Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

18. Склад та завдання орг-ійної складової.

Орг-ійна складова – оптові та торговельно-посеред. структури, товарні біржі, брокерські, ділерські, лізингові та інші посередницькі орг-ії, власні комерц-і структури великих промислових під-ств та галузевих госп-ких формувань, під-тва дрібнооптової та роздріб. торгівлі. Найбільший обсяг робіт по формув. та забезпеч.обігу товарів та послуг, здійсн. актів купівлі-продажу виконують суб`єкти орг-ійної складової. Їхня діял-ість сприяє формув.системи комерц-их зв`язків, досягненню ринк.рівноваги між попитом і пропоз., скороч.ю витрат обігу та раціонал. використ. рес-ів.

19. Матеріальна складова: склад та призначення.

Мат. складова – складське господарство, таропакувальні системи, вантажно-розвантажувальні та транспортні системи. Мат. складова відіграє важливу роль як в діял-ості самих суб`єктів інфра-ри тов. ринку, так і в забезпеч. руху тов. в процесі обігу. Транспорт здійснює фізичне переміщення тов. в мат.-речовій формі. Складське госп-тво забезп. умови для належного оброблення товарів та їх зберігання, його таропакувальна сис-ма сприяє збереженню якості та підвищ. конкурентоспромож. тов-в. Розвиток мат-ої складової явл. 1 з важливих передумов підвищ. ефект-ті тов. обігу та його інтенсифікації.

17. Особливості продукту діял-ті суб’єктів інфр-ного комплексу товарного ринку.

Головною відмінністю праці в ІТР від діял-ті виробничих галузей є відсутність її продукту в матеріально-речовій формі.

Суб`єкти ІТР в значній мірі приймають безпосередню або опосередковану участь в суспіль. вир-ві, але не створ. кінцевий продукт. Їх функціональне признач. заключ. в тому, що вони продовжують процес вир-ва в сфері обігу, а праця, яка при цьому витрач., збільшує вартість сукупного продукту хоч і не змінює матер.-речової форми товару. Тому діял-ть >суб`єктів ІТР віднос. до продуктивної, а продуктом цієї діял-ті є послуги.

Послуга – особлива діял-ть, результати якої мають вираження у споживній вартості, що задовольняє певні потреби людини. Особливість послуги як товару є те, що вона корисна не як річ, як діял-ть. Тому споживання послуг збігається з процесом їх створ., їх неможливо накопич., транспортувати.

Продуктом діял-ті ІТР частіше всього є “інтегрований товар”, продаж якого супроводж. наданням комплексу послуг.

Головна відмінність послуг, які пов`язані з продажем та викор. товару в матер.-речовій формі від інших видів послуг заключ. в тому, що вони невіддільні від цього товару, не існують окремо від нього. Товар може продаватись без надання послуг, але послуги без товару неможливі.

Праця по наданню послуг в процесі фізичного обігу товарів в матер.-речовій формі є продуктивною, а суб`єкти, які їх надають, продовж. процес вир-ва у сфері обігу. Продуктом цієї праці є послуга у вигляді корисної дії, або вигоди, яку може отримати споживач.

В теорії марк-гу послуги, які надаються при продажу товару або пов`язані з його викор-ням, тобто направл. на реальний товар, назив. матер-ми.

Другу велику групу склад. нематеріальні послуги.

Властивості послуг ІТР обумовл. необхідність формув.її суб`єктів на різних рівнях господарської ієрархії – регіонал., галуз. та на рівні підприємства.

Суб`єкти ІТР обслуговують різних товаровир-ків, так як продукт їхньої праці має загал. характер. Адже, щоб товар став дійсно корисним, тобто реальною вартістю, він повинен бути доставленим у вказане місце, у визнач. час та  обумовленій кіл-ті та якості, тобто у повній відповідності із побажан. споживача, незалежно від того, хто ним явл.

Особливу роль в цьому процесі відіграють нематер. послуги ІТР. До нематер. відносять послуги, які не можна побачити, спробувати на смак, поторкати, почути або понюхати перед тим, як придбати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]