Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

68. Торговельно-посередницькі структури: види, особливості діял-ті.

До торг-посередн структур належ: дистриб’ютори, дилери, комісіонери, консигнатори, лізингодавці, аукціоністи.

Ці торг-посер орг-ції беруть безпосередн участь у товарообігу, мають прямий контакт з тов, сприяють його просув на ринку. Цінність для під-ва-виробн торг посередн поляг в такому: 1. торг-пос під-во має можлив постач товар на регіон рівні зі складу швидше за під-во-виробник з центр складів. 2.послуги посер дозвол споживач скоротити витр на матер-техн обслугов та трансакційні витрати. 3.посер надає додатк компл послуг, які можуть бути непередбачені під-вом-виробником.

4.бере комерц-і ризики.

Дистриб’ютор- фірма, яка здійсн оптову закуп тов у під-в-виробник та збуває ці тов на регіонал ринках. Слід заув, що дистр не є простим перепродавцем, який діє як опт торг, а має більш тісні зв’язки і довірчі відносини з товаровиробн. Дилер- юр або фіз. особа, що прац як незалежний посередник і здійсн перепродаж тов від свого імені і за власн рахунок. Прибуток дилера форм як різниця між ціною закупівлі та ціною продажу продукції іншим суб’єкт тов ринку. Комісіонер- посередн, який за доруч комітента(принципала) сприяє закупівлі, збуту або обміну тов у рамках комісійних договорів способом укладання від свого імені, але за рах комітентів угод куп-прод. Консигнатор- різновид комісіонера. Консигн, діючи за дорученням консигнанта, дістає право на рекламув і реаліз тов від свого імені, але за рах консигнанта. Ця форма посередн використ в осн під час поставки нових тов маловідомим покупцям або з метою освоєння нових ринків.

69. Нормативно-правове забезп.Я торговельно-посередницької діял-ті.

Торг-посередн дія-ть — це ініціативна, самост дія-ть юр та фіз осіб щодо викон комерц операцій, пов’язаних із куп-прод тов та встановл комерц зв’язків від імені, або за дорученням третьої сторони. Торг-посеред дія-ть в Укр може здійсн: 1. громад укр, інших держ, які не обмеж в правах або дієздатн в законод порядку. 2.юрид ос. Усіх форм власн, що не супереч чинному законод. Торг посередн є особл видом підпр дія-ті на ринку тов та посл. Державний класифікатор видів економічної діял-ті (введений Держкомстатом Укр.) відносить торг посер до окремих видів економ дія-ті у сфері обігу з вираж підприємницьким характером. Види і характ торг-посер операцій задано функц, які викон торг-посер під-ва в товарообігу.

Функції тог-посер під-в: 1.Дослідження (збір та оброб марк інф) 2.Стимулюв збуту 3. Встановл контактів(налагодж та підтр звязків з потенц покупц) 4.провед переговорів 5. пристос-ня товару (підгот тов під вимоги покупц)

6. орг- товароруху (складув,транспорт)

7. фінанс-розрахунк операції

8. кредитування 9. прийняття ризику.

70. Комісійна торгівля — форма внутрішньої торговельно-посередницької діял-ті.

Досить пошир. різнов ринк процесів на тов ринку є комісійна торгівля, яку здійснює комісіонер (посередник) за рах і за доруч комітента. При здійсненні торгов.операцій комісіонер самостійно шукає покупців (продавців), укладає з ними угоди куп-прод від свого імені, але за рахунок комітента, який бере на себе комерц-і ризики.

Договір комісії укладають в письмовій формі.

В ньому зумовлю.: 1.предмет угоди (описання тов); 2.мінім та максим ціни під час продажу (купівлі) тов 3. терміни постач партій тов

4.умови та форми платежу; 5. відповідал комітента перед комісіонером і комісіонера перед комітент

6. розмір і порядок виплати комісійної винагороди.

Комісійна операція зі збуту товарів може здійсн. за такими основними схемами: 1. Комісіонер згідно із наданими йому повноваж укладає з покуп договір куп-прод і надсилає його копію комітентові для викон. Комітент відповідно до договору комісії та умов договору куп-прод поставляє тов до вказ. в умовах пункту признач. 2. Згідно з умов догов комісії комітент постав тов на склад комісіонера, який, відповідно до отриманих повноваж, продає товар покупцям.

При збуті тов через комісіонера комітент завжди залиш їхнім власник до переходу права власн до покупц. По виконан доруч комісіонер зобов’язаний предст комітентові звіт і передати йому все одержане за виконаним дорученням.

Обов’язком комітента є:1. прийняти від комісіонера все виконане за дорученням; 2.оглянути майно і сповістити останньому можливі виявлені в цьому майні недоліки; 3.сплатити комісійну винагороду 4.відшкодув комісіонерові витрачені ним за виконанням доручення суми. 5.Розмір та порядок виплати комісійної винагороди, а також винагороди за делькредере визнач. у договорі комісії за погодженням сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]