Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

46. Склад робіт оптового підприємства за видами діял-ті.

Дія-ть яку здійсн опт-торг під-во, поділ на основну операційну, іншу операційну, інвестиційну, фінансову, надзвичайну.

Основна операц: дія-ть пов’язана з оптовою реалізацією тов, яка є головн метою створ. під-ва і забезп переважну частку його доходу.

Інша операційна: реалізація інших оборотн активів; операційна оренда активів; уцінка запасів(отримання і сплата пені, штрафів, неустойок ); транспортув товарів; розкрій, розлив, розфасовка товарів; збирання, встановл і налагодж обладнання.

Інвестиційна: операції з необоротними активами; операції з фінанс інвестиц; надання позик; надходж дивідендів від фінанси інвестицій; переоцінка необор активів та інвестиц

Фінансова: випуск акцій; отримання і погашення кредитів; виплата дивідендів; фінанси оренда активів; сплата відсотків за користування коштами; доходи від спільної дія-ті.Надзвичайна: ліквідація наслідків пожежі, повені, землетрусів .

47. Діял-ть опт.підприємства по визнач. потреби та попиту наявних та потенційних покупців.

Здійснюючи основну операційну діял-ть, оптовики вив­ч. та визнач. поточний і перспективний попит у товарах під-в, орг-ій та роздрібної торг свого регіону. Під час вивч споживчого попиту доцільно розмежовувати методи вивчення попиту оптових покупців, так званих професійних спожив, та методи вивчення попиту в споживчих товарах.

Працівн під-ва оптової торгівлі регулярно відвідують під-ва роздрібної мережі, ознайомл. із перебігом продажу товарів, проводять опитування покупців і реально аналізують отримані матеріали.

Опитування споживачів уможливлюють з’ясування їхніх намірів щодо попиту на товари, мотивації, ставлення до певних марок і якостей товару. Збирання даних здійсн. різними методами із подальшим заповненням розроблених анкет чи листів опитування. Найпоширен цей метод є в разі вивч. попиту на товари широкого вжитку. Під час оброблення даних використ. метод підсумовування відповідей і визнач. струк­тури їх за варіантами відповідей; методи статистичного аналізу попиту (кореляційний та регресивний аналізи). За даними розрахунків виявляють чинники, що впливають на попит і споживчі переорієнтації покупців. Це дає змогу прогнозувати попит, виявляти типологічні групи споживачів, на які можна орієнт. в майб.

Під-ва роздрібної торг на підставі власних дослід­жень і розрах формують замовл. на закупівлю необхідних їм товарів, які передають оптовому під-ву для виконання.

48. Методи визнач. нормативної величини товарного запасу оптового підприємства.

Товарними запасами підприємств оптової торгівлі вваж. товари, зосереджені на їхніх базах і складах та призначені для подальшої реалізації покупцям — і організов. споживачам, і в роздрібній мережі.

Найпростіша формула визнач нормативної величини ТЗ в днях і-го найменування товару ( ) має вигляд: ,

де Тпід — час складської обробки і-го виду тов для реаліз споживачам; Тпот — час між черговими надходженнями і-го товару на базу; Тс — час, необхідний для орг-ії термінового поповнення поточного запасу товару і-го виду.

Для визн величини оптимального ТЗ дедалі ширше застос економ.-математичні методи. Одним із них є розрахунок оптимального розміру поточного запасу за мінім. витрат на закупівлю та збереж. їх. Класична модель розрахунку найбільш економ. величини поточного ТЗ - Зо, або розміру оптимальної партії закупівлі з врахув.витрат обігу:

де В1 — витр зі збереження й складського оброблення тов; В2 — витрати на закупівлю товарів; Р — обсяг реалізації (товарообороту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]