Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

12. Світові гроші. Еволюція золота як світових грошей. Передумови використання національних та колективних валют як світових грошей.

Світові гроші – це функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами.

Гроші на світовому ринку виконують функції загального платіжного засобу, загального купівельного засобу і засобу загального втілення суспільного багатства. Отже, світові гроші – це комплексна функція, що повторює, по суті, всі функції, властиві грошам на внутрішньому ринку. Функція загального платіжного засобу використовується у випадку, коли обсяг платежів перевищує обсяг надходжень із-за кордону (використовується золото). Функція загального купівельного засобу застосовується у випадку, коли виникає необхідність необхідність імпорту окремих товарів з негайною платою їх золотом. Функція загального втілення суспільного багатства діє тоді, коли гроші виступають засобом перенесення багатства з одної країни в іншу (у разі надання зовнішніх позик і кредитів тощо).

Якщо в середині окремої країни можуть обертатися не тільки повноцінні гроші, а й неповноцінні, то на світовому ринку знаки вартості, які є обов’язковими до прийому в даній державі, за виключенням грошових одиниць провідних держав світу, втрачають свою силу.

Світові гроші спочатку виступали у вигляді злитків благородних металів.

Сучасний розвиток ринкових відносин у світі призвів до виникнення різноманітних міжнародних засобів розрахунків:

- національні валюти економічно найсильніших країн світу – долар США, німецька марка, англійський фунт стерлінгів, японська ієна та ін., тобто ВКВ;

- міжнародні грошові одиниці СПЗ, євро, які використовуються міжнародними валютно-фінансовими організаціями.

Золото залишається досить надійним резервним активом центральних банків провідних країн світу.

Не зменшуються масштаби приватної тезаврації (нагромадження приватними особами золота як скарбу).

Золото сьогодні – досить високоліквідний актив.

13. Взаємозв’язок функцій грошей.

Функція грошей – це певна дія грошей щодо обслуговування руху вартості в процесі суспільного відтворення. Питання про функції грошей є одним з найбільш дискусійних у теорії грошей. Розбіжності стосуються не тільки трактування окремих функцій, а й їх кількості.

Міра вартості – це функція, в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їй форму ціни.

Засіб обігу – це функція, в якій гроші є посередником в обміні товарів і забезпечують їх обіг (Т-Г-Т).

Засіб платежу – це функція, в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних відносин, що виникають у процесі розширеного відтворення.

Засіб нагромадження – це функція, в якій гроші обслуговують нагромадження вартості в її загальній абстрактній формі в процесі розширеного відтворення.

Світові гроші – це функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами. Світові гроші – це комплексна функція, що повторює, по суті, всі функції, властиві грошам на внутрішньому ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]