Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

17. Теорія „регульованих грошей” Кейнса. Неминучість інфляційних наслідків реалізації кейнсіанських концепцій.

Спираючись на дослідження економічних криз, які періодично потрясли світову економіку протягом 50- ти останніх років Дж. М. Кейнс дійшов висновку , що в нових умовах ринковий механізм суспільного відтворення не спроможний самостійно, на засадах саморегулювання забезпечити достатню ринкову рівновагу і рівномірність економічного розвитку. Тому об’єктивна необхідність доповнити цей механізм державним регулюванням економіки.

Дж. М. Кейнс остаточно відкинув постулати класичної теорії , що „гроші не мають значення” у відтворювальному процесі, що це лише другорядний технічний інструмент, і довів протилежне:

гроші мають суттєве значення і виконують самостійну роль у розвитку економіки. Вони активно впливають на мотиви поведінки економічних суб’єктів, на їх господарські рішення і тому є джерелом стимулювання підприємницької активності і розвитку виробництва. Тим самим він відкинув „класичну дихотомію” , що створила глибокий розрив між сферою реальної економіки і грошовою сферою. Головним каналом зв’язку між цими сферами Кейнс визнав норму процента , яка зазнає впливу сил грошового ринку(попиту і пропозиції грошей) й одночасно сама впливає на прийняття рішень про майбутні інвестиції. З цих двох кейнсіанських положень випливало третє – про можливість ефективного регулювання грошей і свідомого використання їх державою, як інструмента впливу на економіку, про проведення дійової монетарної політики з метою згладжування коливань розвиток взагалі. Отож . він створив закінчену концепцію „керованих грошей”, що базувалася на широкому державному регулюванні пропозиції грошей та була спрямована на забезпечення стимулювання ефективного попиту. Гроші стали об’єктом державного регулювання й одночасно інструментом державного втручання в економічні процеси через механізм монетарної політики.

Кейнс не виключав можливості руйнівної інфляції при надмірному зростанні пропозиції грошей. Нарощування її може досягти такого рівня , за якого ставка процента знижується до критично низької межі. За нею економіка потрапляє у так звану „ліквідну пастку”. Економічні суб’єкти віддають перевагу накопиченню ліквідності, перестають нарощувати доходні активи . процентна ставка стабілізується і починає підвищуватися. У цих умовах перестає зростати інвестиційний попит , розривається ланцюжок зв’язку між грошами і виробництвом. Подальше зростання пропозиції грошей спричинить розбалансованість ринків , зростання цін та високу інфляцію. У цьому Кейнс убачав слабкість грошей як економічного регулятора та недостатню ефективність монетарної політики в стабілізації економіки.

18. Сучасний монетаризм та роль держави в регулюванні економіки. Внесок Фрідмена в розробку монетарної політики на основі неокласичного варіанта кількісної теорії.

Сучасний монетаризм сформувався в 60-70 ті роки , коли особливо загострилася проблема інфляції, а проблема безробіття та спаду відійшли на другий план. Вирішити цю проблему за кейнсіанськими рецептами було не можливо, потрібні були нові підходи.

Разом з тим сучасний монетаризм не є принципово новою теорією. Він, по суті , є відродженою й осучасненою неокласичною кількісною теорією. У процесі розвитку цієї теорії моентаристи спиралися на кейнсіанські дослідження грошового механізму і безумовно, запозичили з нього те , що не суперечило реальній дійсності. Тому між сучасним монетаризмом і кейнсіанством є певна наступність , тим більше , що і саме кейнсіанство принципово не відкидало кількісної теорії. Якраз остання була методологічним підґрунтям формування обох цих напрямів, що , безперечно, сприятиме їх взаємному зближенню.

Вважається , що формування сучасного монетаризма було започатковано виходом у світ наукових робіт представників „чиказької школи” на чолі з М. Фрідманом : „Дослідження в галузі кількісної теорії”(1956) та „Історія грошей Сполучених штатів

1868-1960”(1963)

Усупереч базовому положенню кенсіанської теорії, що ринкова економіка внутрішньо не збалансована і її механізм не здатний до саморегулювання , монетаристи дотримуються прямо протилежного погляду – вільна ринкова економіка , що базується на приватній власності , є потенційно гармонійною, здатною до повного саморегулювання, якщо певні зовнішні сили не стануть на заваді. Тому якщо в

реальній дійсності в економіці є такі явища , як періодичні кризи безробіття інфляція, то це результат дій саме таких зовнішніх сил.

Теорія Фрідмена є різновидом теорії попиту і пропозиції , застосованої до грошей. Він вважав, що пропозиція грошей визначається кількістю грошей , що створюються державою або банківською системою , а зміни попиту на гроші проходять повільно , на відміну від грошової пропозиції , яка змінюється часто і незалежно від попиту. Отже, попит на гроші приймається за величину, близьку до постійної. а визначальним стає надлишок пропозиції грошей.

Між монетаризмом і кейнсіанством існують спільні позиції . які відводять грошам важливе місце в економічній структурі суспільства. Поряд з цим можна виділити ряд відмінностей між цими теоріями. Кейнс визначає внутрішню нестабільність господарської системи , а монетаристи методологічно базуються на внутрішній структурній збалансованості і здатності до саморегуляції ринкової економіки. а з іншого боку – на відносній автономності грошової системи, яка може виступати зовнішнім генератором дестабілізації процесів розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]