Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

99.Функції товарної біржі, як форми організованого товарного ринку.

Доцільність функц-ня товарних бірж за умов ринкової економіки визначається викон. функціями поділ. на 2 великі групи: 1)функції товарних бірж як форми організов. товарного ринку;2)організ.-комерц.функції товарних бірж як організаторів оптового ринку.

Ф-ції товарних бірж як однієї з форм організ. товарного ринку передбачають:

1. Забезп. концентрації попиту та пропозиції в одному місці 2. Регулюв. оптового товарообігу на підставі ринкових законів. викон.цієї функції дає змогу впорядк.оптовий товарообіг, сформ.ефективні канали розподілу та просування товарів від виробників до споживачів, мінімізувати пов’язані з цим витрати. 3. Формування ринкових цін. 4.Боротьба із монополізмом на товарних ринках. 5. Кваліфіковане посередництво між оптовими продавцями та покупцями. 6. Зближення покупців та продавців у просторі та часі. 7. Мінімізація комерц-их та фінансових ризиків. 8.Забезп-ня суб’єктів відповідних товарних ринків ціновою й комерц-ою інформацією.

98.Визнач. Товарної біржі, її значення в ринковій економіці.

Товарна біржа одна з форм організ. в часі та просторі оптового товарного ринку з його особливостями та правилами. З орг-ійного боку — це добре обладнане «ринкове місце», що надається учасникам бірж. торгу. В екон.тлумаченні —організов. у певному місці регулярно діючий за встановл. правилами оптовий ринок, на якому уклад. угоди купівлі-продажу товарів за зразками й стандартами і контрактів на їхню поставку в майб. за цінами, офіційно встановл. на основі попиту і пропозиції. В юрид. аспекті — це організ., що об’єднує фіз. і юр. осіб, які володіють відокремл. майном і мають відповідні права та обов’язки. Тов. біржа забезп. торговців своєчасною інформ. про ринкову кон’юнктуру, цінові коливання , що значно спрощує ведення торгівельної діял-ті.

Значення (роль) товарної біржі в ринк. екон.:

- на товарних біржах форм. «базові» ціни на матер.-сировинні ресурси, які є основою визнач. товаро-ками та споживачами обсягів витрат на вир-во готової продукції (товарів);

- у процесі біржової торгівлі форм-ся комерц. зв’язки з купівлі-продажу бірж. товарів та подальшого їх перепродажу;

- на біржах акумулюється і балансується попит і пропозиція на найважливіші групи товарів.

100.Організац.-комерц. Функції товарної біржі.

В дія-ті товарної біржі вагома роль належить орг-ійно-комерц. функціям, зокрема дія-ті товарної біржі з форм. єдиних і зрозумілих для учасників правил торгівлі на товарній біржі, формул-ня чітких та обов’язкових вимог до біржових товарів, що виставляються на торги.

Орг-ійно-комерц. ф-ції товарної біржі:

1)стандартизація якісних, кількісних та інших параметрів конкретних біржових товарів, що дає змогу організ-ти торгівлю ними за стандартиз. описом якості без пред’явлення при укладанні угоди не лише партії товару, а й його зразків; 2)стандартизація біржових контрактів 3)арбітраж суб’єктів біржової торгівлі 4)надання послуг клієнтам із укладання та викон. бірж. угод

5)забезп. якісного розрахунк-го обслуговування.

6)поповнення націон.та регіональних бюджетів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]