Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

102. Характеристика активів та пасивів банків, їх елементи.

Пасиви банку — джерела коштів, які є в розпорядженні у банку; являються ресурсами проведення активних операцій. Ресурси КБ — сукупність грошових коштів, що перебувають у його розпорядженні і використовуються для виконання певних операцій. Їх поділяють на власні позичені та залучені. Власний капітал становить лише третину всіх ресурсів, залучену у позики — 70%.

До власних ресурсів належить статутний, резервний та інші фонди, які створюються для забезпеченості фінансової сталості, комерційної і господарської діяльності банку, а також нерозподілений прибуток поточного і минулого років. Власний капітал виконує в основному захисну функцію — страхування інтересів вкладників і кредиторів, а також покриття поточних збитків від банківської діяльності. Функція ж забезпечення оперативної діяльності для власного капіталу є другорядною. ЇЇ забезпечують головним чином залучені і позичені кошти.

Власний капітал КБ поділяється на основний і додатковий. До основного капіталу відносять статутний та резервний фонди, а також нерозподілений прибуток минулих років. Додатковий капітал складається з загальних резервів за активними операціями і поточних доходів.

Резервний фонд КБ призначений для покриття можливих збитків від банківської діяльності, а також для сплати дивідендів за привілейованими акціями, коли для цього недостатньо прибутку. Наявність коштів у резервному фонді забезпечує стійкість комерційного банку, зменшує вірогідність його банкрутства.

Крім резервного фонду в комерційних банках створюються спеціальні фонди, призначені для покриття збитків від активних операцій та для виробничого і соціального розвитку. Їх формування здійснюється за рахунок прибутку.

Залучені кошти банку — це сукупність коштів на поточних, депозитних та інших рахунках банківських клієнтів (юр. та фіз. осіб), на рахунках громадських організацій, різноманітних суспільних фондів, які розміщуються в активи з метою отримання прибутку чи забезпечення ліквідності банку. Основну суму залучених коштів становлять тимчасово вільні грошові капітали, що виникають на основі кругообігу промислового і торгового капіталу., грошові накопичення держави, особисті грошові накопичення населення. Залучені кошти формують переважну частину ресурсів, які використовуються для виконання активних операцій банків.

Кошти, отримані КБ за допомогою облігацій не можуть вважатися Власним капіталом, тому, що облігацій випускаються на певний строк, після закінчення якого ці кошти повертаються інвесторам. Активи банку — матеріальні цінності та боргові зобов’язання, в які банк вкладає свої ресурси.

103. Пасивні операції кб: види, цілі, особливості проведення, менеджмент; як регулюються ці операції.

Пасивні операції — операції за допомогою яких банки формують свої грошові ресурси для проведення кредитних, інвестиційних та інших активних операцій. Ресурси комерційних банків — сукупність грошових коштів, що перебувають у його розпорядженні і використовуються для виконання певних операцій. Їх поділяють на власні (становлять третину всіх ресурсів), залучені і позичені (70%). Власний капітал: основний (статутний, резервний фонди, нерозподілений прибуток минулих років), додатковий (загальний резерв за активними операціями, поточні доходи). Статутний фонд залежить від форми організації банку. Резервний фонд призначений для покритті можливих збитків, сплати дивідендів; його розмір — на рівні 50% від статутного фонду, формується за рахунок відрахувань з прибутку (не менше 5%). Спеціальний фонд призначений для покриття збитку від активних операцій та для виробництва та соціального розвитку банку, та формується за рахунок прибутку. Прибуток є ресурс внутрішнього походження. Залучені — сукупність коштів на поточні, депозитні та інші рахунки банківських клієнтів, громадських організацій, суспільних фондів, що розміщені в активи з метою отримання прибутків чи забезпечення ліквідності банку. Залучені ресурси поділяються на депозитні (до запитання — для здійснення поточних розрахунків, нестабільні і строкові — розміщені на певний строк > місяця, знімаються після закінчення терміну, або попереднього повідомлення банку) та не депозитні (позичені). Формами строкових вкладів є сертифікати (депозитні: юридичним особам та ощадні — фізичним особам). Не депозитні залучаються у формі міжбанківських кредитів і кредитів ЦБ, операцій з цінними паперами на вторинному фондовому ринку, позик на рахунку ринку євродоларів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]