Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

115.Істотні умови договору лізингу.

Лізинг здійснюється за договором лізингу, що може бути двох- або багатостороннім. Договір лізингу є консенсуальним, взаємним і відплатним. Договір лізингу повинний бути укладений у письмовій формі. Істотними умовами договору лізингу є:

  1. найменування сторін;

  2. об'єкт лізингу (склад і вартість майна), умови і терміни його постачання;

  3. термін, на який заключається договір лізингу;

  4. розмір, склад і графік сплати лізингових платежів, умови їхнього перегляду;

  5. умови переоцінки вартості об'єкта лізингу;

  6. умови повернення об'єкта лізингу у випадку банкрутства лізингоотримувача;

  7. умови страхування об'єкта лізингу;

  8. умови експлуатації і технічного обслуговування, модернізації об'єкта лізингу і надання інформації щодо його технічного стану;

  9. умови реєстрації об'єкта лізингу;

  10. умови повернення об'єкта лізингу або його викупу після закінчення дії договору;

  11. умови довгострок. розірв. договору лізингу;

  12. умови надання зведень про фінанс. стан лізингоотримувача;

  13. відповідальність сторін;

  14. дата і місце укладання договору.

Умови договору лізингу є чинниками впродовж усього терміну дії договору, а також у разі, якщо після його укладання законодавством встановлено правила, що погіршують становище лізингоодержувача (орендаря).

116.Організація виконання лізингової угоди.

Ефективність лізингової діял-ті значною мірою залежить від організації здійсн. лізингових угод.

Під організацією здійснення лізингових угод розуміють сукупність заходів та відповідних дій з формув. організаційно-економічних та правових відносин суб’єктів лізингової діяльності.

Організація здійснення лізингових угод передбачає такі послідовно виконувані етапи:

  • підготовка, обґрунтування та узгодження умов лізингової угоди;

  • юр. оформлення лізингових операцій;

  • виконання лізингової угоди;

  • дії по завершенні строку договору лізингу.

На підготовчому етапі потенційні суб’єкти лізингової операції викон. комплекс робіт із визнач. постачальника (виробника) майна, потрібного лізингоодержувачу, узгодження детальної специфікації об’єкта лізингу. Як правило, проводиться аудиторська перевірка потенційного лізингоодержувача з метою підтвердження або аргументованої відмови від підтвердження достовірності повноти та відповідності законодавству його бухгалтерської звітності. Лізингоодержувач розробляє бізнес-план, у підсумковому розділі якого дається комерційна оцінка лізингового проекту й аналіз ризиків. Лізингоодержувач проводить переговори з виробником об’єкта лізингу, під час яких узгоджує більшість технічних і комерційних питань: техн. хар-ки та якість майна, терміни досягнення проектного рівня його продуктивності, терміни поставки, монтажу, пусконалагоджувальних робіт, ціну та умови платежів.

Для отримання майна в лізинг на підготовчому етапі оформляють такі документи:заяву до лізингодавця про надання лізингових послуг; висновок стосовно платоспроможності клієнта та ефективності лізингової угоди; замовлення-наряд, яке лізингодавець надає виробнику (постачальнику) майна; заяву лізингової компанії банку чи інвестиц. фонду про надання кредиту для провед. лізингової операції.

За необхідності лізингодавець може вимагати від лізингоодержувача надання додатк. інформації про його фінанс. становище.

Лізингова компанія аналізує, вивчає діяльн. потенційного лізингоодержувача, визначає його кредитоспроможність, прогнозує ризик несплати лізингових платежів і приймає рішення щодо надання або відмови у наданні майна у лізинг. Лізингодавець має також оцінити попит на майно для лізингу з метою виявлення можливості повторного надання його в оренду або продажу у разі дострокового припинення контракту.

Варто наголосити, що чим детальніше в договорі лізингу будуть виклад. умови та зобов’язання сторін, тим менше проблем доведеться розв’язувати під час його виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]