначений термін;ф’ючерсні, де ведеться торгівля не реальними товарами, а ф’ючерсн. контрактами. В них зафіксовані права і зобов’я­зання сторін щодо стандартного товару, який постач-ся в майб. за цінами, що визнач. на момент укладання угоди; опціонні, де предметом торгів є лише права на закупівлю або продаж реальних товарів чи контрактів на них у майб.;

комплексні, на яких уклад. всі види угод — від спотових на реальний товар до опціонних.

За технологією біржового торгу: товарні біржі з простою формою біржового аукціону (англ.,голланд.);товарні біржі із заочним або аукціоном «натемну»;товарні біржі із подвійним (безперервним) біржовим аукціоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]